Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Πώς να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή στον δρόμο προς το σχολείο

Χιλιάδες παιδιά επιστρέφουν σήμερα στο σχολείο, αντιμέτωπα με προκλήσεις οι οποίες πέρυσι δεν υπήρχαν. Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός και το οποίο τις πρώτες 12 ημέρες του Σεπτεμβρίου οδήγησε στο νοσοκομείο πάνω από 5.000 παιδιά στη χώρα μας.

Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα μεγαλύτερα παιδιά είναι να εμβολιαστούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν έρμαια του ιού τα ανεμβολίαστα και τα μικρότερα παιδιά. Να μερικές ιδέες για να προστατευθούν καθ’ οδόν προς το σχολείο.
Πριν ξεκινήσετε

Ήπια συμπτώματα στα οποία φυσιολογικά δεν θα δίνατε σημασία, πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλη προσοχή, λέει στο CNN ο Dr. Steven Abelowitz, ιατρικός διευθυντής του Coastal Kids Pediatrics στην Καλιφόρνια.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο κορωνοϊός από στέλεχος Δέλτα εκδηλώνεται συχνά με απρόσμενα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Ρινική καταρροή (συνάχι)
Πυρετός

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα 10 συχνότερα συμπτώματα. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ακόμα κι αν το παιδί έχει ήπια, φαινομενικά «αθώα» συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο», συνιστά ο Dr. Abelowitz.

Στη στάση του σχολικού

Όταν τα παιδιά μιλούν με τους φίλους τους στον δρόμο, οι πιθανότητες να τα μολύνει ο κορωνοϊός είναι πολύ χαμηλές. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να μην φορούν την προστατευτική μάσκα. Αν όμως η παρέα τους είναι πολυπληθής και συνωστίζονται τα παιδιά (π.χ. κάτω από μία στάση, επειδή βρέχει), καλό είναι να την φορούν.

Στο σχολικό

Η χρήση μάσκας στο σχολικό είναι απολύτως απαραίτητη. Ο χώρος είναι κλειστός και τα παιδιά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν ώστε να φορούν σωστά τη μάσκα. Πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει το στόμα και τη μύτη τους. Πρέπει επίσης να έχει τουλάχιστον την ποιότητα μιας χειρουργικής μάσκας τριών στρωμάτων. Το να βάλει το παιδί μια μάσκα από λεπτό ύφασμα, δεν είναι αρκετό, λένε οι ειδικοί.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι χειρουργικές μάσκες γενικώς παρέχουν καλύτερη προστασία εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Γι’ αυτό τον λόγο οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να αποτελούνται από πολλαπλές στρώσεις υφάσματος.

Στο ΙΧ των φίλων

Η μεταφορά στο σχολείο με το αυτοκίνητο μιας φιλικής οικογένειας μπορεί να είναι ασφαλέστερη απ’ ό,τι η χρήση του σχολικού. Και πάλι όμως υπό προϋποθέσεις.

Κατ’ αρχάς οι ενήλικες των δύο οικογενειών πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Επιπλέον, όλοι μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ τα παράθυρά του πρέπει να είναι ανοικτά. Η μόνη περίπτωση όπου δεν απαιτούνται όλ’ αυτά τα μέτρα, είναι για όσους συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι, τονίζει ο Dr. Abelowitz.

Στο σχολείο

Μετά την άφιξη στο σχολείο είναι σημαντικό να τηρούν τα παιδιά τις συστάσεις που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, τα παιδιά πρέπει να φορούν συνεχώς προστατευτική μάσκα, με εξαίρεση:
Το μάθημα της γυμναστικής
Όταν έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα
Στη διάρκεια της σίτισης

Για καλύτερη προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, τα παιδιά πρέπει ακόμα να έχουν μαζί ατομικά δοχεία νερού. Τα δοχεία αυτά δεν πρέπει να μοιράζονται με τους συμμαθητές τους.

Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου