Κάποιοι θεωρούν ότι η καλύτερη ηλικία των παιδιών είναι μεταξύ 1 και 3 ετών γιατί τότε κάνουν τα πιο αξιολάτρευτα πράγματα. Σας αγκαλιάζουν, σας φιλάνε, λένε τις πρώτες τους λέξεις, ανακαλύπτουν τον κόσμο με ενθουσιασμό. Υπάρχουν, όμως, και οι στιγμές που δεν είναι και τόσο γλυκά και χαριτωμένα, όπως όταν φωνάζουν, κλωτσάνε και κυρίως όταν δαγκώνουν.
Το δάγκωμα είναι μια κοινή συμπεριφορά στα μωρά και στα νήπια. Μπορεί να δαγκώνουν γιατί βγάζουν δόντια ή γιατί ανακαλύπτουν ένα καινούργιο παιχνίδι ή κάποιο αντικείμενο με το στόμα τους. Επίσης, δαγκώνουν επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας καθώς και γιατί δεν μπορούν ακόμη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λόγια. Έτσι, ο θυμός, η απογοήτευση ή το άγχος μπορεί να εκφράζονται μέσω του δαγκώματος, ειδικά αν το παιδί δυσκολεύεται να μιλήσει.
Το δάγκωμα είναι πιο συνηθισμένο στα αγόρια, ενώ παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στα πρώτα και στα δεύτερα γενέθλια των παιδιών. Καθώς βελτιώνεται η λεκτική επικοινωνία των νηπίων, μειώνεται και η τάση τους να δαγκώνουν.
Παρότι είναι μία κοινή συμπεριφορά είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσετε μόλις δείτε να εκδηλώνεται.
Τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να σταματήσουν να δαγκώνουν
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δαγκώσει κάποιον το παιδί σας δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:
-Κρατήστε την ηρεμία σας και μία σταθερή στάση. Πείτε κάτι απλό και σαφές, όπως «Όχι, δεν δαγκώνουμε. Αυτό πονάει». Χρησιμοποιήστε έναν ήρεμο αλλά αυστηρό τόνο. Μην αντιδράτε υπερβολικά γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα και το παιδί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.
– Φροντίστε το άτομο που δέχθηκε το δάγκωμα ειδικά αν είναι κάποιο άλλο παιδί.
– Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια. Για παράδειγμα, αν δαγκώσει λόγω θυμού, μπορείτε να του μάθετε να λέει «Είμαι θυμωμένος». Ή αν δαγκώσει ένα άλλο παιδάκι επειδή του πήρε ένα παιχνίδι να λέει «Αυτό είναι δικό μου».
– Δημιουργήστε αντιπερισπασμούς. Αν νιώθετε ότι το παιδί σας μπορεί να δαγκώσει, αποσπάστε την προσοχή του με κάποιο παιχνίδι ή δραστηριότητα.
Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στην αντίδρασή σας κάθε φορά που το παιδί δαγκώνει. Αν τα μηνύματα είναι μπερδεμένα ή ασυνεπή, το παιδί μπορεί να συνεχίσει τη συμπεριφορά αυτή.
Επίσης, ποτέ μην δαγκώνετε ένα παιδί που έχει δαγκώσει θεωρώντας ότι έτσι θα καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Θα του διδάξετε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η συμπεριφορά αυτή είναι αποδεκτή.
Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε πότε και σε ποιες συνθήκες το παιδί σας δαγκώνει, ώστε να προλάβετε αυτές τις καταστάσεις.
Δώστε έμφαση στη θετική συμπεριφορά επαινώντας το παιδί σας όταν εκφράζεται με λόγια ή βρίσκει άλλους τρόπους να εκτονώσει τα συναισθήματά του. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα επιβράβευσης, όπως αυτοκόλλητα ή ένα μικρό βραβείο για κάθε φορά που συμπεριφέρεται καλά.
Σε κάθε περίπτωση, αν η συμπεριφορά επιμένει ή είναι ιδιαίτερα έντονη, ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο ή έναν ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς για να λάβετε πιο εξειδικευμένες συμβουλές.
Πηγή: vwoman
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου