Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μαθητές γυμνασίου προτείνουν λύσεις για ελεύθερη και πράσινη μετακίνηση


Η ελευθερία μετακίνησης των κατοίκων στα αστικά κέντρα και οι πράσινες μεταφορές απασχόλησαν μαθητές γυμνασίων από 27 πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι με επιτόπιες έρευνες που πραγματοποίησαν στις γειτονιές και τα σχολεία τους, πρόκειται να αναδείξουν τα προβλήματα και να προτείνουν εφικτές λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ζητώντας τη δέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Πρόκειται για την εκστρατεία Ecomobility, που υλοποιείται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον Ecocity, με τη συνεργασία επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών.


Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου καταγράφουν και μελετούν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους, πραγματοποιούν συνεντεύξεις και επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τις περιβαλλοντικές συνήθειες των πολιτών και στη συνέχεια επεξεργάζονται τα δεδομένα, αναλύουν τις στατιστικές και βγάζουν συμπεράσματα, βάσει των οποίων προτείνουν τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων οι ομάδες μαθητών από κάθε σχολείο, παρουσιάζουν τις έρευνές τους, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, όπως χρήση υπολογιστή και ηλεκτρονικών μέσων (βίντεο, μουσική), καθώς επίσης θέατρο, χορό, μακέτες ή αφίσες.

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση μαθητών γυμνασίου της Τριανδρίας, οι οποίοι ζήτησαν από το δήμο να δημιουργήσει ειδικούς χώρους στάθμευσης ποδηλάτων έξω από τα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να μετακινούνται καθημερινά από και προς το σπίτι με το δικό τους οικολογικό μέσο. Ο δήμος έλαβε υπόψη το αίτημα των μαθητών και ήδη επεξεργάζεται τεχνική μελέτη για την υλοποίηση του αιτήματος.

«Οι μαθητές προβληματίζονται για τις δυσλειτουργίες της πόλης και διαχέουν τα μηνύματά τους, κάνοντας προτάσεις, που άλλοτε είναι εφικτές και άλλοτε όχι», δήλωσε ο συντονιστής του Ecocity, Θάνος Ζαφειρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία, συμπληρώνοντας ότι η ευαισθητοποίηση των νέων για το περιβάλλον και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, αποτελεί μία αξία.

Πέρσι στην εκστρατεία έλαβαν μέρος 360 μαθητές από σχολεία σε 27 πόλεις, οι οποίοι παρουσίασαν 45 μελέτες. Φέτος, μόνο από τη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν οχτώ σχολεία με εννέα μελέτες, στις οποίες θα εξετάζουν την ελευθερία δημόσιων χώρων (π.χ. πεζοδρόμια), την αλόγιστη χρήση ΙΧ, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τη μείωση της ρύπανσης (π.χ. υβριδικά αυτοκίνητα), τη χρήση ποδηλατοδρόμων, την μετακίνηση ατόμων με ευαισθησίες (ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας κ.α.).

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από 2-4 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1), στις 6 μ.μ. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της επιτροπής οργάνωσης Θεσσαλονίκης για το Ecomobility, εκπαιδευτικός Πρόδρομος Μαυρουδής, το γυμνάσιο Ευκαρπίας θα προτείνει την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στην περιφερειακή οδό, ώστε να μειωθεί η όχληση από την κυκλοφορία, το γυμνάσιο Πανοράματος θα αναδείξει το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών στο σχολείο, καθώς δεν υπάρχει λεωφορείο, οι μαθητές της Τριανδρίας θα παρουσιάσουν τα προβλήματα μετακίνησης από την πυκνή δόμηση και της Τούμπας τα προβλήματα του σχολείου από την λαϊκή αγορά.

Η καλύτερη εργασία σχολείου και από τις 27 πόλεις της Ελλάδας θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου στο υπουργείο Μεταφορών, και η ομάδα θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει κύκλους εργασιών και συναντήσεων με ευρωβουλευτές και Επιτρόπους.

Πηγή: Pathfinder


Για την εκστρατεία Ecomobitily ανατρέξτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου