Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Θεσσαλονίκη: Γρίφος το μέλλον των μαθητών των Ειδικών Σχολείων - «Δεν γίνεται να ταράζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών»

Άμεση λύση για τη στέγαση των παιδιών τους τη νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα αναζητούν οι γονείς των μαθητών των Ειδικών Σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αυτόν τον καιρό συμπληρώνονται 8 μήνες αγώνων και διαμαρτυριών για τους γονείς των παιδιών με αναπηρία, τα οποία κινδύνευσαν να μείνουν δίχως σχολική στέγη, μετά από τη διαπίστωση στα τέλη του 2023 ότι τα σχολικά κτήρια όπου στεγάζονταν είναι ακατάλληλα.

Η κατάσταση αβεβαιότητας που ακόμη επικρατεί πιέζει τόσο τους γονείς, όσο φυσικά και τους μαθητές των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), που μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τη σχολική τους στέγη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα παιδιά τους να διαμοιραστούν μέχρι νεοτέρας σε ήδη «υπεράριθμα, μη προσπελάσιμα σε αμαξίδια ή και ακατάλληλα σχολεία, μακριά από το σπίτι τους», ενώ τονίζουν πως «πολλοί γονείς θα εξωθηθούν στο να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στα ίδια τα παιδιά, αλλά και σε όλη την οικογένεια».

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς όταν όλα ήταν στον αέρα, οι γονείς έλαβαν την υπόσχεση ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η συζήτηση για την ανέγερση ενός νέου σχολικού κτηρίου το οποίο θα στεγάσει όλους τους μαθητές με αναπηρίες των σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το κτήριο αυτό πρόκειται να χτιστεί σε οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων του δήμου Θέρμης, μετά από την παραχώρηση του χώρου, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος. Εκείνο που εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες εκκρεμεί είναι η χρηματοδότηση τόσο για τις απαραίτητες μελέτες, όσο και για την ανέγερση του κτηρίου, με τον δήμο Θέρμης να περιμένει τη λύση από το ΥΠΕΣ, το οποίο με τη σειρά του αναζητεί πόρους μέσω της ένταξης σε σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γονείς και μαθητές αναζητούν λύση για τη στέγαση των παιδιών, τα οποία για προφανείς λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε συμβατικά σχολεία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιωάννης Βαρβούτας, που μίλησε στη Voria.gr, αναφορικά με την ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου, σημείωσε πως «ο δήμος Θέρμης περιμένει τη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ, τη στιγμή που όπως έχει ξαναειπωθεί μόνο όταν το σχέδιο αυτό θα μπει σε τροχιά υλοποίησης θα παράσχει προσωρινή στέγη στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο κτήριο».

Μέχρι τώρα, οι γονείς των μαθητών των ειδικών σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουν πού θα στεγαστούν τα παιδιά τους από τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να διαμοιραστούν σε άλλα σχολεία που ήδη λειτουργούν, καθώς λ.χ. ένα παιδί με αυτισμό δεν μπορεί να πάει ας πούμε στο ίδρυμα Κωφών στο Πανόραμα διότι μπορεί να γίνει επιθετικό και να σοκάρει τους υπόλοιπους. Δεν γίνεται να ταράζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών και να επιβαρύνουμε τους γονείς», δήλωσε ο κ. Βαρβούτας.

Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου αυτισμού φαίνεται ότι θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε κτήριο του δήμου Καλαμαριάς, εκείνοι του νηπιαγωγείου αυτισμού αναμένεται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στη Νέα Κερασιά του δήμου Θερμαϊκού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαρβούτα για τους μαθητές του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη γίνεται προσπάθεια, ώστε να παραμείνουν προσωρινά σε κτήριο του οικείου δήμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Συλλόγων του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη προγραμματίζει σύσκεψη την Τετάρτη (21/8) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη προκειμένου να συζητηθούν πιθανές λύσεις. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων φορείς των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, του ΥΜΑΘ, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων στο ζήτημα δήμων (Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Καλαμαριάς), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και γονείς μαθητών των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, ο κ. Βαρβούτας προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν θα βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της στέγασης των μαθητών με αναπηρία τη νέα σχολική χρονιά. «Θα ξεκινήσουμε εκ νέου τις κινητοποιήσεις και μεταξύ άλλων θα διαμαρτυρηθούμε στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κατά πάσα πιθανότητα έχοντας μαζί μας και τους μαθητές», διεμήνυσε.

Έχει βρεθεί σχολική στέγη για τα παιδιά (;)

Όπως είπε σχετικά στη Voria.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης είναι σημαντικό «να μη χαθεί ούτε μια ημέρα μαθήματος για τα παιδιά».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το ζήτημα της στέγης για τη νέα σχολική χρονιά έχει επιλυθεί για τους μαθητές των ΕΕΕΕΚ καθώς, όπως τόνισε, «κάναμε έναν προγραμματισμό ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα μαθητές να μεταφερθούν σε σχολεία της Θέρμης και της Καλαμαριάς και να λάβουν εκπαίδευση από δασκάλους Ειδικής Αγωγής».

Ο κ. Κόπτσης είπε, πως τα σχολεία στις δύο περιοχές δεν είναι ακόμη έτοιμα και μέχρι να γίνει αυτό, οι μαθητές θα φοιτήσουν «σε άλλα Ειδικά Σχολεία με Ειδικούς Παιδαγωγούς και θα έχουν και τρόπο για να μεταφερθούν σε αυτά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Μάλιστα ο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως «παρότι το θέμα στέγης αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα των δήμων, εμείς καταθέσαμε προτάσεις και είμαστε αρωγοί σε ό,τι μας ζητηθεί ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων».

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου