Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να υποβληθούν σε μια ή περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να διορθώσουν κάποια ατέλεια στην εμφάνισή τους. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στη ζωή των νέων, οι οποίοι επιζητούν να γίνουν αποδεκτοί από τον περίγυρό τους και να δείχνουν τέλειοι στις φωτογραφίες.
Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης έμαθε τα πάντα για τις αισθητικές επεμβάσεις στην εφηβική ηλικία από τον ιατρό γεροντολόγο (εξειδικευμένο στην αισθητική ιατρική) Δρ. Ελευθέριο Γιαννακό. Στη συνέντευξη που ακολουθεί θα τα μάθουμε όλα!
Δρ. Γιαννακέ, θα ήθελα για αρχή της συνέντευξής μας να μας πείτε εν συντομία τι είναι οι αισθητικές επεμβάσεις;
Οι ιατρικές αισθητικές επεμβάσεις ανήκουν στον τομέα της ιατρικής που προσφέρει επιστημονικούς τρόπους βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης με σκοπό την καλύτερη και πιο αρμονική αισθητική των χαρακτηριστικών του προσώπου και του σώματός μας.
Οι αισθητικές επεμβάσεις στην εφηβική ηλικία θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβάλλουν σημαντικά στην συναισθηματική ισορροπία και στην ανάπτυξη ενός ατόμου;
Η καλλιέργεια μίας θετικής εικόνας σώματος και προσώπου κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση αφού σχετίζεται τόσο με την αυτοεκτίμηση όσο και με την παιδεία εκμάθησης αγάπης προς εαυτόν. Ειδικά σήμερα, με τη δημοφιλία των selfies και της κοινοποίησης φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλο και περισσότεροι έφηβοι προβληματίζονται με σημεία ή χαρακτηριστικά τους , αναζητώντας τη βελτίωση ή και την αλλαγή της εμφάνισής τους.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις σε εφήβους; Αν θα μπορούσαμε Δρ. Γιαννακέ να αναφερθούμε σε μερικές από αυτές.
Στις μη επεμβατικές τεχνικές για εφήβους πρωταγωνιστούν η αποτρίχωση με λέιζερ που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την έντονη τριχοφυΐα, που προκαλεί αμηχανία στην εφηβική ηλικία. Το υαλουρονικό οξύ, για διόρθωση ατελειών –μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τη χειρουργική τους διόρθωση- όπως το μικρό (υποπλαστικό) πηγούνι, ο μικρός ήβος (καμπούρα) της μύτης, η ήπια σκολίωση στη ράχη της και το «πεσμένο» ακρορρίνιο στο πλαίσιο της υγρής ρινοπλαστικής. Ακολουθούν τα peelings, η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και το Dermapen 4 που δίνει λύση σε προβλήματα ακμής ή και ουλών που προκαλούνται από ακμή. Στις χειρουργικές επεμβάσεις ξεχωρίζουν η Ωτοπλαστική (για αντιμετώπιση πεταχτών αυτιών) που είναι η μόνη πλαστική επέμβαση που μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών αλλά και η πλαστική στήθους σε έφηβες από την ηλικία των 15 ετών και μετά.
Αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει μια αισθητική επέμβαση στην εφηβική ηλικία, καλό θα ήταν να αναβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση;
Είναι και πρέπει να είναι απόλυτο μέλημα του θεράποντος ιατρού να ενημερώσει για το τι επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να γίνει στην εφηβεία καθώς και να ορίσει την ιδανική ηλικία για κάθε θεραπεία με σκοπό πάντα την επίτευξη του καλύτερου επιθυμητού αποτελέσματος.
Για το τέλος, πιστεύετε ότι ο ρόλος των γονέων αλλά και εσάς των ειδικών είναι καθοριστικός στις περιπτώσεις αισθητικών επεμβάσεων κατά την εφηβική ηλικία και μία συμβουλή να δώσετε προς τους γονείς αλλά και στους εφήβους για το σημερινό μας θέμα.
Ο κάθε γονιός οφείλει να είναι κοντά στις ανασφάλειες του παιδιού του. Να τις ακούει και να τις ασπάζεται δίνοντας ώθηση στην ιδιαίτερα σημαντική αυτοπεποίθησή του. Ο ρόλος του γιατρού και ειδικά όταν έχει να κάνει με εφήβους είναι ιδιαίτερα λεπτός. Πρέπει να μπορέσει να δώσει ασφαλείς λύσεις και μέσα από μια στοιχειοθετημένη συζήτηση μαζί του να αντιληφθεί τις ρεαλιστικές από τις μη πραγματικές ανάγκες για αλλαγή. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το μέλλον ανήκει πάντα στους νέους. Εκείνοι είναι οι αυριανοί ηγέτες του πλανήτη μας. Ας δώσει λοιπόν η γενιά μας την πρέπουσα σημασία στην ανατροφή αυτών.
Κωνσταντίνα Ντουντούμη
Πηγή: infokids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου