Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Τα παυσίπονα μας... κουφαίνουν


ΛΟΝΔΙΝΟ Η τακτική χρήση κοινών παυσίπονων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη, συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου απώλειας της ακοής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη σε καθημερινή βάση καθώς είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους σκευάσματα δρουν προληπτικά ενάντια στα καρδιακά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Νοσοκομείου Βrigham and Women΄s που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του Πανεπιστήμιου Βάντερμπιλτ και του Νοσηλευτηρίου για την Οραση και την Ακοή της Μασαχουσέτης, άνδρες κάτω των 60 ετών που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη αντιμετώπιζαν κίνδυνο μεγαλύτερο του 30% εμφάνισης προβλημάτων στην ακοή. Οπως πάντως προέκυψε από τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Μedicine», δεν εμφανιζόταν αντίστοιχος κίνδυνος σε άνδρες άνω των 60 ετών. 

Ακόμη πιο «γκρίζα» ήταν τα πράγματα σε ό,τι αφορούσε τους χρήστες παρακεταμόλης. Στους άνδρες κάτω των 50 ετών οι πιθανότητες απώλειας της ακοής διπλασιάζονταν, ενώ στους 50άρηδες ο κίνδυνος προβλημάτων στην ακοή άγγιζε το 38%. Και σε αυτή την περίπτωση όμως τα ποσοστά κινδύνου παρουσίαζαν πτώση όσο αυξανόταν η ηλικία των εθελοντών. Για παράδειγμα, στις ηλικίες 60 ετών και άνω οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην ακοή ήταν της τάξεως του 16% στους άνδρες που λάμβαναν συχνά παρακεταμόλη σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Συνολικά η οικογένεια των ΜΣΑΦ, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλες ουσίες όπως η ιβουπροφένη, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής κατά 61% στους άνδρες κάτω των 50 ετών, κατά 32% στους 50άρηδες και κατά 16% σε εκείνους που ήταν 60 ετών και άνω. 

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά την παρακολούθηση 26.000 ανδρών επί 18 χρόνια- οι ερευνητές εξέταζαν τους συμμετέχοντες ανά διετία. Ως τακτική χρήση ΜΣΑΦ θεωρήθηκε η λήψη τέτοιων σκευασμάτων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν και στη μελέτη δεν συμμετείχαν γυναίκες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι και σε εκείνες πιθανότατα η τακτική χρήση παυσίπονων φαρμάκων θα έχει αρνητική επίδραση στην ακοή. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα καινούργια ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα σκευάσματα της οικογένειας των ΜΣΑΦ προκαλούν προβλήματα στην ακοή, αλλά δείχνουν σε κάθε περίπτωση μια ισχυρή σύνδεση. Οι γιατροί γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να προκαλέσουν παροδική εμβοή στα αφτιά. Ωστόσο η λήψη ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις είχε φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι προστατεύει από την κώφωση που προκαλείται εξαιτίας του θορύβου και των αντιβιοτικών. Προηγούμενα στοιχεία είχαν επίσης συνδέσει την ιβουπροφένη με προβλήματα στην ακοή. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πώς τα παυσίπονα επιδρούν στην ακοή. Πάντως, όπως υποπτεύονται, αυτού του είδους τα φάρμακα προκαλούν βλάβες στο έσω ους. 

Οπως ανέφερε η δρ Σάρον Κάρχαν , που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, «με τα δεδομένα της μεγάλης συχνότητας λήψης αναλγητικών από τον πληθυσμό και των τεράστιων κοινωνικών επιπτώσεων των προβλημάτων στην ακοή,ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου