Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ε.ΣΤ.Α.)

Την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία επιστολή της προς τον Πρόεδρο Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέα Γεωργίου.
Όπως τονίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ., βασικός της στόχος είναι η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, γεγονός που προϋποθέτει την προώθηση από την πολιτεία πολιτικών και μέτρων που θα στοχεύουν στην άρση των εμποδίων που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στον αποκλεισμό. Ο σχεδιασμός, όμως, πολιτικών και μέτρων για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα προερχόμενα από επιστημονικές έρευνες και αξιόπιστες στατιστικές, η δε υλοποίηση αυτών να παρακολουθείται με εξειδικευμένους και κατάλληλους δείκτες, στοιχεία που είναι παντελώς ανύπαρκτα στη χώρα μας. 

Ακολουθώντας το πνεύμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ (2007) που αναγνωρίζει την ανάγκη υποστήριξης με επιστημονικά στοιχεία των εθνικών στρατηγικών για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει:

1. Σύσταση Μονάδας Ερευνών και Μελετών για την Αναπηρία στην Ε.ΣΤ.Α.

2. Δημοσίευση και διάδοση στατιστικών στοιχείων - Διάθεση προϊόντων Ε.ΣΤ.Α.

3. Συμπερίληψη ενότητας στην Απογραφή Πληθυσμού του 2011, για την απογραφή των ατόμων με αναπηρία και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου