Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Η εγκύκλιος για τα “Σχολικά Γεύματα” στα δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2024-25

Εγκύκλιο για την υλοποίηση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” στα Δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2024-25, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης.

Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και για το σχολείο από την κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Το κάθε προσφερόμενο γεύμα θα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε κατάλληλους περιέκτες τροφίμων ρητά απαγορευομένης της χρήσης οξοδιασπώμενης πλαστικής ύλης και διογκωμένου πολυστυρένιου που θα κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Κάθε συσκευασία θα συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες. Το ψωμί θα είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

Ο τρόπος κλεισίματος όλων των περιεκτών δεν θα πρέπει να δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες κατά το άνοιγμα από τους τελικούς καταναλωτές (μαθητές/τριες δημοτικού σχολείου). Οι περιέκτες θα είναι από υλικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα σύμφωνα με τις διατάξεις της κατά τη διάρκεια της σύμβασης ισχύουσας ενωσιακής [ενδεικτικά Κανονισμός ΕΚ 1935/2004, Κανονισμός (ΕΚ) 2023/2006, Κανονισμός (ΕΚ) 10/2011] και εθνικής νομοθεσίας (ΚΤΠ., Ν.4736/2020, κλπ) και σύμφωνα με την Ορθή Βιομηχανική Πρακτική.

Ο Ανάδοχος με την έναρξη της παράδοσης των γευμάτων και ανά σχολικό έτος θα παραδίδει σε κάθε σχολείο δυο (2) σετ επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίρουνων (πιρούνι, κουτάλι, μαχαίρι) σε κατάλληλες θήκες φύλαξης για κάθε μαθητή/τρια. Το ένα σετ θα χορηγείται σε κάθε μαθητή/τρια, ενώ το δεύτερο θα παραμένει στο σχολείο ως εφεδρικό. Τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη χρήση τους από παιδιά (παιδικά μαχαιροπίρουνα για ηλικίες 5-10 ετών, πλαστικό ή κοκάλινο, χωρίς Δισφαινόλη Α – BPA-free), χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες, και από υλικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ)
2023/2006, τον Κανονισμό (ΕΚ) 1935/2004 και τον Κανονισμό (ΕΚ) 10/2011 με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και πλύσης τους. Τόσο τα επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπίρουνα όσο και η θήκη τους θα πρέπει να είναι κατάλληλα για πλύσιμο μέχρι τους 70οC. Στο ενδιάμεσο της σχολικής χρονιάς, και μετά από συνεννόηση με τα σχολεία, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προμηθεύσει τα σχολεία με ένα επιπλέον τέτοιο σετ για κάθε μαθητή/τρια.

Σε κάθε ατομική συσκευασία θα αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, το είδος και τα συστατικά του γεύματος, οδηγίες διατήρησης (θερμοκρασία διατήρησης, ελάχιστη διατηρησιμότητα), όπως αυτές προκύπτουν από την Απόφαση με αριθμ.91354 (ΦΕΚ 2983/τ. Β΄/30-8-2017) Κωδικοποίηση Κανόνων και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ και κάθε άλλη σήμανση που κατά νόμο απαιτείται (ν.4736/2020). Όσον αφορά συστατικά που εντάσσονται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη σαφή διάκρισή τους. Στις συσκευασίες θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για
PAL (προειδοποιητική ένδειξη «μπορεί να περιέχει ίχνη…»). Για τυχόν εναλλακτικά μενού εξαιτίας παραγόντων υγείας θα προβλέπεται σαφής διάκριση στη συσκευασία.

Τα γεύματα και οι σαλάτες θα είναι τοποθετημένα σε ισοθερμικά δοχεία μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο.

Η διανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της Σύμβασης, θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και για όλες τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων.

Τα γεύματα θα παραδίδονται εντός του χρονικού διαστήματος 09:30 - 12:30. Η μεταφορά των γευμάτων από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους δε θα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα από τις 08:30. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε κατάλληλα ισοθερμικά δοχεία μεταφοράς τροφίμων, τα οποία θα παραλαμβάνει την ίδια ή την επόμενη σχολική ημέρα.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Πηγή: esos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου