Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδήλωση: Αρχές και τρόποι εκπαίδευσης για έναν σύγχρονο συμπεριληπτικό πολίτη

Θεσμοί: “Εκπαίδευση και υποστήριξη στον σύγχρονο πολίτη” (Περιβάλλον – Δικαιώματα – Πολυπολυτισμικές κοινωνίες)
Θεματική: “Αρχές και τρόποι εκπαίδευσης για έναν σύγχρονο συμπεριληπτικό πολίτη“


Ομιλήτριες:
1. Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ
Θέμα: “Η υπέρβαση του έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών -Ένα βήμα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου ΟΛΑ τα παιδιά χωράνε και είναι αποδεκτά”
Το παιχνίδι είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη των παιδιών και στον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τον κόσμο. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διασκεδάζουν, καλλιεργούν τη μάθηση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται ως έμφυλα υποκείμενα, κυρίως με βάση τα έμφυλα στερεότυπα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία παιχνιδιών χωρίς τους περιορισμούς των έμφυλων διχοτομήσεων καθώς διαφορετικά παιχνίδια με τα οποία συνήθως παίζουν τα κορίτσια και τα αγόρια επηρεάζουν την ανάπτυξή τους γενικά και ειδικότερα την έμφυλη ταυτότητά τους, την εκπαιδευτική επιτυχία και τις επαγγελματικές τους επιλογές.
Είναι επιτακτική ανάγκη για κατάργηση του έμφυλου μάρκετινγκ των παιχνιδιών και την παροχή του μηνύματος ότι όλες οι δυνατότητες για παιχνίδι είναι ανοικτές και διαθέσιμες για ΟΛΑ τα παιδιά έτσι έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο εύρος εμπειριών και δεξιοτήτων -χωρίς άγχος για το αν αυτό είναι συμβατό με το φύλο τους. Οι έμποροι χρειάζεται να κατηγοριοποιήσουν τα παιχνίδια θεματικά ή με βάση τις λειτουργίες τους και όχι το φύλο και έτσι να αφήσουν τα παιδιά να αποφασίσουν ποια παιχνίδια θέλουν, οι εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών να σχεδιάζουν ‘’ουδέτερα ως προς το φύλο’’ παιχνίδια και συσκευασίες έντονοι έμφυλοι διαχωρισμοί στο σχεδιασμό και στη συσκευασία των παιχνιδιών και να μειωθεί η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων κατά τη διαφήμιση των παιχνιδιών.

2. Μιράντα Χρίστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου
Θέμα: “Φύλο και Επιστήμη”
Γιατί απουσιάζουν οι γυναίκες από τις θετικές/φυσικές επιστήμες και τι σημαίνει αυτό για θέματα έμφυλης ανισότητας; Η παρουσίαση αυτή ασχολείται με το φαινόμενο της μειωμένης παρουσίας γυναικών στο χώρο της επιστήμης και αναλύει τα διάφορα εμπόδια που παρουσιάζονται μέσα από ιστορική ανασκόπηση και σύγχρονα δεδομένα.

Συντονίζουν: Άλκης Δελαντώνης – Λένα Κούτσικα - Γιώργος Κράλλης
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα 19:00 - 20:30

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 833 3494 2371
Passcode: 545431 

Πηγή: Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου