Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση θέλει παραμύθι και θέαμα

Οι ημέρες των Χριστουγέννων, η κατ΄ εξοχήν γιορτή των παιδιών, εφέτος δίνουν μια σπάνια ευκαιρία και στους ενηλίκους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από τη δύσκολη πραγματικότητα: εντυπωσιακά θεάματα καλούν μικρούς και μεγάλους να αφεθούν στο όνειρο και στη φαντασία

Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης... Και όμως, για μία ακόμη χρονιά, το σκηνικό στον χώρο του παιδικού θεάματος διαγράφεται πλούσιο και ενδιαφέρον. Διάσημα μπαλέτα με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών, δημιουργικές δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, θεαματικές παραστάσεις στον πάγο, κουκλοθέατρο, θεατρικές παραγωγές με το κύρος του κλασικού, σύνθετα θεάματα ή απλώς προτάσεις για παιχνίδι είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το εφετινό «παζλ». Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι απλώς ενδεικτικές. Απευθύνονται μάλιστα όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε όσους αισθάνονται έτσι.

Πιρουέτες και ψηλά ντο Eίναι Παραμονή Χριστουγέννων. Το κέφι έχει ανάψει στη γιορτή που διοργανώνει στο σπίτι του ο δικαστής Στάλμπαουμ και τα δύο μικρά παιδιά του η Κλάρα και ο Φριτς περιμένουν ανυπόμονα νασβήσουν τα φώτα και να ανοίξουν τα δώρα τους. Το ενδιαφέρον της μικρής κερδίζει ένας μικρός καρυοθραύστης-παιχνίδι, το οποίο όμως δεν θέλει κανείς γιατί είναι άσχημο. Η Κλάρα τον παίρνει στην αγκαλιά της και αποκοιμιέται. Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ο ασχημούλης καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε γοητευτικό πρίγκιπα και η Κλάρα σε πανέμορφη πριγκίπισσα. Οι δυο τους ταξιδεύουν και καταλήγουν στη Χώρα των Ζαχαρωτών. Μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού η γιορτή τελειώνει, η παραμυθένια χώρα εξαφανίζεται και το μικρό κορίτσι ξυπνά κρατώντας στην αγκαλιά του το αγαπημένο του παιχνίδι.

Οι συστάσεις είναι προφανώς περιττές. Ο λόγος για τον «Καρυοθραύστη», το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, σήμα-κατατεθέν της χριστουγεννιάτικης περιόδου, που παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 22-29 Δεκεμβρίου) διάσημα αστέρια του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας με τη συνεργασία χορευτών της Ακαδημίας του φερώνυμου συγκροτήματος. Βασισμένο στο παραμύθι του γερμανού Ε.Τ.Α. Χόφμαν, το μπαλέτο αναβιώνει σε χορογραφία Βασίλι Βαϊνόνεν, καλώντας μικρούς και μεγάλους θεατές σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας.

Ωστόσο ο «Καρυοθραύστης» δεν είναι το μοναδικό μπαλέτο που παρουσιάζει το διάσημο συγκρότημα στο Μέγαρο. Λίγες ημέρες νωρίτερα (15-19 Δεκεμβρίου), η «Κακοφυλαγμένη κόρη»- ένα από τα παλαιότερα μπαλέτα στην ιστορία του είδους που έχει μάλιστα γνωρίσει πολλές χορογραφίες- φέρνει μια ατμόσφαιρα διαφορετική στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Πρόκειται για ιστορία αγάπης με αίσιο τέλος όπου, όμως, αντί για πρίγκιπες, πριγκίπισσες, μάγισσες κ.λπ. πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη γαλλική επαρχία του 18ου αιώνα. Πρωταγωνίστρια είναι η Λίζα, μια νεαρή κοπέλα της οποίας η μητέρα είναι πλούσια και αυστηρή. Το κορίτσι είναι ερωτευμένο με τον Κολά, έναν νεαρό χωρικό που εργάζεται στα κτήματα της οικογένειάς της, ενώ η μητέρα της την προορίζει για τον γιο ενός πλούσιου γείτονα. Τελικά, σε πείσμα όλων, η Λίζα θα παντρευτεί τον φτωχό αγαπημένο της. Στις παραστάσεις του Μπαλσόι στο Μέγαρο τη χορογραφία υπογράφει ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, εμβληματική μορφή του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπαλέτου το όνομα του οποίου συνδέθηκε στενά με την πορεία του διάσημου συγκροτήματος.

Για όσους, πάλι, προτιμούν τη μουσική οι δύο συναυλίες της φημισμένης Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (21, 22 Δεκεμβρίου) φέρνουν σε επαφή μικρούς και μεγάλους με έναν θεσμό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την ιστορία της αυστριακής πρωτεύουσας αφού οι ειδήμονες τοποθετούν την επίσημη ίδρυσή του το 1498. Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από περίπου 100 χορωδούς ηλικίας μεταξύ 10-14 ετών οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερα σύνολα.

Τέσσερις επί μέρους χορωδίες που δίνουν τουλάχιστον 300 συναυλίες ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας από μεσαιωνική μουσική έως τραγούδια των Βeatles, της Μαντόνα, της Σελίν Ντιόν και του Ρόμπι Γουίλιαμς. Στις συναυλίες τους στην Αθήνα, πάντως, οι λιλιπούτειοι χορωδοί θα ερμηνεύσουν- τι άλλο;- χριστουγεννιάτικη μουσική.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Π.Κόκκαλη, τηλ.210 7282.333)

Ο Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης
Σε παιδιά ηλικίας 2,5 ως 7 ετών απευθύνεται η παράσταση ο «Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης», που παρουσιάζει σήμερα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το Θέατρο Κούκλας Αrtoo Ρaspartoo.
Πρόκειται για χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι που μέσα από αστείες αλλά και τρυφερές στιγμές μάς θυμίζει την αξία της προσφοράς και τη δύναμη της αγάπης. Παραμονές Χριστουγέννων και στο μικρό τσαγκαράδικο η κυρά Κλημεντίνη, η πονηρή σύζυγος του τσαγκάρη, καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια τα οποία, όπως νομίζει, θα της αποφέρουν πολλά κέρδη! Αραγε, ο κυρ Πετρής, ο αγαθός άνδρας της, συμφωνεί με τα σχέδια αυτά; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας μικρός σκανδαλιάρης καλικάντζαρος που κατά λάθος τρυπώνει στο μικρό μαγαζάκι;

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206,τηλ.210 3418.550)
Στη χιονισμένη Στρουμφόπολη
Παγοδρόμιο, πάρκο με φουσκωτά παιχνίδια, καρουζέλ, στρουμφοχωριό, τρενάκι, κινηματογράφος με παιδικές ταινίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ο Αϊ-Βασίλης που υποδέχεται τους μικρούς επισκέπτες στη Χιονισμένη Στρουμφόπολη, παραστάσεις με αγαπημένους ήρωες όπως, για παράδειγμα, η Χιονάτη είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να ζήσει κανείς στη Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη η οποία «ζωντανεύει» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ως τις 6 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό φεστιβάλ για τους λιλιπούτειους κατοίκους της πρωτεύουσας αλλά και για όσους επιθυμούν να ξανανιώσουν, για λίγο, παιδιά εκμεταλλευόμενοι τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100,τηλ.210 3461.589)

Μια κούκλα εμπνέει τους ηθοποιούς
Κλασική αξία το παιδικό θέατρο για την περίοδο των εορτών. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η πρόταση της Μικρής Πόρτας για την περίοδο 2010-2011 μια ακόμη φορά παρουσιάζει ενδιαφέρον. «Ο τυχερός στρατιώτης» (σε κείμενο Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου ) έχει ως αφετηρία ένα λαϊκό παραμύθι από τη Ρωσία, παραλλαγή του οποίου ενέπνευσε και τον Στραβίνσκι στη σύνθεση της περίφημης «Ιστορίας του στρατιώτη». Στην εκδοχή της Μικρής Πόρτας πολύχρωμες και διασκεδαστικές εναλλάσσονται με στιγμές ποιητικές και ατμοσφαιρικές, σε μια παράσταση όπου συμπρωταγωνιστής γίνεται μια... κούκλα και εμπνέει τους ηθοποιούς.

Μικρή Πόρτα (Μεσογείων 59, τηλ.210 7711.333).


Ο Πινόκιο συναντά τον Αϊ-Βασίλη
Χειροποίητα υπερμεγέθη σκηνικά από τα πιο αγαπημένα παιδικά παραμύθια (Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοκκινοσκουφίτσα, Πινόκιο κ.ά.), μια μεγάλη παγοπίστα, χριστουγεννιάτικη αγορά, παιχνίδια, εργαστήρια, διαγωνισμοί, κληρώσεις, συναυλίες και πάρτι είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το πρώτο σκεπαστό Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Αθήνα το οποίο λειτουργεί ήδη (και θα παραμείνει ανοιχτό ως τις 9 Ιανουαρίου 2011) στον προαύλιο χώρο του Βadminton, σε μια έκταση 6.000 τ.μ.

Η διαδρομή ξεκινά με το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και του Καμένου Δάσους, με σκοπό τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο λύκος δεν είναι μόνο κακός. Ταυτόχρονα είναι και ζώο υπό εξαφάνιση. Οσο για το δάσος του παραμυθιού, δεν είναι πάντα πράσινο. Είναι και καμένο- αν οι άνθρωποι δεν προσέχουν. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η χριστουγεννιάτικη αγορά και από την άλλη πλευρά τους επισκέπτες περιμένει η Χιονάτη με τους Επτά Νάνους αλλά και η τεράστια μπότα του Αϊ-Βασίλη. Λίγο παρακάτω συναντάμε το στεγασμένο fun park με παιδότοπο, που περιλαμβάνει δύο σκηνοθετημένα παραμύθια με τεράστιες κατασκευές και δίπλα τους καταστήματα εορταστικών γεύσεων. Μπροστά μας, επίσης, το Circus Carousel με άλογα και άλλα ζώα να κινούνται σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, το τρένο με τον Αϊ-Βασίλη και τους δίδυμους ταράνδους, το τραμπολίνο αλλά και ο παιδότοπος με τις φουσκωτές κατασκευές καθώς και πολλά ακόμη παιχνίδια που αγαπούν τα παιδιά. Ακόμη πιο κάτω, το μεγάλο παγοδρόμιο όπου μπορεί κανείς να κάνει μαθήματα πατινάζ με τη βοήθεια έμπειρων δασκάλων και δίπλα του η μεγάλη οικογένεια χιονανθρώπων που ετοιμάζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα της.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τα εργαστήρια. Πρώτο από αυτά το ταχυδρομείο «Αθήνα- Βόρειος Πόλος Εxpress», όπου τα ίδια έχουν τη δυνατότητα να γράψουν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη και να κερδίσουν δώρα. Εν συνεχεία μπορούν να φτιάξουν στολές, καπέλα και άλλα αξεσουάρ, εμπνευσμένα από θεατρικές παραστάσεις, αλλά και να συμμετάσχουν σε θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια μαριονέτας. Η βόλτα καταλήγει- πού αλλού;- στο χωριό του Αϊ-Βασίλη με το εργαστήριό του γεμάτο παιχνίδια και δώρα που ετοιμάζει για τους μικρούς φίλους του.

Θέατρο Βadminton (Αλσος Γουδή, τηλ.210 8840.600)

Παγωμένος (και φαντασμαγορικός) Αladdin
Το μπαλέτο του Ηoliday on Ιce «Αλαντίν» συνδυάζει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία του ανατολίτικου παραμυθιού με ένα εκπαιδευτικό μήνυμα για τη φύση Ξεχάστε ό,τι ξέρατε ως σήμερα για τα σόου στον πάγο. Ο Αλαντίν, η νέα παράσταση του ιδιαίτερα δημοφιλούς (και) στη χώρα μας «Ηoliday on Ιce», φιλοδοξεί να ανατρέψει τα καθιερωμένα, ανεβάζοντας τον πήχη των αντίστοιχων θεαμάτων: η παράσταση συνεχίζεται ως τις 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο παγοδρόμιο των 800 τ.μ. που έχει στηθεί στο Κλειστό Φαλήρου Τάε Κβον Ντο. Στη συνέχεια το «Αladdin on Ιce» θα περιοδεύσει σε ακόμη ελληνικές τέσσερις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο).

Η ιστορία συγκεντρώνει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία του ανατολίτικου παραμυθιού, συνδυάζοντάς τα με ένα εκπαιδευτικό μήνυμα σχετικά με τη φύση. Τέρατα, σπηλιές με αμύθητους θησαυρούς, μαγικές φόρμουλες και ένα ιπτάμενο χαλί σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές φιγούρες του καλλιτεχνικού πατινάζ και τη μουσική δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει, όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακά, την ατμόσφαιρα της Μέσης Ανατολής.

Στο επίκεντρο της παράστασης, φυσικά, βρίσκονται οι περιπέτειες του φτωχού Αλαντίν, ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη και την εύνοια της πριγκίπισσας Σαρίντα. Ωστόσο ο κακός Βεζίρης που καιροφυλακτεί επιθυμώντας να γίνει... χαλίφης στη θέση του χαλίφη επηρεάζει τον καλοκάγαθο πατέρα της πριγκίπισσας και ορθώνει εμπόδια στον δρόμο του ήρωα. Κατορθώνει όμως να τα υπερπηδήσει με τη συνδρομή του Μαγικού Καλαθιού και του Πράσινου Τζίνι καθώς και με τη βοήθεια των παιδιών που βρίσκονται στο κοινό και επαναλαμβάνουν τη μαγική φόρμουλα. Ο Αλαντίν λοιπόν θα καταφέρει να βρει το τέλειο δώρο για την πριγκίπισσα που θα του χαρίσει τη νίκη της πρόκλησης. Οσο για τον κακό Βεζίρη, αυτός μεταμορφώνεται για πάντα σε... φράουλα.

Κλειστό Φαλήρου Τάε Κβον Ντο (Ολυμπιακά Ακίνητα, τηλ.210 8840.600)

Πολιτεία μελωδένια
«Ηταν μια φορά και έναν καιρό σε έναν τόπο μακρινό κρυμμένη βαθιά μέσα στο δάσοςμια πολιτεία. Και η καλή νεράιδα Μελωδένιαξεκλείδωσε στους κατοίκους της τον μαγικό κόσμο της μουσικής και όλοι μαζί χαίρονταν και περίμεναν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα. Εφτασαν, όμως, οι μουσικές μέχρι το κάστρο της κακιάς μάγισσας Φαλτσαδούρας,που ζήλεψε και έκλεψε τα χρυσά κλειδιά της μουσικής και έκανε να σωπάσουν τα όργανα τα μουσικά. Και τότε...» Η συνέχεια του παραμυθιού θα ζωντανέψει στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων: η «Μελωδένια πολιτεία» (της Νανάς Κριεκούκη και της Ελσας Νάκου, σε μουσική Κώστα Χριστοδούλου ) έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής και να τα παρακινήσει να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτήν. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουν τα βασικά σύμβολα της μουσικής, να γνωρίσουν τον ήχο διαφόρων μουσικών οργάνων, να ζωγραφίσουν αλλά και να τραγουδήσουν παρέα με τους ήρωες του παραμυθιού. Η «Μελωδένια Πολιτεία» είναι μια πολιτεία ουτοπική με κατοίκουςπρωταγωνιστές τα παιδιά. Ενας κόσμος μαγικός και ταυτόχρονα καθημερινός, αφού οι ήρωες στέκονται πλάι πλάι με μουσικά όργανα, με νότες, με μελωδίες τις οποίες καλούνται να... υπερασπίσουν! Και για να πάρουν πίσω τα δώρα της νεράιδας αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τη μάγισσα Φαλτσαδούρα και τις δοκιμασίες της. Η αγάπη τους για τη μουσική τα όπλισε με θάρρος και ξεκίνησαν για το κάστρο. Και το κάνουν αυτό με ενθουσιασμό, βοηθώντας να επικρατήσει το καλό έναντι του κακού, που εκπροσωπεί η μάγισσα Φαλτσαδούρα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να υπερασπίζονται τη μουσική τους...

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ.2310 895.800)


Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου