Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Γκιουλιζάρ Μπιτσέρ Καρατζά στις 27 Οκτωβρίου μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία και στατιστικά στην ομιλία της για τα παιδιά και την πολιτική, ζητώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη πολιτική και προϋπολογισμό για τα παιδιά.
Η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Κοινωνικών Υπηρεσιών διοργάνωσαν το IV. Συνέδριο Προστασίας του Παιδιού για την επέτειο της υπογραφής από την Τουρκία της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική κακοποίηση. Η Τουρκία υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, που υπογράφηκε στο Λανζαρότε στις 25 Οκτωβρίου 2007, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Σεπτεμβρίου 2011. Η Καρατζά αμφισβήτησε το εάν οι απαιτήσεις αυτής της σύμβασης είχαν εκπληρωθεί στην Τουρκία και τόνισε την ανάγκη για έναν μηχανισμό και προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα των παιδιών για την πρόληψη κάθε μορφής βίας και κακοποίησης κατά των παιδιών.
Σημείωσε ότι το 83% από τα 29.000 κακοποιημένα παιδιά ήταν κορίτσια. Το 2023, δεκατέσσερα κορίτσια σκοτώθηκαν και 32 αυτοκτονίες παιδιών σημειώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Καρατζά υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο και τα υπουργεία δεν εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του για να απαντήσουν σε επίσημες έρευνες.
Κατά την τρέχουσα βουλευτική τετραετία υποβλήθηκαν 1.615 βουλευτικές ερωτήσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά. Από αυτά, μόνο το 11% απαντήθηκαν εντός της προθεσμίας. Ένα άλλο 44% δημοσιεύτηκε στις επίσημες εφημερίδες επειδή δεν απαντήθηκαν. Από την άλλη, 560 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αφορούσαν κατάχρηση. Μόνο 69, ή το 12% από αυτές απαντήθηκαν εντός της προθεσμίας.
Η Καρατζά έθιξε μια ποικιλία θεμάτων που κυμαίνονται από τη φτώχεια έως την ασφάλεια. Δήλωσε: «Στην Τουρκία, ένα στα τρία παιδιά πηγαίνει στο σχολείο πεινασμένο. Ένα στα πέντε παιδιά ζει με γονείς εκτεθειμένους σε ακραία φτώχεια. Ενώ η αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διαφυλαχθεί με μια συνολική προοπτική και στις δύο νομοθεσίες και την πρακτική, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι επαγγελματίες σε πολλούς τομείς συνεχίζουν να λειτουργούν με τρόπους που δυστυχώς λειτουργούν ενάντια στο όφελος του παιδιού».
Η Καρατζά περιέγραψε λύσεις για την καταπολέμηση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν τα παιδιά στην Τουρκία. «Εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για την πρόληψη κάθε μορφής παραμέλησης και κακοποίησης υιοθετώντας την αρχή «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» σε κάθε νομικό κανονισμό και πρακτική που εφαρμόζεται».
Το 37% των παιδιών της χώρας εργάζονται στα χωράφια
Η παιδική εργασία στη γεωργία είναι ένα τραγικό και παραγνωρισμένο ζήτημα στην Τουρκία, παρά τις διεθνείς συμβάσεις και τους εγχώριους νόμους που την απαγορεύουν. Περίπου το 37% των παιδιών που εργάζονται στη χώρα βρίσκονται στη γεωργία, καθιστώντας τη φτώχεια τον κυριότερο λόγο. Γονείς που αδυνατούν να βρουν άλλες επιλογές ωθούν τα παιδιά τους σε σκληρή εργασία.
Παρά την ύπαρξη 10 διαφορετικών κανονισμών που απαγορεύουν την παιδική εργασία, οι νόμοι αυτοί παραμένουν κενό γράμμα. Ο Ερτάν Καραμπιγίκ, ιδρυτής του Εργαστηρίου Ανάπτυξης, τονίζει ότι η παιδική εργασία δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φτώχειας και κοινωνικής ανασφάλειας, με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας να παραμένουν ανεφάρμοστες.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2023 δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών στο εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 22,1%, από 18,7% το 2022 και 16,4% το 2021.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου