Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τι μπορείτε να λέτε όταν το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να ζητήσει να μείνει στο σπίτι και να μην πάει σχολείο. Μπορεί πολύ απλά να χρειάζεται μια μέρα ξεκούρασης, μια μέρα για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Αλλά αν το παιδί σας σάς ζητάει συχνά να μην πάει σχολείο, είναι σημαντικό να καταλάβετε το γιατί. Το πώς αντιδράτε μπορεί είτε να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να σας εξηγήσει, είτε να το κάνει να κλειστεί στον εαυτό του. Δείτε μερικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το παιδί σας λέει: “Δεν θέλω να πάω σχολείο”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας δεν παίρνει το σχολείο στα σοβαρά.
Τι μπορεί να συμβαίνει: Τα παιδιά συνήθως δεν αντιδρούν χωρίς λόγο. Είναι πιθανό να δυσκολεύεται, να περνάει δύσκολα στο σχολείο. Μπορεί αυτή δυσκολία να έχει εμφανιστεί πρόσφατα ή να είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται για αρκετό χρόνο.
Τι μπορείτε να πείτε: “Αναρωτιέμαι αν θέλεις να μείνεις σπίτι επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά στο σχολείο. Όταν επιστρέψεις στο σπίτι θα μιλήσουμε για το τι σε δυσκολεύει πιο πολύ και θα σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα».

Το παιδί σας λέει: “Είμαι πολύ κουρασμένος”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας κοιμάται καλά. Επομένως δεν ισχύει αυτό και είναι απλώς μια δικαιολογία.
Τι μπορεί να συμβαίνει : Το σχολείο μπορεί να είναι εξαντλητικό, ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν δυσκολίες. Απαιτεί πολλή ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ή για να κρύψει τις δυσκολίες του.
Τι μπορείτε να πείτε: “Με εκπλήσσει το ότι είσαι κουρασμένος. Νόμιζα ότι κοιμόσουν καλά. Υπάρχει κάτι για το οποίο δουλεύεις πολύ σκληρά ή χρησιμοποιείς πολλή από την ενέργειά σου; Ξέρεις, μερικές φορές και το ανησυχείς για κάποια πράγματα είναι πολύ κουραστικό»

Το παιδί σας λέει: “Σιχαίνομαι το σχολείο”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας είναι υπερβολικό.
Τι μπορεί να συμβαίνει: Μερικές φορές μια κακή εμπειρία ή πρόβλημα σε ένα τομέα του σχολείου μπορεί επισκιάσει όλα τα άλλα.
Τι μπορείτε να πείτε: “Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που σου αρέσουν στο σχολείο. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε στενοχωρεί και θέλεις να μείνεις σπίτι;”

Το παιδί σας λέει: “Τα παιδιά είναι κακά”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας έχει αρκετούς φίλους, άρα απλά είναι υπερβολικό.
Τι μπορεί να συμβαίνει: Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποια παιδιά να ανταποκριθούν κατάλληλα στις κοινωνικές καταστάσεις και να ταιριάζουν με το σύνολο. Μπορεί να δέχονται ακόμα και σχολικό εκφοβισμό (bullying).
Τι μπορείτε να πείτε: “Λυπάμαι που τα παιδιά είναι κακά. Τι ακριβώς κάνουν; Μπορείς να μου πεις ποια είναι και τι τάξη πηγαίνουν; Θέλεις να μιλήσω στη δασκάλα σου και αν δούμε τι μπορούμε να κάνουμε;”

Το παιδί σας λέει: “Το σχολείο είναι πολύ δύσκολο”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας τα πηγαίνει καλά στο σχολείο. Επομένως μάλλον δεν θέλει να δουλεύει σκληρά.
Τι μπορεί να συμβαίνει: Το σχολείο δεν είναι πάντα εύκολο, ακόμα και όταν τα παιδιά φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά. Μερικές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις προσδοκίες. Και όταν συμβαίνει αυτό νιώθουν ότι αποτυγχάνουν.
Τι μπορείτε να πείτε: “Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελες στο σχολείο. Ποιο είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο αυτή την εποχή;”

Το παιδί σας λέει: “Ξέχασα να κάνω πάλι τις ασκήσεις που είχα για το σπίτι”
Εσείς σκέφτεστε: Το παιδί σας είναι ανεύθυνο.
Τι μπορεί να συμβαίνει: Για μερικά παιδιά, η σωστή διαχείριση του χρόνου και των υποχρεώσεών τους είναι ιδιαίτερα δύσκολα, όσο και αν προσπαθούν. Και αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να νιώθουν ντροπή.
Τι μπορείτε να πείτε: “Μου φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις πάντα ό,τι καλύτερο που μπορείς για τα καθήκοντα του σχολείου. Νιώθεις ότι είναι δύσκολο; Μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους για να μένεις οργανωμένος».

Όταν το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί. Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τι συμβαίνει. Θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο πότε και γιατί αναστατώνεται.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου