Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Επίκαιρα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πολυκατοικίες που μοιάζουν με σύγχρονα τείχη, δρόμοι όπου τροχοφόρα κάθε είδους κινούνται ακατάπαυστα, στενά πεζοδρόμια κατειλημμένα από σταθμευμένα οχήματα, λιγοστοί και καχεκτικοί χώροι πρασίνου, δημόσιοι χώροι με ελλιπή φωτισμό, βρώμικοι και γεμάτοι κακοτεχνίες, λίγοι χώροι παιχνιδιού και αναψυχής συνήθως με παλιά και κακοσυντηρημένα παιχνίδια προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας. Οι σύγχρονες πόλεις στερούν ζωτικό χώρο από τους κατοίκους τους, αλλά κυρίως από τα παιδιά, που δεν έχουν πού να παίξουν, να συναναστραφούν με τους συνομιλήκους τους ή να κινηθούν ελεύθερα.

Η ακτινοβολία στη ζωή μας και οι επιδράσεις στα παιδιά
Αν και στη λέξη «ακτινοβολία» οι περισσότεροι σκέφτονται κατευθείαν τη ραδιενέργεια, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλά διαφορετικά είδη.

Αποθήκη ψυχών στα ΛεχαινάΟγδόντα παιδιά και νέοι που αντιμετωπίζουν κινητικά και διανοητικά προβλήματα κοιμούνται σε κρεβάτια - κλουβιά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα δένουν σε αυτά με ιμάντες!
Είναι χαρακτηριστικό πως στο συγκεκριμένο Ίδρυμα έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι παιδιών από το 1998 έως τον περασμένο Φεβρουάριο...
Η σχολική διαρροή ξεπερνάει το 75% και ο αναλφαβητισμός το 90%, σύμφωνα με μελέτες που θα παρουσιάσουν αύριο ειδικοί ερευνητές στην Παιδαγωγική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. «Είμαι παιδί, έχω δικαίωμα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εκδήλωσης, αλλά στην πράξη...

Παιδική εργασία στις ΗΠΑ
Η παιδική εργασία στην Αφρική, στην Ασία ή στη Λατινική Αμερική είναι γνωστό φαινόμενο. Λιγότερο γνωστή όμως είναι η παιδική εκμετάλλευση στις ΗΠΑ. Παιδιά που δουλεύουν σε οικοδομές ή στα χωράφια.

Η στάση των νέων σε «ακατάλληλα» σάιτ
«Το Ιντερνετ εθίζει τα παιδιά στην πορνογραφία». «Εκτεθειμένα τα παιδιά στην πορνογραφία του Ιντερνετ». «Κίνδυνος το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο». Εάν η ζωή ήταν όπως οι τίτλοι των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών σάιτ, η χρήση του Ιντερνετ από παιδιά θα αποτελούσε τουλάχιστον ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, με εικόνες σκληρού πορνό να ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά απειλώντας να τα τραυματίσουν για πάντα. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιτρέπει στους γονείς να πάρουν μια μικρή ανάσα: η πραγματικότητα της online ζωής των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου