Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Θεσσαλονίκη: Οδύσσεια δίχως τέλος για τα παιδιά των ειδικών σχολείων – Αντιδρούν οι γονείς στη λύση του διαμοιρασμού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου ωστόσο το τοπίο για την στέγαση των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου αυτισμού παραμένει θολό.

Το κτήριο που στέγαζε τα 3 ειδικά σχολεία στην Πυλαία έχει κριθεί εδώ και μήνες ακατάλληλο, η κατασκευή του νέου σχολείου στη Θέρμη εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση θα απαιτήσει πολύ χρόνο και οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα διαμοιραστούν σε άλλα σχολεία, τα οποία,, όπως λένε, αφενός είναι υπεράριθμα και αφετέρου δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς διοργάνωσαν νωρίτερα σύσκεψη στο Δημαρχείο Πανοράματος όπου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο τα παιδιά τους να αναγκαστούν να παραμείνουν στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη επισήμανε σε όλους τους τόνους πως το κύριο μέλημα -από τη στιγμή που ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη δεν δίνει άλλη παράταση για τη στέγαση στον υπάρχοντα χώρο-, είναι όλα τα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο, έστω και μέσω της προσωρινής λύσης του διαμοιρασμού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες σε κτήρια των δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς, προκειμένου να γίνουν κατάλληληλα για να φιλοξενήσουν τους μαθητές.

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δουλεύουμε με διαφάνεια και αξιοκρατία με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Κάνουμε μια προσπάθεια εδώ και 8 μήνες με πολλές ενέργειες προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Επειδή οι χώροι στον Δήμο Θέρμης και Καλαμαριάς που βρέθηκαν δεν είναι ακόμη έτοιμοι, βρεθήκαμε στο δίλημμα ή τα παιδιά να μείνουν εκτός εκπαίδευσης ή να στεγαστούν. Βρήκαμε προσωρινές λύσεις και το τονίζω προσωρινές μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα δύο υπάρχοντα σχολικά κτήρια. Τα παιδιά θα είναι στα σχολεία τους με τα βιβλία και όλους τους εκπαιδευτικούς. Το δημοτικό θα στεγαστεί σε δύο σχολικές μονάδες πολύ κοντά στο υπάρχον ακατάλληλο κτήριο, ενώ οι σπουδαστές του ΕΕΕΕΚ θα φοιτούν σε κτήρια κοντά στα σπίτια τους» δήλωσε ο κ. Κόπτσης.

Πρόσθεσε ακόμη πως «βρέθηκαν χώροι στη Δυτική Θεσσαλονίκη το ΙΚΑ, στη Θέρμη και στην Καλαμαριά όπου οι εργασίες διαμόρφωσής τους ξεκινούν άμεσα. Είμαστε σε μια βεβαιωμένη και τετελεσμένη κατάσταση».

Ο κ. Κόπτσης άφησε μομφή για τη δημοτική αρχή Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς όπως είπε, παρά τις προσωπικές του εκκλήσεις να δοθεί μια μικρή παράταση στον υπάρχοντα χώρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα κτήρια που ετοιμάζονται, αυτή ήταν ανένδοτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιωάννης Βαρβούτας, ξεκαθάρισε πως οι γονείς είναι αντίθετοι στη λύση του διαμοιρασμού των παιδιών. «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ένα περιθώριο σχεδόν 9 μηνών για να βρεθεί λύση ακόμη δεν ξέρουμε αν και πού θα φοιτήσουν τα παιδιά. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λύση του διαμοιρασμού, καθώς ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», ανέφερε.

Ο κ. Βαρβούτας σημείωσε πως δεν αποκλείεται με τις υπάρχουσες λύσεις πολλά παιδιά τελικά να μείνουν στο σπίτι. «Μας έχουν ενημερώσει πολλοί γονείς ότι η μεταφορά των παιδιών τους σε μεγάλη απόσταση θα προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική τους υγεία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μας έχουν υποσχεθεί μεταφορά του σχολείου αυτισμού σε σχολείο στην Καλαμαριά (πρώην 23ο Δημοτικό) που με τις κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις θα πληροί τις προϋποθέσεις και τη μεταφορά του 2ου ΕΕΕΕΚ σε κτήριο του Δήμου Θέρμης (παλιά σχολή Κωνσταντινίδη) που πάλι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα πληροί τις προϋποθέσεις. Επίσης μας έχουν υποσχεθεί την ανέγερση νέου ειδικού σχολείου στον χώρο που έχει παραχωρήσει δωρεάν ο Δήμος Θέρμης και πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό των γονιών στέκονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επίσης τάσσονται κατά της λύσης του διαμοιρασμού. Διαφορετική προσέγγιση στο θέμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ειδικού δημοτικού σχολείου για παιδιά με αυτισμό, ο οποίος ο οποίος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αναφορικά με τη στέγαση των παιδιών του σχολείου είναι ικανοποιητικές ως έναν βαθμό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων δήμων, γονείς και καθηγητές των ειδικών σχολείων.


Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου