Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Something Happened in Our Town

 «Κάτι κακό συνέβη στην πόλη μας. Τα νέα ήταν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο. Οι μεγάλοι δεν σκέφτηκαν ότι τα παιδιά το γνώριζαν. Αλλά, τα παιδιά στη τάξη της κυρίας Γκαρσία είχαν ακούσει κάποια μεγαλύτερα παιδιά να μιλούν γι’ αυτό, και είχαν απορίες…» 

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές στα σχολεία: Το ψηφιακό φροντιστήριο, τα κινητά και ο σχολικός εκφοβισμός

Με δέσμη 11 αλλαγών, που θα βελτιώσουν τη διδασκαλία και την καθημερινότητα στα σχολεία, θα αρχίσει το νέο ακαδημαϊκό έτος στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι αλλαγές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και θα αφορούν κυρίως την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη χρήση της τεχνολογίας και τα θέματα συμπεριφράς των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει για να σταματήσουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στα σχολεία.

Σχολεία: Πότε ανοίγουν – Οι αλλαγές στο ωράριο των ολοήμερων

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, χτυπάει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Όσον αφορά καθηγητές και δασκάλους, θα πρέπει να είναι στην θέση τους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Θεσσαλονίκη: Οι μαθητές με αναπηρία άστεγοι και οι γονείς σε απόγνωση - Οι ειδικοί ανησυχούν για τον διαμοιρασμό

«Για όλους εσάς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να είναι απλά αριθμοί. Για εμάς είναι η Μαρία, ο Χρήστος, ο Γιώργος, η Κατερίνα που στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι μακριά από τους φίλους τους, τους δασκάλους τους...».

ΠΟΥ: Η χρήση προφυλακτικού μειώνεται «ανησυχητικά» από τους εφήβους στην Ευρώπη

Η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια, με «ανησυχητικά» ποσοστά σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2025

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, για να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προθυμία, την ικανότητα και τις προσπάθειες των πόλεων της ΕΕ που δίνουν προτεραιότητα στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Αγωνία πριν χτυπήσει το κουδούνι

Μαζεύουν απρόθυμα τα κουβαδάκια τους από την παραλία και πηγαίνουν, συνοδεία των γονέων, να διαλέξουν τη νέα τους σάκα. Η μετάβαση των παιδιών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα θρανία δεν είναι απρόσκοπτη. «Τα παιδιά είναι πιθανό να βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Ανέστης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 και του συμβουλευτικού κέντρου του «Μαζί για το Παιδί». Η απόκτηση νέων φίλων αλλά και η διατήρηση της φιλικής σχέσης με τους παλιούς συμμαθητές, η αλλαγή δασκάλων και η αύξηση του όγκου του διαβάσματος για το σπίτι αγχώνουν τους μαθητές.

Παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες: Οργή γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία

Με σοβαρά προβλήματα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα καθώς μαθητές είτε θα στοιβαχτούν μέσα σε σχολικές αίθουσες, είτε θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε γειτονικά σχολεία και να αλλάξουν ξαφνικά σχολικό περιβάλλον. Αιτία για όλα αυτά αποτελεί η απόφαση του υπουργείου -μέσα στο καλοκαίρι- να προχωρήσει σε μαζικό κόψιμο ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στη συγχώνευσή τους με άλλα.

Δήμος Λαγκαδά: Υποτροφίες σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα προσφέρει το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών

Για ένατη χρονιά η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Δομών του δήμου Λαγκαδά, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με Κέντρα Ξένων Γλωσσών του δήμου, συνεχίζει να προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα.

Η εικόνα του μαύρου παιδιού στο σύγχρονο ελληνικό παιδικό βιβλίο

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί στάθηκαν μεταξύ άλλων οι καταθέσεις ψυχής Aφροελλήνων στην Ελλάδα του 2024 και μια δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της Μαύρης Ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα ανταποκρίθηκε πρόσφατα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας υλοποιώντας το έργο «Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών», που υποστηρίχτηκε οικονομικά με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL). Το έργο μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τον εμπλουτισμό του Δανειστικού της Τμήματος της Βιβλιοθήκης, με μία νέα συλλογή βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας παιδικών και ενηλίκων.

Lego: Τα εμβληματικά, πολύχρωμα τουβλάκια σε «πράσινη» μετάβαση

Στην πιο πρόσφατη προσπάθειά της να διασφαλίσει παιχνίδια πιο φιλικά προς το περιβάλλον, η Lego ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παράγει το μισό πλαστικό για τα τουβλάκια της από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, αντί για ορυκτά καύσιμα, μέχρι το 2026.

Παιδίατροι: Δύο κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η επικαιροποιημένη μορφή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β θα είναι πλέον δωρεάν για τα παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών. Σύμφωνα με σχετική επιστολή που αποστέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-Επαγγελματιών Παιδιάτρων, οι όροι χρήσης αυτής της δυνατότητας δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς, δημιουργώντας προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιάτρων.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η σημασία των ρουτινών για τα παιδιά.

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι ρουτίνες είναι σημαντικές για τα παιδιά καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, σε αβέβαιους καιρούς σαν αυτούς που ζούμε, οι οικογένειες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουν γιατί είναι απαραίτητες και ποια από τα χαρακτηριστικά τους είναι τα πιο σημαντικά.

Παραολυμπιονίκες για μία μέρα με τον Αιμίλιο και τους Cool Crips

 

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Και οι επτά είναι υπέροχοι

Λίγα εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την αγωνιστική έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Η ελληνική αποστολή αριθμεί 37 αθλητές και αθλήτριες, που θα προσπαθήσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και δεν είναι άλλο, από την κατάκτηση ενός μεταλλίου!

Πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ σύμφωνα με τους ειδικούς

Όταν πρόκειται να μιλήσουν στα παιδιά για το σεξ, οι γονείς έχουν συχνά την εντύπωση ότι αρκεί μια συζήτηση «για τα πουλάκια και τις μέλισσες» κατά την πρώιμη εφηβεία του παιδιού τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνει η συζήτηση πολύ νωρίτερα – και να επεκταθεί σε πολλές συζητήσεις.

Στέλιος Μαλακόπουλος: Από τη Θεσσαλονίκη στους Παραολυμπιακούς 2024 – «Μου χαρίστηκε ξανά η ζωή»

Παραολυμπιονίκης στο Άλμα εις Μήκος, πρώτος στη λίστα των Forbes 30 Under 30 Greece 2024, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και πρωτίστως πατέρας μίας υπέροχης κορούλας.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η μικρή Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου που θα λατρέψει όλη η Ελλάδα

Μόλις στα 12 της η Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου θα ντεμπουτάρει στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού και μιλά για τα κίνητρα και τους στόχους της

Είναι δεδομένο ότι θα τη λατρέψει όλη η Ελλάδα. Η Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου αποτελεί το νεότερο μέλος της ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι και στα 12 της χρόνια θα ντεμπουτάρει σε Παραολυμπιακούς!

Οδηγός: Σύνταξη το 2024 για γονείς ανηλίκων πριν από τα 62

Φυγή-ρεκόρ στη σύνταξη για φέτος καταγράφει ο ΕΦΚΑ, ενώ ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη, υπομένοντας μείωση έως 30%. Η εκτίμηση είναι ότι το 2024 θα σημειωθεί ρεκόρ, με πάνω από 230.000 συνταξιοδοτήσεις.

Βιντεοπαιχνίδια και ψυχική υγεία

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γονείς ενστικτωδώς έπραξαν το σωστό για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

«Μέχρι πρότινος, επιτρέπαμε στα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνο το Σαββατοκύριακο και μάλιστα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τώρα, παίζουν κάθε μέρα και δεν μπορούμε να τους πούμε τίποτε!».

ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόκειται να εισαχθεί σε σχολεία της Σκωτίας

Καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σκωτία αντιμετωπίζουν «προκατάληψη και παραπληροφόρηση», μια φιλανθρωπική οργάνωση ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της χώρας.

Το πασίγνωστο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ψηλώσουν

Το πρωινό πρέπει να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων της ημέρας. Το συστήνουν παροιμίες από την Άπω Ανατολή, το επισημαίνουν και οι ειδικοί μιλώντας στο ygeiamou. Κίνηση-κλειδί σύμφωνα με μελέτες, είναι το πρωινό να περιλαμβάνει αυγά, αφού έτσι μπορούμε να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Στα παιδιά, ωστόσο, στα οφέλη από την κατανάλωσή του προστίθεται και ένα ακόμη σημαντικό όφελος: τα βοηθά να ψηλώσουν.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Ινδή τοξοβόλος χωρίς χέρια στοχεύει το χρυσό μετάλλιο

Η τοξόβόλος Σιτάλ Ντέβι παίρνει το τόξο της, φορτώνει ένα βέλος και στοχεύει προσεκτικά το στόχο της, περίπου 50 μέτρα μακριά, με ένα βλέμμα τεράστιας συγκέντρωσης στο πρόσωπό της.

Το ίδιο και η αντίπαλός της, η οποία προπονείται σε μια ακαδημία εκπαίδευσης στην Ινδία. Η διαφορά είναι ότι η Ντέβι κάθεται σε μια καρέκλα. Σηκώνει το τόξο με το δεξί της πόδι, τραβάει πίσω τη χορδή χρησιμοποιώντας τον δεξί της ώμο και απελευθερώνει το βέλος χρησιμοποιώντας τη δύναμη του σαγονιού της.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Οι δοκιμασίες μίας παραολυμπιονίκη, της οποίας η αναπηρία δεν είναι πάντα ορατή

Εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στο Παρίσι,η προπονήτρια της Christie Raleigh Crossley της έκανε μια σοβαρή ερώτηση.

«Έχεις πραγματικά μια τρύπα στον εγκέφαλό σου;»

Η ερώτηση έγινε με αφορμή μία ανώνυμη διαδικτυακή κατηγορία ότι η Raleigh Crossley είχε μεγαλοποιήσει την αναπηρία της, για να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Εβρος: Εκαναν τον εφιάλτη ταινία


Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Εβρο, οι θεατές παρακολουθούσαν σιωπηλοί την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας εφήβων να επεξεργαστεί στη μεγάλη οθόνη το συλλογικό τραύμα που είχαν βιώσει όλοι, ως κοινότητα. Στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «940.000» δεν ακουγόταν ούτε ανάσα.

Εφηβεία: Γιατί τα παιδιά δεν μοιράζονται τα πάντα;

Αν ανησυχείτε μήπως τα παιδιά σας στην εφηβεία δεν μοιράζονται τη ζωή και τη μέρα τους μαζί σας, μπορεί απλώς να φταίει το επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ των γενεών. Μελετήστε τους λόγους και δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Γονείς: Η νο1 κίνηση που θωρακίζει την υγεία των παιδιών πριν επιστρέψουν στο σχολείο

Καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει και τα παιδιά ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία, οι γονείς συνήθως επικεντρώνονται στην αγορά σχολικών ειδών, στην επιλογή κατάλληλων ρούχων και στην οργάνωση του καθημερινού προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που συχνά παραβλέπεται στη λίστα των προετοιμασιών: η οδοντιατρική εξέταση των παιδιών. Σύμφωνα με τη Δρ. Natasha Flake, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων, η επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλίσετε την οδοντική υγεία των παιδιών.

Οι «αστέρες» των Παραολυμπιακών Αγώνων

Μία ημέρα απομένει για την Τελετή Εναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου) και αρκετοί είναι οι διάσημοι αθλητές, οι οποίοι αναμένεται να διακριθούν στην κορυφαία διοργάνωση.

Παιδεία: Αυξήθηκαν οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία – Πόσο κοστίζει το έτος

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι γονείς «σφίγγουν» το ζωνάρι τους και στρέφονται για τα βλαστάρια τους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα με αριθμούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024» και στις δύο βαθμίδες, νηπιαγωγείο –δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο, οι αριθμοί των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικοί σε τριετή βάση. Μάλιστα, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά που αποτελούν την είσοδο ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση.

Εβδομάδα προσλήψεων αναπληρωτών: Ποιοι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχουν σειρά

Μέσα στην εβδομάδα που "τρέχει" και μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ καθώς και τις προσλήψεις των αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχολικά είδη: Από 20 έως 50 ευρώ το μέσο κόστος της σχολικής λίστας

«Ο συνδυασμός εκπτώσεων, προσφορών και καλαθιών λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Οι μισθοί των αναπληρωτών Εκπαιδευτικών το 2024

Τι μισθό θα παίρνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται τη νέα σχολική χρονιά ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας

Το alfavita.gr δημοσιεύει αναλυτικά τι ισχύει για το μισθολογικό κλιμάκιο με τα καθαρά ποσά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Την προσοχή των δικαιούχων vouchers εφιστά η ΕΕΤΑΑ

Έκτακτη ανακοίνωση προς τους φορείς και ωφελούμενους της δράσης, «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που αναφέρει:

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Τι κάνουμε στο ΚΕΑ;

Επιστρέψαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και ξεκινήσαμε με κέφι τα μαθήματα και, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, λειτουργούμε με το θερινό μας ωράριο. Εάν μας επισκέπτεστε διαδικτυακά πρώτη φορά και αναρωτιέστε τι κάνουμε στο "Κέντρο Εξατομικευμένης Αγωγής - Αγγέλου", ακολουθούν συνοπτικά οι υπηρεσίες που παρέχουμε. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Οι αρνητικοί τύποι "φίλων" και πώς θα τους διαχειριστούν τα παιδιά

Τα παιδιά στην εφηβεία– και νωρίτερα - θα γνωρίζουν στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις βόλτες πολλά διαφορετικά παιδιά. Κάποια θα γίνουν πραγματικοί φίλοι, θα τους σέβονται, θα τους βοηθούν, θα πιστεύουν σε αυτά και θα είναι δίπλα τους για πάντα. Κάποια άλλα, όμως, μπορεί να τα πληγώσουν, μπορεί να τα ξεγελάσουν, μπορεί να τα στεναχωρήσουν. Εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το πώς θα φέρονται οι άλλοι στα παιδιά μας, όμως μπορούμε να τους μάθουμε ποιος τύπους ανθρώπους να αποφεύγουν αλλά και πώς να συμπεριφέρονται όταν τους συναντήσουν στη ζωή τους.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να δαγκώνει

Κάποιοι θεωρούν ότι η καλύτερη ηλικία των παιδιών είναι μεταξύ 1 και 3 ετών γιατί τότε κάνουν τα πιο αξιολάτρευτα πράγματα. Σας αγκαλιάζουν, σας φιλάνε, λένε τις πρώτες τους λέξεις, ανακαλύπτουν τον κόσμο με ενθουσιασμό. Υπάρχουν, όμως, και οι στιγμές που δεν είναι και τόσο γλυκά και χαριτωμένα, όπως όταν φωνάζουν, κλωτσάνε και κυρίως όταν δαγκώνουν.

Εκατό σχολεία βγαίνουν από την «απομόνωση»

Στη σημερινή εποχή η έλλειψη Διαδικτύου ή ακόμη και το πολύ αργό Ιντερνετ, που «σέρνεται» όπως λέει η αργκό, συνιστά μια ιδιότυπη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά για τη νέα γενιά. Παρά το γεγονός πως όλα τα ελληνικά σχολεία, ως δημόσιες υπηρεσίες, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυτό δεν είναι… ίδιο παντού, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της ελληνικής επικράτειας που περιλαμβάνει εκατοντάδες νησιά και πολλούς ορεινούς όγκους που απομονώνουν περιοχές.

Υγεία: Τι πρέπει να ελέγξουν οι γονείς στα παιδιά τους πριν την επιστροφή στα θρανία


Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και οι γονείς ήδη προετοιμάζονται.

Ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα επανένωσης παιδιών με ανεπιθύμητους γονείς στις ΗΠΑ

Είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά διαζύγια, συνήθως, τα παιδιά εργαλειοποιούνται με ολέθριες συνέπειες για την ψυχολογία τους. Στις ΗΠΑ όμως, έχει βρεθεί μια «συνταγή» επανένωσης παιδιών με κάποιον από τους δύο γονείς που είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη, αν όχι ανεπανόρθωτα τραυματική για τα παιδιά.

Μετακινήσεις με αυτοκίνητο: Με το βλέμμα στην ασφάλεια του παιδιού

Η ασφάλεια των παιδιών κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που απασχολεί κάθε γονέα σχετικά με το πώς και με ποιο τρόπο το παιδί θα καθίσει και θα είναι προστατευμένο όσο το δυνατόν περισσότερο στην διάρκεια του ταξιδιού. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου και τα ταξίδια αυξάνονται, η ζέστη δυσκολεύει την καθημερινότητα και η ρυθμοί της εποχής είναι πιο χαλαροί, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή τήρηση βασικών στοιχείων και συμπεριφορών, που δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη και προστατεύουν τα παιδιά εντός του οχήματος.

Διαβήτης: «Έξυπνη» ινσουλίνη αντιδρά σε πραγματικό χρόνο στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε μια «έξυπνη» ινσουλίνη που αντιδρά στην αλλαγή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1. Η νέα μορφή ινσουλίνης παραμένει ανενεργή στον οργανισμό και ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.

Απίστευτο: 9χρονος που δηλώθηκε εξαφανισμένος, εντοπίστηκε από ελικόπτερο να κάνει κοπάνα

Ένα ελικόπτερο τηλεοπτικού σταθμού εντόπισε αγόρι που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενο, αλλά στην πραγματικότητα βρισκόταν στην ταράτσα του κτιρίου του στη Νέα Υόρκη και έπαιζε.

Το 9χρονο αγόρι έφυγε από το διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν γύρω στις 7 το πρωί της Πέμπτης, αλλά δεν εμφανίστηκε στο σχολείο, μετέδωσε το CBS News New York.

Παιδιά στην Τουρκία: Ο αδύναμος κρίκος στην οικονομική κρίση

Οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν δραματικά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην Τουρκία, τα παιδιά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικογένειας, η αυξανόμενη οικονομική κρίση στη χώρα οδηγεί στην απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών από τις οικογένειές τους, επειδή δεν μπορούν να τα φροντίσουν.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Τηλεοπτική σειρά: We Might Regret This


Μια νέα τηλεοπτική κωμική σειρά γεμάτη ανατροπές προβάλλεται από το BBC. Η σειρά "We Might Regret This" επικεντρώνεται σε μια τετραπληγική καλλιτέχνιδα, την τριαντάχρονη Freya, που μετακομίζει στο Λονδίνο με τον σύντροφό της, τον πενηντάχρονο δικηγόρο Abe και την προσωπική της -για όλο το εικοσιτετράωρο- βοηθό. 

Επτά βήματα για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στις καθημερινές συνήθειες μετά τις διακοπές

Όταν πηγαίνουμε οικογενειακές διακοπές, οι ρυθμοί και οι συνήθειες του σπιτιού αντικαθίστανται με καινούργια μέρη, πρόσωπα και εμπειρίες, καθώς και περισσότερο δέσιμο με τα παιδιά μας. Οι ίδιοι λόγοι που κάνουν τα οικογενειακά ταξίδια τόσο απολαυστικά, είναι και αυτοί που βγάζουν τα πολύ μικρά παιδιά εκτός προγράμματος και κάνουν δύσκολη την επιστροφή στο σπίτι μετά τις διακοπές.

H επιλόχεια κατάθλιψη και το αίσθημα μοναξιάς

Η έλευση ενός μωρού προκαλεί έντονα συναισθήματα – αγάπη, χαρά, ενθουσιασμό, αγανάκτηση και νευρικότητα, μεταξύ άλλων. Οι διακυμάνσεις της διάθεσης κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά τον τοκετό είναι αναμενόμενες, δεδομένων των τεράστιων συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών που συνοδεύουν την απόκτηση και τη φροντίδα ενός μωρού. Για πολλές γυναίκες, ωστόσο, τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους μπορεί να επισκιάσουν τη χαρά της υποδοχής του νέου μέλους της οικογένειας.

Τι πρέπει να προσέξουμε στα σχολικά είδη – Ποια είναι επικίνδυνα

Αυξημένο είναι το κόστος για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το καλάθι των σχολικών ειδών την Τετάρτη 28 Αυγούστου που θα έχει ισχύ μέχρι και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Οι αισθητικές επεμβάσεις στην εφηβεία

Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να υποβληθούν σε μια ή περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να διορθώσουν κάποια ατέλεια στην εμφάνισή τους. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στη ζωή των νέων, οι οποίοι επιζητούν να γίνουν αποδεκτοί από τον περίγυρό τους και να δείχνουν τέλειοι στις φωτογραφίες.

Μεγάλοι χαμένοι οι οικογένειες με παιδιά

Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας, από το πρώτο κιόλας παιδί, καταδεικνύει έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση «Οικονομικές Εξελίξεις».

Προώθηση της Ισότητας και Ενδυνάμωσης για Γυναίκες με Βλάβη Νωτιαίου Μυελού μέσω του έργου SUPPORT του ΑΠΘ

Η ισότητα των ατόμων και το δικαίωμα στη μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το οποίο απαγορεύει τη διάκριση βάσει κριτηρίων όπως το φύλο, η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Ωστόσο, τα ανάπηρα άτομα, και ιδιαίτερα οι γυναίκες με αναπηρία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις αποκλεισμού και διπλής διάκρισης.

9ος ΣΥΖΑΘΛΟΣ από τη ΣΥΖΩΗ (13/10/2024)

Ο Σύλλογος ΣΥΖΩΗ με χαρά διοργανώνει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, τον 9ο ΣΥΖΑΘΛΟ, τον αγώνα βουνού, που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη μας, και υλοποιείται αποκλειστικά για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων του.

Αύξηση των καταγμάτων και της παχυσαρκίας στα παιδιά – Παιδίατρος εξηγεί και συμβουλεύει

 

Μpox: Γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά

Από τον ιό της δαμαλίτιδας, μέχρι τον mpox, που τώρα χτυπάει την πόρτα και της Ευρώπης, οι διάφορες παραλλαγές της ευλογιάς συνυπήρχαν με τον άνθρωπο για εκατοντάδες χρόνια.

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας έξαρσης του ιού mpox, που γίνεται από ενδημικός, επιδημικός, και ταξιδεύει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ξαναδιαβάζουμε: Disability Visibility

 Η “αναπηρία” είναι μία λέξη που τις περισσότερες φορές αντικαθιστούμε στα κείμενά μας με εκφράσεις που θεωρούμε ισοδύναμες. Η “ορατότητα” από την άλλη, είναι μια λέξη που εμφανίζεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε σχέση με μειονοτικές/ αποκλεισμένες ομάδες. Με τον τίτλο “Disability Visibility” η λέξη “αναπηρία” αποκτά την ορατότητα που της έχουμε στερήσει.

Κλάμα: Τι να πεις στο παιδί εκείνη τη στιγμή

Όταν το κλάμα εμφανίζεται, τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί;

Το κλάμα του παιδιού μας ποτέ δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μας στεναχωρεί και μας βάζει σε μια δύσκολη θέση, καθώς θέλουμε να το βοηθήσουμε, ωστόσο πολλές φορές δεν ξέρουμε τι πρέπει να πούμε, ειδικά όταν είναι μικρό και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κλαίει. Ποια λόγια να λέμε στο παιδί μας και ποια καλύτερα να αποφεύγουμε;

Η δημιουργικότητα αρχίζει από την κούνια. Το πείραμα με τις ποσότητες

Αν νομίζετε πως η ικανότητα να κάνει κάποιος σύνθετες σκέψεις αφορά μόνο τους ενηλίκους κάνετε λάθος. Κι αυτό διότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στην Αυστρία (CEU), έπειτα από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν πως η δημιουργική σκέψη ξεκινά από την… κούνια.

Ένας στους δύο γονείς ανησυχεί για την κοινωνικοποίηση των παιδιών στο σχολείο

Με τους περισσότερους γονείς να επιστρέφουν από τις διακοπές και να προετοιμάζουν σιγά σιγά τα παιδιά τους για το σχολείο, διάφορες ανησυχίες έρχονται στο προσκήνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανοικοδόμηση θετικών σχέσεων με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών και των εφήβων. Παρόλα αυτά, οι συνήθεις ύποπτοι για την ευημερία των παιδιών, δηλαδή οι οθόνες, στοχοποιούνται ακόμα μια φορά, υποσκάπτοντας αυτά τα πλεονεκτήματα.

Παραολυμπιακοί αγώνες 2024: Αυτές είναι οι ημέρες και ώρες των Ελλήνων αθλητών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στιγμή που θα «ανάψουν» ξανά τα «φώτα» στο Παρίσι, για τους Παραολυμπιακούς αγώνες 2024.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 37 αθλητές στη διοργάνωση, 24 άνδρες και 13 γυναίκες, που θα αγωνιστούν σε δέκα αθλήματα. Ανάμεσά τους είναι και δέκα αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο στο Τόκιο.

Ο Νομός Καρδίτσας στο Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Χορωδιακής Συμπερίληψης: Φιλοξενεί Χορωδίες από Γαλλία, Αλβανία και Ελλάδα

Από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024, το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας διοργανώνει ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Συμπερίληψη με τη συμμετοχή τριών διεθνών χορωδιών και σεμινάρια για νέους διευθυντές χορωδιών.

Vale de Salgueiro: Tο πορτογαλικό χωριό που επιτρέπει στα παιδιά να καπνίζουν

Στο χωριό Vale de Salgueiro της Πορτογαλίας τα παιδιά ενθαρρύνονται να ανάψουν ένα τσιγάρο μια μέρα του χρόνου, σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο.

«Οδηγοί Εκβιασμού»: Λεπτομερή μαθήματα Σεξουαλικού Εκβιασμού (Sextortion) σε εφήβους κυκλοφορούν σε TikTok και YouTube

Sextortion είναι ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός με οικονομικά κίνητρα. Κάποιοι εγκληματίες δίνουν συμβουλές για το πώς θα ξεγελάσουν εφήβους για να αποσπάσουν προσωπικές φωτογραφίες και έπειτα χρήματα.

Μεταφορά ατόμων με αναπηρία. Διαγωνισμός ύψους 517.951,72 ευρώ

Ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό κάτω των ορίων για την παροχή υπηρεσιών Μεταφοράς των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής, για τη χρονική περίοδο φοίτησής τους και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως Ιούλιο 2025, από τον τόπο διαμονής τους στις εγκαταστάσεις του Πιστοποιημένου Φορέα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και αντιστρόφως.

Podcast: Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Τυφλός μαθητής σε γενικό σχολείο: 5 πράγματα που εύχομαι να ήξεραν οι εκπαιδευτικοί μου

Ως τυφλός μαθητής (με βάση τον νομικό ορισμό) που παρακολούθησε γενικό σχολείο για το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής του, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις σκέψεις μου σχετικά με το πώς ένα εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να είναι πιο φιλικό και προσβάσιμο στους μαθητές με χαμηλή όραση σε όλα τα επίπεδα.

Η Ana Victoria Espino de Santiago είναι η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down, αφήνοντας τις προκαταλήψεις σε μια άλλη εποχή

Είναι από τις ειδήσεις που όχι μόνο αξίζει να ακουστούν, αλλά γράφουν ιστορία αφήνοντας προκαταλήψεις στο παρελθόν. Η 25χρονη Ana Victoria Espino de Santiago κατάφερε να αποκτήσει το πτυχίο της στην Νομική, όντας η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Πόσο επηρεάζει ο καύσωνας τη φαρμακευτική αγωγή και την ισορροπία των ΑμεΑ

Πόσο επηρεάζεται η υγεία των Ατόμων με Αναπηρία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει στην καθημερινότητά τους; Πόσο επηρεάζει ο καύσωνας τη φαρμακευτική τους αγωγή και την ισορροπία τους; Για όλα αυτά μας απαντάει η ψυχίατρος παίδων και εφήβων Ιουλία Καρατζά!

Μωρά & ζώα συντροφιάς: Πώς θα πετύχετε μια αρμονική συνύπαρξη

Η είσοδος ενός παιδιού στην οικογένεια είναι δυνατό να αναστατώσει το κατοικίδιο ζώο που ήδη βρίσκεται στο σπίτι.

Με τις πληροφορίες που παραθέτονται παρακάτω, η εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων μπορεί να μειωθεί ή και να εξαφανιστεί. Εκείνο που πρέπει να έχουμε σαν χρυσό κανόνα είναι: το ζώο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνεται μόνο με το νεογέννητο παιδί. Αυτό γιατί το νεογέννητο είναι ανήμπορο να απωθήσει το ζώο, αν το τελευταίο το προσεγγίσει, ακόμα και αν η διάθεση είναι να του προσφέρει ζέστη ή φροντίδα όπως θα έκανε σε νεογέννητα ζωάκια.

Πότε ξεκινά και τι περιλαμβάνει το Καλάθι του Μαθητή;

Από τις 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024 τίθεται σε ισχύ το Καλάθι του Μαθητή, με όλα τα είδη που απαιτούνται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

Γονείς: Προσοχή στην «αθώα» συνήθεια που γεμίζει το παιδί άγχος και το κάνει πιο απρόσεκτο

Φανταστείτε το εξής: Ένα παιδί μόλις έχει επιστρέψει στο σπίτι από το σχολείο. Κάθεται στο τραπέζι του φαγητού και ανυπομονεί να μοιραστεί με τους γονείς του πώς πήγε η μέρα του. Ίσως υπάρχει κάτι που το απασχολεί, κάτι που συνέβη στο σχολείο ή μια διαφωνία που είχε με έναν φίλο. Όμως, αντί να λάβει την αμέριστη προσοχή των γονιών του, τους βλέπει να είναι απορροφημένοι στα smartphones τους.

Η υπερβολική χρήση κινητού από τους γονείς βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι γονείς που ασχολούνται συνέχεια με το κινητό τους, μη δίνοντας την πλήρη προσοχή τους στα παιδιά τους, μπορεί να βλάπτουν την ψυχική υγεία τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Παιδιά ηλικίας 9-11 ετών που είπαν ότι οι γονείς τους ασχολούνταν πάρα πολύ με τα smartphones τους, ήταν μεγαλώνοντας πιο επιρρεπή στις αγχώδεις διαταραχές, στις διαταραχές προσοχής και στην υπερκινητικότητα, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα στο σπίτι τους, αναφέρουν Καναδοί επιστήμονες.

Τσαμπίκος Ρούφας, ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας Κωφών: «Όταν έμαθα για την κλήση στην Εθνική, δάκρυσα…»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο Τσαμπίκος Ρούφας, διεθνής ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας Κωφών και μέλος του Παναθλητικού Ομίλου Κωφών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος όταν μεγαλώνει χωρίς ακοή, αλλά και τη διέξοδο που βρήκε μέσα από το ποδόσφαιρο

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις εγγραφές – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, 22 Αυγούστου του 2024 και μετά οι αιτήσεις εγγραφών στις δομές των παιδικών σταθμών  για τα ωφελούμενα παιδιά του προγράμματος του ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ.

Επίδειξη σωστικών μέσων σε πτήση με τη βοήθεια του… Pikachu και των Pokemon

Είναι γνωστό ότι λίγοι (κακώς) είναι οι επιβάτες που κοιτάζουν με προσοχή την επίδειξη των σωστικών μέσων στα αεροσκάφη (ειδικότερα οι συχνοί ταξιδιώτες με αεροπλάνο μπορεί να την θεωρήσουν μια σχετικά… βαρετή και επαναλαμβανόμενη διαδικασία). Ε λοιπόν μια αεροπορική εταιρεία βρήκε τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή των επιβατών στα αεροσκάφη της με τη βοήθεια του Pikachu και των υπόλοιπων Pokemon!

Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών

Για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά αντιβίωση, ενώ για την ευλογιά των πιθήκων το εμβόλιο είναι διαθέσιμο από τις 22 Ιουλίου, υπενθυμίζει η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Με εντολή Αγγελούδη καθημερινός έλεγχος στις 65 παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης

Τα ζητήματα της ασφάλειας των δημοτών της Θεσσαλονίκης παραμένουν στην προτεραιότητα της διοίκησης του κεντρικού δήμου ξεκαθάρισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα με τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

5 τρόποι για να κάνετε τις εργασίες για το σπίτι πιο ουσιώδεις


Οι σχολικές εργασίες για το σπίτι είναι ένα θέμα που προκαλεί πόλωση. Ενώ πολλοί δάσκαλοι υποστηρίζουν την πλήρη εξάλειψή τους, άλλοι υποστηρίζουν ότι παρέχουν στους μαθητές την επιπλέον πρακτική που χρειάζονται για να εδραιώσουν τη μάθηση και να τους διδάξουν συνήθειες εργασίας - όπως η διαχείριση του χρόνου και η τήρηση προθεσμιών – που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη ζωή του ατόμου.

Αρχίζουν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ μεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ, ξεκινούν οι εγγραφές για την περίοδο 2024-2025 στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους δικαιούχους του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης».

Θεσσαλονίκη: Οδύσσεια δίχως τέλος για τα παιδιά των ειδικών σχολείων – Αντιδρούν οι γονείς στη λύση του διαμοιρασμού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου ωστόσο το τοπίο για την στέγαση των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου αυτισμού παραμένει θολό.

Μικρά άλογα με μεγάλη καρδιά, τα πόνυ ως θεραπευτικό μέσο

Βγαίνουν οι υπερήρωες σε μίνι έκδοση; Ασφαλώς. Γνωρίστε την ευγενική και υπομονετική Cupcake που τρελαίνεται να βγαίνει φωτογραφίες, τον πανέξυπνο και γοητευτικό Oreo και την ήρεμη και καλοκάγαθη Κρίστι, μια παρέα μίνι αλόγων πόνυ, που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο σε ύψος, τα οποία χαρίζουν απλόχερα την αγάπη και τη συντροφιά τους σε όποιον τα έχει ανάγκη.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσετε smartphone στο παιδί σας

Συζητήσεις επί συζητήσεων απασχολούν όλο και περισσότερους γονείς σε όλον τον κόσμο, για το πότε πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους κινητό smpartphone ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία ερευνών ότι η χρήση των «έξυπνων τηλεφώνων» μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις στα εισιτήρια των νεοδιοριζόμενων

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2024-25, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην αρχή του έτους στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας.

Πώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν τον εγκέφαλο και μας κάνουν να πονάμε

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι οι σκέψεις προκαλούν το μυαλό να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τα μέρη του οργανισμού και του νευρικού σας συστήματος. Οι νευροδιαβιβαστές ελέγχουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματός σας, από τις ορμόνες μέχρι την πέψη, την αίσθηση χαράς, της λύπης ή του άγχους.

Ισότιμη πρόσβαση φοιτητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027» εντάχθηκαν δράσεις ισότιμης πρόσβασης φοιτητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το έργο, που εντάσσεται στην προτεραιότητα «Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική ένταξη», ανέρχεται σε 756.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Σχολεία: Τα ΦΕΚ με όλα τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια και ειδική αγωγή

Εκδόθηκε το ΦΕΚ 2450/19-8-2024 με τα ονόματα των 1.620 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, κλάδων ΠΕ 60 και ΠΕ 70, και κλάδων/ειδικοτήτων ΤΕ 01.04, ΤΕ 01.06, ΤΕ 01.19 και ΤΕ 02.02 πού διορίζονται.

Γονείς τρανς εφήβου που αυτοκτόνησε ζητούν περισσότερη υποστήριξη

Οι γονείς ενός τρανς εφήβου που αυτοκτόνησε ζητούν περισσότερη υποστήριξη για τα νέα άτομα που είναι σε αναμονή για φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου.

Ο 15χρονος Jason Pulman βρέθηκε νεκρός στο Hampden Park, πάρκο στο Ανατολικό Σάσσεξ, τον Απρίλιο του 2022. Βρισκόταν σε λίστα αναμονής της υπηρεσίας ταυτότητας φύλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) για περισσότερα από δύο χρόνια.

ΟΗΕ: Ένα στα τρία παιδιά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική υποφέρει από υποσιτισμό

Το ένα τρίτο των παιδιών στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική υποφέρουν από υποσιτισμό, προειδοποίησε σήμερα η Unicef, κρούοντας τον κώδωνα για την «κρίση που επιδεινώνεται» εν μέσω συγκρούσεων και φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Δυσκολεύονται τα παιδιά με δυσλεξία να ακολουθούν οδηγίες;

Ο 10χρονος εγγονός μου έχει δυσλεξία και συχνά δεν ακολουθεί οδηγίες. Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα της δυσλεξίας ή δεν σχετίζεται με αυτήν;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση με μια σύνθετη απάντηση.

Όλες οι μαθησιακές διαταραχές ορίζονται από μια κύρια πρόκληση/δυσκολία.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νηπίων που έχουν αυτισμό

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νηπίων που ενδέχεται να έχουν αυτισμό, σύμφωνα με ερευνητές που ανέπτυξαν ένα σύστημα διαλογής με ακρίβεια περίπου 80% για παιδιά κάτω των δύο ετών.

Σχολεία: Ποια βιβλία θα αλλάξουν – Στις 11/9 το πρώτο κουδούνι

Επτά βιβλία θα αλλάξουν τη νέα σχολική χρονιά σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Το πρώτο κουδούνι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Sold out το ποδόσφαιρο τυφλών στο Παρίσι 2024

Δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και το πρώτο άθλημα που εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια όλων των αγώνων είναι το ποδόσφαιρο τυφλών. Ένα άθλημα στο οποίο έχει βάλει τη δική του «σφραγίδα» ο Θεσσαλονικιός Ηλίας Μάστορας, ο μοναδικός Έλληνας υπεύθυνος, παγκοσμίως, ολυμπιακού - παραολυμπιακού αθλήματος και τεχνικός διευθυντής ποδοσφαίρου τυφλών στο Παρίσι 2024.

Κάλεσμα συμμετοχής των «Therapy Dogs»

Η «Therapy Dogs» είναι μια ομάδα καταρτισμένων εθελοντών και εκπαιδευμένων σκύλων στη Θεσσαλονίκη, που έχει ως στόχο την θεραπευτική επαφή με τα σκυλιά σε αυτούς που τη χρειάζονται λίγο περισσότερο. Εάν είστε εργοθεραπευτής/τρια ή ειδικός/ή παιδαγωγός, σας αρέσει το έργο  των Therapydogs και θέλετε να συμμετέχετε στη δράση τους, επικοινωνήστε μαζί τους στο: info@therapydogs.gr
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και το έργο της, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των Therapydogs.

Συνήγορος του Πολίτη: Παρέμβαση για την υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου ως προς την λειτουργία των κέντρων μελέτης και των summer camps ιδιωτικών φορέων

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές σχετικά με προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης των Κέντρων Μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων/δραστηριοτήτων κέντρων μελέτης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων («summer camps»). Από τη διερεύνηση διαπιστώθηκε η απουσία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και προδιαγραφών.

ΕΣΥ: Νέα ΜΕΘ για παιδιά λειτουργεί στη Λάρισα – Δε δίνει λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων

Το πρόβλημα με την ανεπάρκεια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για παιδιά επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Λήδα Μανθοπούλου: Η 19χρονη Λαρισαία που θα αγωνιστεί στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού

Η Λαρισαία αθλήτρια, Λήδα Μανθοπούλου θα δώσει το «παρών» στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού, που θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η 19χρονη πριν από ένα-ενάμιση χρόνο διαπίστωσε πως πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και όπως τονίζει η ίδια στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο και χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να συνειδητοποιήσει τι γίνεται στο σώμα της.

Δέκα ερωτήσεις για την ηπατίτιδα C στα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C (HCV) παγκοσμίως, ιδιαίτερα λόγω της διαθεσιμότητας των σύγχρονων αμέσως δρώντων αντι-ιϊκών φαρμάκων, τα οποία έχουν επιτρέψει τη βελτίωση της συμμόρφωσης και την ευρύτερη πρόσβαση στη θεραπεία μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Διεθνώς, υπολογίζεται παρ΄ όλα αυτά ότι λιγότερο από 20% των πασχόντων έχουν διαγνωστεί και από αυτούς λιγότεροι από 10% έχουν λάβει αγωγή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων που έχουν λάβει αγωγή είναι υψηλότερο (15-20%).

Θεσσαλονίκη: Κόντρα ανάμεσα σε συλλόγους γονέων για τη στέγαση των παιδιών με αυτισμό

Για «εν κρυπτώ διαπραγμάτευση» για το κτήριο το οποίο θα στεγάσει τα παιδιά τους κατηγορούν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, την Ένωση Γονέων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Dorothy Miles: η μητέρα της ποίησης στη νοηματική

Η Dorothy “Dot” Miles (19 Αυγούστου 1931 - 30 Ιανουαρίου 1993) ήταν Ουαλή ποιήτρια και ακτιβίστρια της Κοινότητας των Κωφών. Συνέθεσε ποιήματα στην Αγγλική γλώσσα, τη Βρετανική Νοηματική Γλώσσα (BSL), καθώς και την Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL). Το έργο της αποτέλεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ποίησης νοηματικών γλωσσών τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που χάθηκε όταν τα παιδιά σταμάτησαν να παίζουν στον δρόμο

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2009, η Έιμι Ρόουζ και η Άλις Φέργκιουσον, δύο μητέρες που ζούσαν στην οδό Γκρέβιλ στο Μπρίστολ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, σκέφτηκαν το ίδιο πράγμα βλέποντας τα παιδιά τους που ήταν διαρκώς κλεισμένα στο σπίτι. «"Γιατί είναι συνέχεια εδώ;", αναρωτηθήκαμε», λέει σήμερα η Ρόουζ. «Γιατί δεν είναι έξω;».

Θετικότητα: Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά

Η θετικότητα χτίζεται από μικρή ηλικία με απλούς τρόπους.

Με το που γίνεσαι γονιός γεμίζεις ανησυχίες και προβληματισμούς, οι οποίοι πολύ γρήγορα εξαφανίζονται, έτσι ώστε στη θέση τους να έρθουν άλλοι, οι οποίοι με τη σειρά τους θα φύγουν και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Κάποιοι προβληματισμοί ωστόσο μπορεί να μην φεύγουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός γονέα. Ένας από αυτούς είναι με ποιον τρόπο θα μεταφέρει στο παιδί του την θετικότητα έτσι ώστε να είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται.

Η 12χρονη Αρετή από τη Θεσσαλονίκη προπονείται εντατικά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

«Να ενώσουμε τις οικογένειες που έχουν αυτιστικά άτομα»

«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτήν την έκφραση, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανεβαίνουμε έναν Γολγοθά». Με αυτές τις λέξεις σκιαγράφησε στην «Κ» την κατάσταση την οποία βιώνουν στο Ηράκλειο Κρήτης οι οικογένειες που έχουν παιδί με αυτισμό, ο Γιώργος Σπαγουλάκης, πρόεδρος του συλλόγου ΗΡΥΔΑ.

Θεσσαλονίκη: Γρίφος το μέλλον των μαθητών των Ειδικών Σχολείων - «Δεν γίνεται να ταράζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών»

Άμεση λύση για τη στέγαση των παιδιών τους τη νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα αναζητούν οι γονείς των μαθητών των Ειδικών Σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το παιχνίδι ως μέσο διαφυγής


Μελέτη: Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνεται σε παιδιά και έφηβους - Ποιες χώρες προηγούνται

Τα παιδιά και οι έφηβοι κατανάλωναν σχεδόν 23% περισσότερα ζαχαρούχα ποτά το 2018 σε σύγκριση με το 1990, όπως διαπιστώνει παγκόσμια ανάλυση των διατροφικών συνηθειών νέων από 185 χώρες.

Εμφύτευμα που διαβάζει τις λέξεις στον εγκέφαλο φέρνει την επανάσταση και δίνει φωνή σε παράλυτους ασθενείς

Ένας 45χρονος άνδρας που έχασε την ικανότητα ομιλίας λόγω νευρολογικής ασθένειας μπορεί και πάλι να μιλά στην οικογένειά του χάρη σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που διαβάζει τις σκέψεις του.

Νέο βραβείο για την καλύτερη παιδική και οικογενειακή ταινία από την BAFTA

Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (Bafta) ανακοίνωσε ένα νέο βραβείο για την Καλύτερη Παιδική και Οικογενειακή Ταινία, καθώς και ορισμένες βασικές αλλαγές σε άλλες κατηγορίες.

Το βραβείο για Παιδική και Οικογενειακή Ταινία είναι η πρώτη νέα διάκριση που καθιερώνεται από τη Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης από τότε που ανακοίνωσε το βραβείο Κάστινγκ, το 2020.

Γυμνάσια - Λυκεία: Το ποινολόγιο των μαθητών - Τι θα ισχύει για κινητά και αποβολές που θα εκτίονται στο σπίτι

Νέο "ποινολόγιο" ισχύει για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μετά τη σχετική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Μαζί είναι καλύτερα!

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συναντήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στην εποπτεία – καθοδήγηση!

ΔΕΠΥ: Η μαγική και ανέξοδη μέθοδος που ενισχύει τη συγκέντρωση του παιδιού

Όσο η κλινική κατανόηση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συνεχίζει να διευρύνεται, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό νέων, χαμηλού κόστους υποστηρικτικών μέσων για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση. Μια τέτοια μέθοδος και τα οφέλη της διερεύνησε νεότερη μελέτη, και συγκεκριμένα την επίδραση του θορύβου και των διαφορετικών του αποχρώσεων στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Ειδικότερα, ο λευκός και ο ροζ θόρυβος διαπιστώθηκαν ως ιδιαίτερα ευεργετικοί στην απόδοση των εργασιών μεταξύ παιδιών και νεαρών ενηλίκων με ΔΕΠΥ.

Η πρώιμη σεξουαλικότητα δεν πάει κατασκήνωση

Η όλο και πιο βιαστική γνωριμία των παιδιών με το σώμα τους οδηγεί τους διοργανωτές κατασκηνωτικών προγραμμάτων στο να ρίχνουν τα ηλικιακά όρια - Τα σύγχρονα διλήμματα των γονέων και η γνώμη των ειδικών.

Επέκταση της λειτουργίας «School Time» από την Google

Η Google ανακοίνωσε την επέκταση της λειτουργίας «School Time», η οποία είναι τώρα διαθέσιμη σε περισσότερες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων επιλεγμένων Android τηλεφώνων, tablet και Samsung Galaxy Watches. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους γονείς να περιορίζουν τις λειτουργίες των συσκευών των παιδιών τους κατά τις ώρες του σχολείου για να μειώνουν τη διάσπαση προσοχής τους.

Sustainable toys: Πώς να αγοράζετε λιγότερα παιχνίδια

Στο νέο της βιβλίο, «Mothering Earth: The Busy Family’s Guide to Saving the Planet», η συγγραφέας Julia Rockwell μοιράζεται πώς η μείωση των παιχνιδιών βοηθά τόσο τα παιδιά όσο και τον πλανήτη Γη.

Μία Λε Ρου: Η πρώτη κωφή που κέρδισε τον τίτλο της Μις Νότια Αφρική

Η Μία Λε Ρου αποτελεί την πρώτη κωφή γυναίκα που στέφθηκε Μις Νότια Αφρική, μετά από έναν διχαστικό διαγωνισμό κατά τον οποίο μία φιναλίστ αποσύρθηκε από τα καλλιστεία ομορφιάς μετά από αποδοκιμασίες για τη νιγηριανή κληρονομιά της.

Τι συμβαίνει όταν η γενιά της COVID πάει νηπιαγωγείο

Τι λένε στο BHMA οι ειδικοί για τις δυσκολίες ένταξης και προσαρμογής στη σχολική κοινωνία των μικρών παιδιών που τα πρώτα χρόνια της ζωής τους συνέπεσαν με τα χρόνια των μέτρων για τον κορωνοϊό - Πώς επηρέασε ο εγκλεισμός την ανάπτυξή τους.

1° Διεθνές Συνέδριο "Βία κατά των ανηλίκων"

Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων (Ε.ΣΥ.ΨΥ.ΚΟΠ) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠαΔΑ, η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.), το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Βία κατά των Ανηλίκων. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις, Πρόληψη και Παρεμβάσεις».

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Πανεπιστημιούπολη του Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στις 4 & 5 Απριλίου 2025.

Ο ρόλος των social στον εμπλουτισμό των λεξικών – 3.200 νέα λήμματα στο Cambridge Dictionary

Εκατοντάδες λήμματα, φράσεις και ιδιωματισμοί που μαρτυρούν την έντονη επίδραση της ψηφιακής επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προστεθεί στο λεξικό του Cambridge, ως μια ένδειξη αναγκαίας προσαρμογής στις ραγδαίες εξελίξεις στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 41 σχολεία από την ΑΡΣΙΣ

Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολικές μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023 -2024 διοργανώθηκαν από την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.