Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Επίκαιρα (2)

Οι καλοί βαθμοί των μαθητών δεν κάνουν καλό μόνο στην αυτοπεποίθησή τους, αλλά και στην υγεία τους ως ενηλίκων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση συνδέεται με καλύτερη υγεία 
γενικά, αλλά η νέα έρευνα δείχνει συγκεκριμένα ότι οι καλύτερες επιδόσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο παίζουν κρίσιμο ρόλο για την ύπαρξη καλύτερης υγείας σε όλη τη ζωή του ενήλικου.

Τα «σοβαρά» βίντεο παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά να καταναλώνουν υγιέστερες τροφές. Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά που έπαιζαν συγκεκριμένα «σοβαρά» βίντεο παιγνίδια, αύξησαν την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν ανά ημέρα.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ενδεικτικά το 2007 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 117 αδικήματα εκ των οποίων: τα 78 αφορούσαν ελαφρύ τραυματισμό, 11 ανθρωποκτονία με πρόθεση, 9 σοβαρό τραυματισμό, ενώ υπήρξαν και 8 περιπτώσεις βιασμού. Το 2008 σημειώθηκαν 181 κρούσματα και από αυτά τα 104 ήταν με απλή σωματική βλάβη, 22 περιελάμβαναν απειλή, 18 ανθρωποκτονία από πρόθεση, 17 σοβαρό τραυματισμό και 10 βιασμό. Κατά το 2009, από τις αρχές του έτους ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, είχαν καταγραφεί 182 αδικήματα. Και αυτή τη χρονιά τα περισσότερα (98) αφορούσαν ελαφρύς τραυματισμούς: σε 22 περιπτώσεις καταγγέλθηκαν βιασμοί, σε 23 απειλές, σε 17 σοβαροί τραυματισμοί, ενώ διαπράχθηκαν 13 ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι ένας πίθηκος, ο οποίος ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, επανέκτησε την κινητικότητά του χάρη σε θεραπεία βλαστικών κυττάρων. Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν συγκεκριμένα κύτταρα iΡS, τα οποία λαμβάνουν τις ιδιότητες των πολυδύναμων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων έπειτα από παρέμβαση σε ενήλικα κύτταρα του δέρματος. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εισήγαγαν τέσσερα γονίδια σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα με χρήση ενός ιού ως «όχημα» μεταφοράς τους. Τα ενήλικα κύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα iΡS και στη συνέχεια σε πρόδρομα νευρικά κύτταρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου