Τι είναι οι αστερισμοί; Τι θα προκύψει αν ενώσουμε μερικά αστέρια μεταξύ τους; Ας οπλιστούμε με ένα φανταστικό τηλεσκόπιο και ας ταξιδέψουμε στη μυθολογία του διαστήματος.
Μικρή και Μεγάλη Αρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν τον ουράνιο θόλο εντοπίστηκαν από τους κατοίκους της αρχαίας Μεσοποταμίας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Μόνο στις 22/2, Πειραιώς 254, Ταύρος. Δηλώσεις συμμετοχής στο 212 254 0618.
Διεθνές έτος χημείας
Επισήμως ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, στην UNESCO, στο Παρίσι, το παγκόσμιο έτος χημείας. Στόχος του είναι να θυμίσει τη σημασία της στην καθημερινή ζωή και την αειφόρο ανάπτυξη. Προστασία του περιβάλλοντος, διατροφή, πρόσβαση στο νερό, υγεία, ενέργεια, νέα υλικά, η χημεία φέρνει μεγάλη τεχνολογική πρόοδο. Ωστόσο ορισμένες από τις εφαρμογές της μπορεί να είναι και επικίνδυνες, τοξικές, μολυσματικές. Στο πρόγραμμα του εορτασμού συμπεριλαμβάνονται συνέδρια και ημερίδες, εκθέσεις, συναντήσεις με τους επιστήμονες στα εργαστήριά τους αλλά και πολλές επισκέψεις σχολείων. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην «πράσινη χημεία» και σε όσα μπορεί να αποφέρει στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Και ας μην ξεχνάμε ότι φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας στη Μαρί Κιουρί για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου.
Παρατηρητές του χρόνου
Ενα «αστρικό ταξίδι στη Γη των Μοάι», μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Λουκά Χαψή, με τις καλύτερες στιγμές από την αποστολή του γνωστού φωτογράφου στη μακρινή νήσο του Πάσχα (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη), είναι το θέμα της έκθεσης που φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 11 Ιουλίου 2010 με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου, ορατή στη Νήσο του Πάσχα, η οποία κράτησε λιγότερο από πέντε λεπτά. Ο φωτογράφος χρησιμοποιεί τα αγάλματα Μοάι ως συνδετικό κρίκο για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυχτερινό ταξίδι ανάμεσα στη Γη και τον γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας. 2-27 Φεβρουαρίου, είσοδος ελεύθερη.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου