Περισσότερα από 100.000 παιδιά με αναπηρία έχει δεχτεί στην «αγκαλιά» της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) στα 74 χρόνια λειτουργίας της. Και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Μαριάννα Μόσχου, εργαζόμενοι και εθελοντές αγωνίζονται ώστε να μη στερήσουν τα «βήματα ζωής» από το παιδί με αναπηρία!
1. Πρώιμη Θεραπευτική και Εκπαιδευτική Παρέμβαση το θέμα του ετήσιου συνεδρίου σας.
Τα διεθνή δεδομένα υποστηρίζουν τη σημασία της πρώιμης, ολιστικής και συντονισμένης παρέμβασης, που αρχίζει από τη βρεφική ηλικία, στηρίζει την εξέλιξη του παιδιού και ενδυναμώνει τη σχολική και κοινωνική ένταξη.
2. Αγκαλιάζετε 1.600 παιδιά με αναπηρία ετησίως...
… και πάνω από 100.000 παιδιά πανελλαδικά στα 74 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ! Με σύγχρονη τεχνογνωσία, τα παιδιά στηρίζονται με εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα.
3. Λειτουργείτε έξι κέντρα πανελλαδικά;
Τιτάνιος αγώνας σε αντίξοες συνθήκες από εθελοντές αφοσιωμένους σε ένα δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο, στην Κεντρική ∆ιοίκηση στην Αθήνα αλλά και στις Τοπικές ∆ιοικούσες Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Γιάννινα, Βόλο και Αγρίνιο!
4. Θεραπευτική κολύμβηση, χορός με αµαξίδια: βοηθά ο αθλητισμός την κινητική αποκατάσταση;
Ο ρόλος πολυδιάστατος. Το παιδί αξιοποιεί όλες τις φυσικές ικανότητες, διαχειρίζεται το άγχος της διαφορετικότητας, ψυχαγωγείται και κοινωνικοποιείται.
5. Στα παιδιά παρέχετε και ψυχολογική στήριξη.
Και βέβαια! Τα παιδιά με αναπηρία που παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης βιώνουν έντονο στρες προσαρμογής στις απαιτήσεις.
6. Στις οικογένειες;
Οι γονείς είναι συνοδοιπόροι στο κοινό μας έργο.
7. Η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα;
Η ΕΛΕΠΑΠ, με μία πρότυπη μονάδα Προσχολικής Ειδικής Αγωγής λειτουργεί πρόγραμμα προετοιμασίας για την ένταξη στο γενικό δημοτικό σχολείο.
8. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια»;
Η αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρία απαιτεί μια μακροχρόνια, διεπιστημονική παρέμβαση με μεγάλο λειτουργικό κόστος.
9. Εχετε αναλάβει την επαγγελματική αποκατάσταση για ενηλίκους άνω των 18 ετών.
Υλοποιούμε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και διά βίου εκπαίδευσης. Παρέχουμε ενημέρωση και στήριξη σε θέματα επαγγελματικής ένταξης. Υλοποιούμε Πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης για Ατομα με Μετατραυματικές Εγκεφαλικές Βλάβες.
10. Ποιον από τους στόχους της εταιρείας θεωρείτε πως δεν έχετε πετύχει ακόμα;
Το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ, «Χτίζω το αύριο», είναι η διά βίου υποστήριξη των παιδιών μας που μεγάλωσαν και μας έχουν ανάγκη ως ενηλίκους και η υποστήριξη των παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
11. ΕΛΕΠΑΠ Radio, ένας πρότυπος ραδιοφωνικός σταθμός.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργούσε στην ΕΛΕΠΑΠ (2005 -2009) στελεχωμένος από δημοσιογράφους με αναπηρία. Λόγω έλλειψης χορηγίας η δράση, προσωρινά, σταμάτησε.
12. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την ΕΛΕΠΑΠ;
Με προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ και επιχορήγηση από το υπουργείοΥγείας μόνο 1.000.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε το «χτύπημα»! Η ΕΛΕΠΑΠ κλονίζεται, αλλά δεν στερεί τα «βήματα ζωής» από το παιδί με αναπηρία!
13. Πώς την ξεπερνάτε;
Σ’ αυτή την οικονομική δυσπραγία αναζητούμε από δωρεές, χορηγίες, εκδηλώσεις, 3.500.000 ευρώ τον χρόνο! Ευγνωμονούμε τους αφοσιωμένους ευεργέτες της ΕΛΕΠΑΠ και τους σταθερούς δωρητές μας!
Παρ’ όλα αυτά, σε δύο παραρτήματά μας καθυστερούμε μισθούς δύο μηνών!
14. Ο ρόλος των εθελοντών;
Η ΕΛΕΠΑΠ είναι σύμβολο εθελοντισμού! Το 1937 ομάδα εθελοντώντη δημιούργησε! Εθελοντές γιατροί, μέλη και αφοσιωμένοι φίλοι της ΕΛΕΠΑΠ, στηρίζουν δραστηριότητες παιδιών.
15. Της Πολιτείας;
Η ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει 74 ετών πολύτιμη τεχνογνωσία. Καλούμε την Πολιτεία να συνεργαστούμε, αντί να βασανιζόμαστε από γραφειοκρατία και εμπόδια!
16. Πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει;
Ολοι μπορούν να δείξουν την αγάπη τους στο παιδί με αναπηρία. «Συνδρομή αφοσίωσης», «Οικονομική υιοθεσία παιδιού ΕΛΕΠΑΠ», «∆ωρεά χαράς».
17. Παιδιά με αναπηρία και κοινωνικός ρατσισμός;
Πολλά παιδιά και οικογένειες εξακολουθούν να βιώνουν κοινωνικό ρατσισμό, κυρίως όταν διεκδικούν τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο: εκπαίδευση, εργασία, διασκέδαση, μετακίνηση, οικογένεια, φιλία.
18. Πώς θα ξεπεραστούν τα ταμπού;
Ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση. Στο πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων με σχολεία, τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ εξοικειώνονται με το περιβάλλον του κανονικού σχολείου, οι μαθητές των σχολείων εξοικειώνονται με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών με αναπηρία.
19. Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία;
∆υσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση, τη λειτουργικότητα, τη μετακίνηση, την προσβασιμότητα. Εμπόδια πρόσβασης στη μάθηση, την εκπαίδευση, την εργασία, την απασχόληση. Αγωνία διασφάλισης του αύριο.
20. Είναι οι ελληνικές πόλεις φιλικές προς αυτούς τους ανθρώπους;
Οσες έχουν εξασφαλίσει ασφαλή μετακίνηση, προσβασιμότητα σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους ψυχαγωγίας και απασχόλησης.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου