Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Αγωνία πριν χτυπήσει το κουδούνι

Μαζεύουν απρόθυμα τα κουβαδάκια τους από την παραλία και πηγαίνουν, συνοδεία των γονέων, να διαλέξουν τη νέα τους σάκα. Η μετάβαση των παιδιών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα θρανία δεν είναι απρόσκοπτη. «Τα παιδιά είναι πιθανό να βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Ανέστης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 και του συμβουλευτικού κέντρου του «Μαζί για το Παιδί». Η απόκτηση νέων φίλων αλλά και η διατήρηση της φιλικής σχέσης με τους παλιούς συμμαθητές, η αλλαγή δασκάλων και η αύξηση του όγκου του διαβάσματος για το σπίτι αγχώνουν τους μαθητές.

«Το άγχος είναι μεγαλύτερο όταν έπεται αλλαγή βαθμίδας, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και από το δημοτικό στο γυμνάσιο», διευκρινίζει ο ίδιος. Επίσης, συναντάται περισσότερο μεταξύ των κοριτσιών. «Το διαχειρίζονται καλύτερα όσα παιδιά έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία νωρίς, φοιτώντας σε βρεφικό και παιδικό σταθμό, καθώς έχουν αντιμετωπίσει έγκαιρα τον αποχωρισμό από την οικογένεια και έχουν κοινωνικοποιηθεί», εξηγεί ο κ. Ανέστης. Για ορισμένα παιδιά η επάνοδος στην κανονικότητα του χειμώνα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη. «Μπορεί να εμφανίσουν ανεξήγητες σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλο, τρέμουλο, δύσπνοια) ή ιδιόμορφες συμπεριφορές, όπως τάσεις απόσυρσης, ως απόρροια του άγχους», περιγράφει ο κ. Ανέστης. «Αν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι οι γονείς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να απευθυνθούν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά στη διαχείριση της φυσιολογικής τους αγωνίας; «Επιλέγουμε ήρεμες στιγμές, για να ρωτήσουμε το παιδί πώς νιώθει», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Ανέστης. Προτιμάμε τις ανοιχτές ερωτήσεις, τύπου «τι σε προβληματίζει;», έτσι ώστε το παιδί να ξετυλίξει τις σκέψεις του. «Οσο, όμως, σημαντικές και αν είναι οι συζητήσεις, θα πρέπει να μην είναι ατέρμονες, γιατί μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Ανέστης, που μαζί με την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα έχουν προετοιμάσει έναν οδηγό για παιδιά και γονείς, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα ανεβεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Εξαιρετικά βοηθητικό είναι να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες ως μαθητές στα παιδιά, «και εγώ είχα καρδιοχτύπι στον αγιασμό», αλλά και να διατηρούμε στη διάρκεια των σχολικών διακοπών τις σχέσεις με τους συμμαθητές ζωντανές. «Χρήσιμο, επίσης, είναι να υπενθυμίζουμε στα παιδιά τις ξέγνοιαστες πτυχές της σχολικής ζωής – τις εκδρομές και τα πάρτι».

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, κάποιοι γονείς παρατείνουν όσο το δυνατόν τις διακοπές, άλλοι ξεκινούν τις επαναλήψεις ή γράφουν τα παιδιά σε camps, ώστε η προσαρμογή στο σχολικό ωράριο να είναι πιο εύκολη. «Κάθε παιδί διαφέρει, ωστόσο, το να επιστρέψουμε την παραμονή του αγιασμού από τις διακοπές, δεν βοηθάει, καλό είναι να έχουμε στη διάθεσή μας μία εβδομάδα περιθώριο», απαντά στο εύλογο ερώτημα ο κ. Ανέστης. Την παραμονή του αγιασμού, «αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού σε οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την κατάκλιση, αφήνουμε το παιδί να επιλέξει μόνο του τα ρούχα, βάζουμε το ξυπνητήρι 15-20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο».

Τα τηλεφωνήματα των ανήσυχων γονέων στο 11525 αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ενα από τα συνηθέστερα ερωτήματα είναι ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση αν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο. «Επιστρατεύστε υπομονή και επιμονή ώστε να μην υποχωρήσετε, διότι ξέρουμε ότι κάθε μέρα που αποφεύγεται το σχολείο, αυξάνεται περισσότερο η πιθανότητα το παιδί να μην ξαναγυρίσει στο σχολείο», απαντά ομόφωνα η ομάδα του «Μαζί για το Παιδί», που την Παρασκευή 30/8 διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για το εν λόγω θέμα.

Αντίκτυπος

«Το στρες είναι κυρίαρχο στον πολιτισμό μας, οπότε θα ήταν παράδοξο αυτό να μην περνάει στα παιδιά», παρατηρεί ο κ. Ανέστης. «Συχνά το άγχος τους δεν είναι παρά η αντανάκλαση του άγχους των γονέων τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό το παράδειγμα που τους δίνετε, ο τρόπος που εσείς οι ίδιοι διαχειρίζεστε τη μετάβαση από τις διακοπές στη δουλειά ή τις προσδοκίες σας από τη νέα σχολική χρονιά έχει άμεσο αντίκτυπο σε εκείνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου