Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

3 συμβουλές για τη διαχείριση της κόπωσης κατά την ακρόαση

Η κόπωση κατά την ακρόαση είναι μια κοινή εμπειρία για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας και κοχλιακών εμφυτευμάτων. Εμφανίζεται όταν το κωφό/ βαρήκοο άτομο πρέπει να ακούει προσεκτικά προφορικό λόγο για μεγάλες περιόδους σε δύσκολες καταστάσεις ακρόασης (πχ όταν υπάρχουν περιβαλλοντικοί ήχοι, πολλά άτομα που μιλάνε α ηχώ, αδυναμία για χειλεανάγνωση). Η ακρόαση σε τέτοια περιβάλλοντα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί ο ακροατής πρέπει να συμπληρώνει τα κενά που έχει στο ακουστικό μήνυμα εξαιτίας του θορύβου. Αυτή η αυξημένη προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε έντονη κόπωση κατά την ακρόαση.

Δείτε πώς τα άτομα που έχουν κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κούραση κατά την ακρόαση χωρίς να βγάζουν τον επεξεργαστή ήχου.

1. Χρησιμοποιήστε βοηθητικές συσκευές ακρόασης

Δοκιμάστε μια βοηθητική συσκευή ακρόασης όπως το AudioLink. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την προσπάθεια ακρόασης κατευθύνοντας την ομιλία ή τον ήχο που ακούτε απευθείας στους επεξεργαστές ήχου σας, ξεπερνώντας τις αρνητικές επιδράσεις των περιβαλλοντικών θορύβων και της απόστασης. Το AudioLink μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τηλέφωνο, την τηλεόραση ή άλλες συσκευές πολυμέσων.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως απομακρυσμένο μικρόφωνο: Τοποθετήστε το AudioLink μπροστά στο άτομο που μιλάει (σε πρόσωπο με πρόσωπο συνδιαλέξεις). Το σήμα της ομιλίας στέλνεται απευθείας στον επεξεργαστή ήχου και η ακρόαση απαιτεί λιγότερη προσπάθεια.

2. Μειώστε τους περιβαλλοντικούς θορύβους

Μειώστε τους θορύβους στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας. Προσθέστε χαλιά στο σπίτι σας για να μειώσετε τον θόρυβο από τις καρέκλες που μετακινούνται, τα βήματα των συγκατοίκων σας και τα παιχνίδια. Κλείστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο όταν δεν τα παρακολουθείτε.

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο περιβάλλον εργασίας σας και εντοπίστε τις πηγές θορύβου. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να μετακινηθεί το γραφείο σας μακριά από πηγές θορύβου, όπως το φωτοτυπικό μηχάνημα ή το διάδρομο; Θα μπορούσατε να προσθέσετε χαλιά για να μειώσετε τον θόρυβο και την ηχώ; Κάνοντας αυτές τις προσαρμογές η επικοινωνία θα είναι ευκολότερη για όλους.

3. Κάντε διαλείμματα

Κάντε τακτικά διαλείμματα. Απομακρυνθείτε για λίγο από τα θορυβώδη μέρη, όταν χρειάζεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πάτε σε έναν πιο ήσυχο χώρο για το μεσημεριανό σας διάλειμμα ή θα κλείσετε το ραδιόφωνο όταν οδηγείτε για το σπίτι σας. Επιτρέποντας στα αυτιά και στον εγκέφαλό σας να κάνουν διάλειμμα, θα είστε λιγότερο κουρασμένοι στο τέλος της μέρας. Όταν η κούραση από την ακρόαση γίνεται υπερβολική, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγάλετε τους επεξεργαστές ήχου. Αλλά είναι σημαντικό να τους φοράτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μειώνοντας τις αιτίες της κόπωσης από την ακρόαση κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορείτε να φοράτε και να επωφεληθείτε από τους επεξεργαστές ήχου σας περισσότερο. Και θα είστε λιγότερο εξαντλημένοι όταν πηγαίνετε για ύπνο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Απόδοση του άρθρου 3 Tips for Managing Listening Fatigue

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου