Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκινά στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία

Στην ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι: ανανεώθηκε η άδεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» που υλοποιούμε στα σχολεία, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα.

Ανάπηρα άτομα συντονίζουν έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες, αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τον ομιλητή να περιγράφει την καθημερινότητά του. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες καλούνται να συζητήσουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των εμποδιζόμενων ατόμων και πώς μπορούμε συλλογικά να κάνουμε τη διαφορά! Το πρόγραμμα καλύπτει τη σύγχρονη ανάγκη δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας ήδη από το σχολείο.

Οι συντονιστές είναι ευέλικτοι ως προς το κοινό τους και καλούνται κάθε φορά να ανταποκριθούν ανάλογα με τον τρόπο που οι ίδιοι μαθητές εκφράζονται λεκτικά, συναισθηματικά και με τη συμπεριφορά τους. Έτσι, το πρόγραμμα δεν είναι μονοδιάστατο αλλά αντικατοπτρίζει κάθε φορά το εκάστοτε κοινό, εξυψώνοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου. Παράλληλα, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμιγώς παιδοκεντρικό, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ορίσουν το πεδίο της συζήτησης, να τοποθετηθούν με σκέψεις, να καταθέσουν συναισθήματα και εμπειρίες και να συμμετάσχουν ενεργητικά στον συντονισμό. Οι ομιλητές ουσιαστικά αλληλεπιδρούν με ένα κοινό-μικρογραφία της κοινωνικής ποικιλομορφίας, φροντίζοντας να αναδείξουν την μοναδικότητα του καθενός αλλά και την χρησιμότητά του.

Αυτή η αλληλεπίδραση και η αλληλοκατανόηση είναι βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά εξ αποστάσεως λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Ωστόσο, αυτό μας επέτρεψε να φτάσουμε σε μακρινές περιοχές της Ελλάδας που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να προσεγγίσουμε, μεγιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο του προγράμματος. Τη φετινή χρονιά αναμένεται να εφαρμοστεί υβριδικό μοντέλο, ανάλογα με τις επιτρέπουσες συνθήκες: είτε δια ζώσης, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είτε εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, για μια διδακτική ώρα εντός του σχολικού ωραρίου, δωρεάν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες Τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γενικών, επαγγελματικών ή ειδικών σχολείων πανελλαδικά.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Επικοινωνήστε  στο info@meallamatia.gr για το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα στο σχολείο σας!

Πηγή: meallamatia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου