Τα παιδιά στην εφηβεία– και νωρίτερα - θα γνωρίζουν στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις βόλτες πολλά διαφορετικά παιδιά. Κάποια θα γίνουν πραγματικοί φίλοι, θα τους σέβονται, θα τους βοηθούν, θα πιστεύουν σε αυτά και θα είναι δίπλα τους για πάντα. Κάποια άλλα, όμως, μπορεί να τα πληγώσουν, μπορεί να τα ξεγελάσουν, μπορεί να τα στεναχωρήσουν. Εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το πώς θα φέρονται οι άλλοι στα παιδιά μας, όμως μπορούμε να τους μάθουμε ποιος τύπους ανθρώπους να αποφεύγουν αλλά και πώς να συμπεριφέρονται όταν τους συναντήσουν στη ζωή τους.
Ο “φίλος” που κουτσομπολεύει
Μιλάει συνέχεια για τους άλλους, για το τι κάνουν, σχολιάζουν αρνητικά και σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό. Είναι πολύ πιθανό να “κουτσομπολεύουν” κι εσένα πίσω από την πλάτη σου.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις: Να αλλάζεις τη συζήτηση κάθε φορά που κουτσομπολεύουν και να μην μοιράζεσαι τα μυστικά σου μαζί τους.
Ο “φίλος” που κριτικάρει
Ψάχνει πάντα τα λάθη των άλλων και νιώθεις συνέχεια ότι υποτιμούν ό,τι και να κάνεις.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις: Να θυμάσαι ότι μάλλον έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να θυμάσαι ότι μια κριτική είναι η γνώμη κάποιου όχι απαραίτητα η αλήθεια. Να τους αγνοήσεις εντελώς αν δεν τους θέλεις για φίλους ή να τους δείξεις καλοσύνη αν τους αγαπάς.
Αυτός που θέλει να τα έχει με όλους καλά
Συνήθως πληγώνονται γιατί προσπαθούν πάντα να μην στεναχωρήσουν τους άλλους, δεν έχουν άποψη και οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις: Ζήτα του την άποψή του για κάτι, ρώτα τον πώς νιώθει πραγματικά, δώσε του βοήθεια.
Αυτός που “είναι καλύτερος” σε όλα
Υπάρχουν φίλοι που δεν αντέχουν τη σύγκριση. Θέλουν να είναι καλύτεροι σε όλα. Για καθετί που λες, έχουν να πουν κάτι καλύτερο που έκαναν.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις: Μην παίρνεις προσωπικά όσα λένε. Μην περιμένεις να δείξουν κατανόηση σε αυτά που μοιράζεσαι ή να σε βοηθήσουν σε κάτι. Να είσαι ευγενικός, αλλά κράτα τις σοβαρές συζητήσεις για τους άλλους φίλους σου.
Αυτός που εκφοβίζει τους άλλους
Μπορεί αν μην εκφοβίζει εσένα, αλλά του αρέσει να το κάνει σε άλλους. Μερικές φορές μπορεί να φέρεται και σε σένα άσχημα. Θέλει να ελέγχει τους άλλους και κυρίους αυτούς που φαίνονται πιο ευαίσθητοι.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις: Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να αρέσεις σε όλους. Δεν πειράζει αν δεν έχεις την έγκρισή του, μπορείς να βρεις άλλους φίλους. Να τον αποφεύγεις όσο μπορείς. Αν πιστεύεις ότι κάνει κακό σε κάποιον πες τον σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.
Πηγή: TheMamagers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου