Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι γονείς «σφίγγουν» το ζωνάρι τους και στρέφονται για τα βλαστάρια τους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα με αριθμούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024» και στις δύο βαθμίδες, νηπιαγωγείο –δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο, οι αριθμοί των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικοί σε τριετή βάση. Μάλιστα, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά που αποτελούν την είσοδο ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση.
Άνοδος την τελευταία τριετία 51,8%
Συγκεκριμένα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 μαθητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, 24.264 μαθητές είχαν επιλέξει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, με την αύξηση να «κλείνει» στο 51,8%. Από την άλλη, στα δημόσια νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 138.762 μαθητές και το 2022 153.108, ποσοστιαία άνοδος 10,33%. Εισήλθαν, δηλαδή, στις αίθουσες των νηπιαγωγείων πολύ περισσότερα νήπια, υπερκαλύπτοντας ακόμη και την τυχόν μείωση των τετράχρονων λόγω υπογεννητικότητας. Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση των αριθμών αποδίδεται στην πλήρη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Όμως, η διαφορά των ποσοστών ανόδου μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτυπώνει την τάση στις επιλογές των γονιών αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση. Ένα από τα ατού της ιδιωτικής εκπαίδευσης των μαθητών είναι πως «το εκπαιδευτικό προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων είναι προσεκτικά επιλεγμένο. Επίσης, για τους μαθητές οργανώνονται όμιλοι δραστηριοτήτων, στους οποίους μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βρουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Επίσης διδάσκονται με επάρκεια ξένες γλώσσες», υπογραμμίζει στέλεχος ιδιωτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης.
Το κόστος
Τα τελευταία χρόνια το κύμα των γονιών που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση «φουσκώνει». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το οικονομικό στάτους των ενδιαφερόμενων γονιών δεν είναι πάντα υψηλό. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν θυσίες για να προσφέρουν στα παιδιά τους ποιοτική εκπαίδευση σε συνθήκες ασφάλειας. Και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την αύξηση των μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία αλλά και από τη μεγάλη ζήτηση –εδώ και χρόνια -για μια θέση στα δημόσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Τα ετήσια δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία άλλωστε δεν είναι και λίγα. Με βάση τα στοιχεία σχολαρχών, φέτος τα δίδακτρα μαζί με το κόστος μεταφοράς των μαθητών:
-στο νηπιαγωγείο κυμαίνονται από 3.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ,
-στο δημοτικό από 5.000 έως 13.000 ευρώ,
-στο γυμνάσιο και στο λύκειο από 5.000 έως 17.000 ευρώ.
Προ τριετίας οι αντίστοιχες τιμές ήταν χαμηλότερες, από 500 ευρώ έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα, και σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων.
Χωρίς σχολικό λεωφορείο μειώνονται τα δίδακτρα
Στην περίπτωση που οι γονείς δεν επιλέξουν σχολικό για τη μεταφορά του παιδιού, οι τιμές μειώνονται έως 1.500 ευρώ. Μάλιστα, φέτος υπάρχει αύξηση έως και 5% ανάλογα με το σχολείο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν διαμαρτυρίες γονιών για υπερβολικές αυξήσεις, ωστόσο θεωρείται ότι η άνοδος στις τιμές «κακοφαίνεται» σε γονείς μεγαλύτερων μαθητών, διότι κατά την περίοδο της καραντίνας είχε αφαιρεθεί το κόστος της μεταφοράς και σίτισης των παιδιών στο σχολείο, καθώς και το κόστος επιπλέον δραστηριοτήτων. Και αυτό διότι δεν πραγματοποιούνταν. Οι σχολάρχες αποδίδουν την άνοδο των διδάκτρων στην αύξηση του μισθολογικού κόστους (άνοδος του κατώτατου μισθού και «ξεπάγωμα» τριετιών).
Πηγή: thesseconomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου