Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Μεταφράζουν» το κλάμα του μωρού


Μία νέα τεχνολογία που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού αναμένεται να ενσωματωθεί στις μελλοντικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Έτσι, οι γονείς θα ξέρουν εάν το μωρό πεινάει, διψάει, πονάει ή απλώς αισθάνεται μοναξιά…

Το κλάμα του μωρού, έχει βρεθεί από ψυχολόγους, ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός ήχος. Και αυτό προκειμένου να δραστηριοποιήσει άμεσα τους γονείς ή όποιον βρίσκεται δίπλα τους ώστε να τα φροντίσει.
Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια «σοβαρή» προσπάθεια καταγραφής του βρεφικού κλάματος και αντιστοίχηση του ήχου με τα συναισθήματά του. Έτσι, οι γονείς εμπειρικά, εμπειρικά ή από ένστικτο, προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλει το μωρό τους.
Τώρα, Ιάπωνες ερευνητές προσπαθούν, με τη χρήση μίας τεχνικής εκτίμησης, να κατασκευάσουν μηχανή μετάφρασης του κλάματος.
Ο Tomomasa Nagashima από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Muroranστο Χοκάιντο και οι συνεργάτες του, εφάρμοσαν μια προσέγγιση αναγνώρισης ηχητικών προτύπων για να ταξινομήσουν τους διάφορους τύπους βρεφικού κλάματος, βάσει της ανάλυσης του ακουστικού φάσματος.
Έτσι, ανέπτυξαν μέθοδο για τη διάκριση του ήχου η οποία διαχωρίζει το κλάμα από τον πόνο με τα άλλα αίτια.
Τα ηχητικά κύματα θα αναλύονται και θα λένε ακριβώς τι θέλει το παιδί όταν κλαίει.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε μια μέρα να ενσωματωθεί σε μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή που θα βοηθάει τους γονείς ή τα άτομα που φροντίζουν μωρά να αντιλαμβάνονται άμεσα το πρόβλημα ενός μωρού που κλαίει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Biometrics. (πηγή)

Επίσης, τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε δημοσιευτεί αρθρο σχετικά με μία παρόμοια εφαρμογή του iPhone της Apple και  η οποία μπορεί να δώσει μια απάντηση για την αιτία του κλάματος μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου