Η κολύμβηση ως άθλημα μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα άτομα με ειδικές ανάγκες και να συμβάλλει στην αποκατάσταση του προβλήματος σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ειδικά προγράμματα, που στόχο θα έχουν τον έλεγχο της ανάπτυξης, της ενδυνάμωσης και της μετακίνησης του ατόμου πάνω και κάτω από το νερό.
Αυτό αποτέλεσε ένα από τα κύρια συμπεράσματα της στρογγυλής τράπεζας στο 11ο θεματικό συνέδριο που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Ενωση Γυμναστών Β. Ελλάδος, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Η λέκτορας των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Μαρία Σιδηροπούλου -ως κύρια ομιλήτρια- αναλύοντας το θέμα «Υγρός Στίβος και Αναπηρία» επισήμανε πως: «το άτομο που έχει κινητικά προβλήματα μπορεί να αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες καλυτέρευσης της κινητικότητάς του και γενικότερα της υγείας του.
Μέσα από αυτά τα προγράμματα μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη μυϊκή χαλάρωση του οργανισμού, να εξισορροπήσει τις μυϊκές συσπάσεις και να αποφύγει βλάβες στο θώρακα, αφού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δέχεται μεγάλη πίεση στο καροτσάκι.
Ετσι μέσα στο νερό έρχεται η απελευθέρωσή του και οι κινήσεις του σώματος γίνονται με τη βοήθεια της άνωσης του νερού.
Το άτομο μπορεί ευκολότερα να πάρει την οριζόντια θέση και να κολυμπήσει υποδειγματικά αναδεικνύοντας μεγάλο εύρος κινήσεων».
Η κ. Σιδηροπούλου επισήμανε πως μέσα από την πυκνότητα του νερού το άτομο έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιοκυκλοφορικό, στο αναπνευστικό (όπως άσθμα), ενώ εγείρονται σε μεγάλο βαθμό τα όργανα αφής, έχοντας καλύτερη επαφή με το περιβάλλον.
«Όλα αυτά για να γίνουν θα πρέπει να υπάρχει συνοδός-προπονητής που να γνωρίζει καλά το ιστορικό του αθλητή και να τον προτρέπει πάντα θετικά, ενθαρρύνοντάς τον να μπει μόνος στην πισίνα είτε με τα χέρια όταν υπάρχει πρόβλημα με τα πόδια είτε κανονικά με τα πόδια, ακόμη και αν υπάρχει πρόβλημα με τα χέρια.
Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει η αναπνοή κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του στο νερό.
Είναι σίγουρο ότι κατά την πρώτη επαφή με το νερό ο αθλητής θα νιώσει άβολα, κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας.
Αυτό ξεπερνιέται εύκολα και μπορεί με σωστή καθοδήγηση και την σωστή προτροπή να ξεπεράσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί».
Αναλύοντας αρκετές περιπτώσεις ατόμων με ειδικές παθήσεις η κ. Σιδηροπούλου δήλωσε: «Τα άτομα που αντιμετωπίζουν εγκεφαλική παράλυση όταν βρίσκονται αρχικά στην οριζόντια θέση έχουν κάποιου είδους σύγχυση, κυρίως με την αναπνοή τους.
Όμως μόλις νιώσουν σιγουριά αυτό ξεπερνιέται εύκολα.
Βλέπει ότι είναι ελεύθερος να κάνει όποια κίνηση θέλει και αυτό είναι το σημαντικότερο για αυτόν.
Ατομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό καλό είναι να κολυμπήσουν σε όποιο στυλ θέλουν.
Μπορούν μέχρι και να μετάσχουν σε αγώνες.
Ατομα που έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα.
Πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσουν καλή ψυχολογία και να μπορέσουν να κρατήσουν σωστά το κεφάλι τους και να μάθουν να παίρνουν σωστές αναπνοές.
Όταν γίνει αυτό, τότε λύνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Ατομα που έχουν νοητικές υστερήσεις έχουν μειωμένες αποδόσεις.
Ανάλογα με τον δείκτη νοημοσύνης υπάρχει και ο αντίστοιχος δείκτης κινητικότητας.
Οσο χαμηλή είναι η νοημοσύνη, τόσο χαμηλή είναι η κινητικότητα.
Τα άτομα που έχουν τύφλωση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κολύμβηση και συμπεριφέρονται όπως τα φυσιολογικά άτομα.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι η έλλειψη του προσανατολισμού που με κάποια κουδουνάκια και ηχητικά σήματα μπορεί το πρόβλημα να λυθεί».
Κάνοντας έναν απολογισμό του όλου θέματος η λέκτορας του ΑΠΘ διευκρίνισε πως: «Είναι σημαντικό για αυτά τα παιδιά να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης.
Μέσα από αυτήν μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνικοποίηση και η ανάλογη ψυχολογία που πάντα σε αυτά τα παιδιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Επίσης πολύ σημαντικό για όλα τα υγιή άτομα είναι να βλέπουν φυσιολογικά τα άτομα με ειδικές παθήσεις.
Μόνο έτσι θα υπάρξει ομαλότερη προσαρμογή.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μεταξύ της ηλικίας των 4-8 ετών μπορούμε να εδραιώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις προκαταλήψεις.
Σημείο που θέλει προσοχή.
Τέλος η θεραπεία των ατόμων με προβλήματα έχοντας τη βοήθεια δελφινιών είναι αποδοτική.
Εφαρμόζεται στο εξωτερικό και έχει θετικά αποτελέσματα γιατί τα δελφίνια καταλαβαίνουν τα προβληματικά άτομα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα βοηθήσουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Γυμναστών Β. Ελλάδας, Θανάσης Παπαγεωργίου αναφερόμενος στο 11ο θεματικό Συνέδριο επισήμανε: «Είναι ένα ακόμη πετυχημένο συνέδριο το οποίο προάγει την επιστήμη και ασχολείται αναλυτικά με όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής».
Πηγή: express
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου