Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Επτά βήματα για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στις καθημερινές συνήθειες μετά τις διακοπές

Όταν πηγαίνουμε οικογενειακές διακοπές, οι ρυθμοί και οι συνήθειες του σπιτιού αντικαθίστανται με καινούργια μέρη, πρόσωπα και εμπειρίες, καθώς και περισσότερο δέσιμο με τα παιδιά μας. Οι ίδιοι λόγοι που κάνουν τα οικογενειακά ταξίδια τόσο απολαυστικά, είναι και αυτοί που βγάζουν τα πολύ μικρά παιδιά εκτός προγράμματος και κάνουν δύσκολη την επιστροφή στο σπίτι μετά τις διακοπές.

Ωστόσο, η επιστροφή στο σπίτι μετά τις διακοπές μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία αν την αντιμετωπίσετε με κατανόηση και προγραμματισμό. Για να διευκολύνετε, λοιπόν, τη μετάβαση των παιδιών από τη χαλαρή ρουτίνα των διακοπών στην καθημερινότητα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1.Ξεκινήστε να επαναφέρετε την κανονική ώρα ύπνου και αφύπνισης λίγες μέρες πριν από το τέλος των διακοπών.
2.Προσαρμόστε το πρόγραμμα των γευμάτων στις ώρες που ισχύουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Έτσι, το πεπτικό σύστημα των παιδιών θα ξαναμπεί σε κανονικό ρυθμό.
3.Μιλήστε στα παιδιά για τα θετικά στοιχεία της επιστροφής, όπως η επανένωση με τους φίλους τους, οι δραστηριότητες που αγαπούν ή τα νέα πράγματα που θα μάθουν στο σχολείο.
4.Δώστε τους τη δυνατότητα τα να επιλέξουν κάτι νέο για το σχολείο, όπως σχολικά είδη ή ρούχα.
5.Συζητήστε και προγραμματίστε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν στο σπίτι μετά τις διακοπές. Αυτές μπορεί να είναι απλά παιχνίδια, ή χειροτεχνίες.
6.Σχεδιάστε μικρές εκδρομές ή οικογενειακές εξόδους τα Σαββατοκύριακα για να διατηρήσετε το αίσθημα των διακοπών ζωντανό.
7.Επιτρέψτε στα παιδιά να έχουν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Μην περιμένετε να μπουν αμέσως σε κανονικό ρυθμό. Δείξτε κατανόηση και υπομονή.

Πηγή: vwoman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου