Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Εστίαση: Με rapid test η είσοδος σε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους 12-17 ετών

Με την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους εστίασης τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ: «Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα καιμη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε πως το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι μικρό και σε χαμηλότερα ποσοστά από τον γενικό πληθυσμό. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών».


Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, ενώ επεσήμανε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται.

Όσον αφορά τα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ο γ.γ. του υπ. Υγείας υποστήριξε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. «Το βασικότερο είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς. Δεν είναι λογικό να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε ιατρείο ή πάνω από κάθε παιδίατρο. Το να μην εμβολιάσει κάποιος και να χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό είναι μια έκνομη ενέργεια. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους γι’ αυτό».

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Ήρθε για να μείνει. Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο απομακρύνεται αυτή τη πιθανότητα. Ελπίζουμε να γίνει σαν μια βαριά γρίπη».

«Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία»

Σχολιάζοντας τα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είναι κάτι ανησυχητικό. «Σίγουρα μας ανησυχούν. Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε 2-3 μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα».

Τέλος, αναφερόμενος στη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα. Είναι συγκεκριμένες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου