Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Το ΒΗΜΑ των Μαθητών: 1ος Πανελλήνιος και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 45 εκδόσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της Περιφέρειας προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός απευθύνεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, αφορά μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-2025. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους θα συντάξουν την ύλη σχολικής εφημερίδας, η οποία θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αρθρογραφία, ζητήματα της τοπικής κοινότητας, της τοπικής ιστορίας, του περιβάλλοντος, της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας αλλά και τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

A’ Φάση

Το χρονικό διάστημα για να δηλώσουν τα σχολεία τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό βράβευσης Σχολικών Εφημερίδων ορίζεται από τις 23 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Η έναρξη υποβολής των υποψηφιοτήτων ορίζεται η 15η Ιανουαρίου 2025 ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής η 28η Φεβρουαρίου 2025. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των υποψηφιοτήτων όλες οι εκδόσεις θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκών που θα έχει συσταθεί ειδικά για τα βραβεία. Σε αυτή τη διαδικασία θα λάβουν μέρος αποκλειστικά τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η επιτροπή θα καταρτίσει τη βραχεία λίστα των υποψηφίων Σχολικών Εφημερίδων η οποία θα δημοσιοποιηθεί και οι αναγνώστες του «ΒΗΜΑΤΟΣ» θα ψηφίσουν ένα φύλλο (μία σχολική εφημερίδα) που πιστεύουν ότι αξίζει να διακριθεί. Η ψηφοφορία του κοινού θα έχει συντελεστή 40% και η ψηφοφορία της επιτροπής θα έχει συντελεστή 60% επί του αποτελέσματος.

Β’ Φάση

Η βράβευση των διακριθέντων φύλλων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τον Μάιο 2025, όπου θα λάβουν μέρος μόνο οι επιτυχόντες/ούσες – διακριθέντες/θείσες μαθητές και μαθήτριες που συνέγραψαν τις σχολικές εφημερίδες κατά την α’ φάση του διαγωνισμού.

ΕΠΑΘΛΑ

Τα βραβεία θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό ταξίδι σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολούθηση δημοφιλών προγραμμάτων elearning των ελληνικών πανεπιστήμιών, tablets ή άλλου τύπου «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.

Οι λεπτομέρειες για τα βραβεία του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου