Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Νεότερα για τον αυτισμό

Η οξυτοκίνη δημιουργεί ελπίδες αντιμετώπισης των αυτιστικών συμπτωμάτων

Ουάσιγκτον: Ορμόνη που πιστεύεται ότι ενθαρρύνει το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και παιδιού μπορεί να καλλιεργήσει την κοινωνική συμπεριφορά σε ορισμένους ενήλικες που πάσχουν από αυτισμό, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.Η Δρ Αγγελική Συρίγου από το Κέντρο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στην Λυών διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εισέπνευσαν οξυτοκίνη ήταν πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις που έβλεπαν σε φωτογραφίες προσώπων και μπορούσαν να κατανοήσουν τους κοινωνικούς υπαινιγμούς σε παιχνίδι προσομοίωσης.

Στην γαλλική μελέτη αποδεικνύεται ότι η οξυτοκίνη ενισχύει τη οπτική επαφή, καθώς οι 13 ασθενείς που πήραν μέρος στο δείγμα, μπόρεσαν να έχουν περισσότερη οπτική επαφή.

Η ορμόνη βελτίωσε επίσης την ικανότητα των ατόμων να κατανοούν τους άλλους ανθρώπους και πως αντιδρούν, ενώ δείχνουν να μπορούν να μάθουν τις κατάλληλες αντιδράσεις στην συμπεριφορά των γύρω τους.

Οι συμμετέχοντες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού εισέπνευσαν οξυτοκίνη πριν λάβουν μέρος σε δύο πειράματα.

Οι 11 άνδρες και δύο γυναίκες, δεν είχαν πάρει άλλη φαρμακευτική αγωγή δυο εβδομάδες πριν την μελέτη, που είχε και ισάριθμη ομάδα σύγκρισης.

Οι επιστήμονες παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ασθενών κατά τη διάρκεια ενός εικονικού παιχνιδιού που μετρούσε τις συμπεριφορικές αλλαγές.

Στο άλλο πείραμα, εκτιμήθηκαν οι αντιδράσεις των ασθενών σε προσωπικές εκφράσεις, όταν έπρεπε να κοιτάξουν φωτογραφίες προσώπων.

Η οξυτοκίνη λοιπόν έχει μια θεραπευτική επίδραση στους ενήλικες, όπως επίσης και στα αυτιστικά παιδιά. Αν μάλιστα χορηγείται από τα αρχικά στάδια της διάγνωσης του αυτισμού, τότε ίσως οι επιστήμονες να μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη των αυτιστικών ασθενών.

Η ερευνήτρια επικεντρώθηκε στην οξυτοκίνη διότι είναι γνωστό για την επίδραση που ασκεί στον δεσμό μητέρα και βρέφους και επειδή παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

Τα άτομα με σύνδρομο Asperger και άλλα διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έχουν προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η οξυτοκίνη μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύσσουν φυσιολογικές διανοητικές λειτουργίες και σχετικά καλές λεκτικές ικανότητες, επειδή βελτιώνει την οπτική επαφή.

Η οπτική επαφή είναι το πρώτο βήμα της κοινωνικής προσέγγισης, αλλά τα άτομα με αυτισμό αποφεύγουν την οπτική επαφή.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου