Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η παρεμπόδιση εισόδου στις τράπεζες των ΑΜΕΑ καλά κρατεί.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2009, ο τότε υφυπουργός εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης είχε με εγκύκλιό του σχετική με την ασφάλεια των τραπεζών, ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους φορείς των κινητικά αναπήρων.

Η μαρκογιαννάκεια εγκύκλιος, επιβάλλοντας σειρά παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο και στις τραπεζικές εισόδους, καθιστούσε τις τράπεζες απροσπέλαστες στους ανθρώπους με αναπηρία. Μετά την θύελλα, ο τότε υφυπουργός έσπευσε να παραδεχτεί το λάθος του και να δεσμευτεί για αντικατάσταση της εγκυκλίου που πασιφανώς παραβίαζε θεμελιώδη δικαιώματα των ΑμεΑ. Σήμερα, ένα χρόνο μετά έφτασε η ώρα της αποτίμησης...

Πριν αναφερθούμε στο σήμερα έχει σημασία να θυμηθούμε τι προέβλεπε η εγκύκλιος Μαρκογιαννάκη (υπ’ αριθμ. 3015) τον Μάρτιο του 2009, που είχε ως δεδηλωμένο στόχο την προστασία των τραπεζικών ιδρυμάτων από τους επίδοξους ληστές. Καταρχάς, επέβαλλε σε όλες τις τράπεζες την ύπαρξη περιστρεφόμενων θυρών υψίστης ασφαλείας για να δυσχεραίνεται – υποτίθεται – η ζωή των ληστών, δίχως την παραμικρή πρόβλεψη εναλλακτικής εισόδου. Επέβαλλε, επίσης, υπερύψωση των παρακείμενων ρείθρων πεζοδρομίου αλλά και τοποθέτηση πρόσθετων εμποδίων (τα κλασσικά σχήματος πι κιγκλιδώματα) επί του τραπεζικού πεζοδρομίου, όλα αυτά δε ενδεδυμένα με την διάσταση του εσπευσμένου μιας και ομιλούσε για υποχρεωτική εννιάμηνη περίοδο συμμόρφωσης.

Κατατάσσετε τους ΑμεΑ στην ίδια κατηγορία με τους ληστές, το πνεύμα της – τότε - κάθετης διαφωνίας των αναπηρικών φορέων πέραν από εμφανώς σκωπτικό ήταν και απόλυτα ορθό. Διότι οι μόνοι που με βεβαιότητα 100% παρεμποδίζονταν να εισέλθουν στις τράπεζες (συζητήσιμο το εάν για τους επίδοξους ληστές τα κιγκλιδώματα ή τα υπερυψωμένα ρείθρα συνιστούν εμπόδιο) ήταν οι άνθρωποι με αναπηρία. Δεδομένου επιπροσθέτως ότι ετίθετο και σοβαρό ζήτημα παραβίασης της νομιμότητας, ο τότε υφυπουργός και πρώην εισαγγελικός λειτουργός μην έχοντας περιθώρια αντιεπιχειρηματολογίας δεσμεύτηκε για κινήσεις επανόρθωσης.

Μόνο στα λόγια όπως αποδείχτηκε. Στην πράξη η νέα διορθωτική εγκύκλιος που είχε δεσμευτεί να συντάξει δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στις συνεχείς τότε οχλήσεις των αναπηρικών φορέων η μόνη απάντηση ήταν ο φόρτος εργασίας και το κλασσικό νεοελληνικό ”μην κουράζεστε, όταν έχουμε κάτι νεότερο θα σας ενημερώσουμε”. Πέρασαν οι μήνες , έγιναν και εκλογές, άλλαξε και η κυβέρνηση, υπομονετικά οι ενδιαφερόμενοι ακόμα περιμένουν...

Όπως απεδείχθη οι διαβεβαιώσεις δεν ήταν παρά ένα (ακόμα) ψέμμα της στιγμής, με στόχο μοναδικό την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος όσο αυτό ήταν στην επικαιρότητα (το είχε αναδείξει η ”Ε”). Ούτε εγκύκλιος διορθωτική ποτέ υπήρξε, ούτε έστω ελέω ... ντόρου η ελάχιστη από πλευράς τραπεζικών καταστημάτων ευαισθητοποίηση για ιδία βουλήσει παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση των αναπήρων πελατών τους. Επιτόπιες έρευνες προ μηνός ομάδας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – βλ. σχετικό δημοσίευμα της σελίδας – κατέδειξαν ότι τα προβλεπόμενα της δήθεν υπό απόσυρσιν εγκυκλίου του 2009 εφαρμόζονται στο ακέραιο στην πράξη, οι τράπεζες είναι απροσπέλαστες στους ανθρώπους με αναπηρία.

Χαριτολογώντας εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων ο πρόεδρος Ν. Σκόνης μας ενημερώνει ότι κάποιες τράπεζες έχουν μεριμνήσει ώστε οι ΑμεΑ να κάνουν χρήση παράπλευρης βοηθητικής εισόδου ”με την μέθοδο του ντελάλη”. Το οποίον σημαίνει ότι οι ... επίδοξοι πελάτες με αναπηρία που εξ’ αντικειμένου αδυνατούν να εισέλθουν από την περιστρεφόμενη πόρτα ασφαλείας έχοντας προηγουμένως κατορθώσει να ξεπεράσουν ρείθρα και εμπόδια, μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα εισόδου φωνάζοντας με όλη τους την δύναμη προς τον υπέύθυνο ασφάλειας που κατά κανόνα κατοικοεδρεύει εντός της τραπέζης, μπας και τους ακούσει και ανοίξει την πάντοτε κλειστή (τα ζητήματα ασφαλείας πάνω απ’ όλα, μην ξεχνιόμαστε) παράπλευρη είσοδο! Δύσκολο μεν ως απίθανο, αλλά όχι και αδύνατο...

Ο επίλογος οφείλει να είναι σοβαρός. Σοβαρολογώντας λοιπόν οι φορείς των κινητικά αναπήρων δηλώνουν εξαπατημένοι και προσβεβλημένοι από την χρόνια κοροϊδία και απαιτούν από την ... σοσιαλιστική πλέον κυβέρνηση να πράξει επί του θέματος όσα δεν έπραξαν οι προκάτοχοί της. ”Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των περισσότερων ανθρώπων με αναπηρία” δηλώνει φίλος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του ”δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως επίδοξους ληστές. Σεβόμαστε το καπιταλιστικό σύστημα με όλες τις αδυναμίες του...”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου