Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μουσική: Δες τι λαμπρό φεγγάρι

Πρόσφατα σε μία από τις μουσικές μας αναζητήσεις εντοπίσαμε το cd του Μίκη Θεοδωράκη "δες τι λαμπρό φεγγάρι" με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και τη συμμετοχή των Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή. Περιλαμβάνει 18 τραγούδια- μελοποιημένα ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Δροσίνη, Βασίλη Ρώτα, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Κώστα Χατζόπουλου, Αντιγόνη Μεταξά, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, καθώς και του ίδίου του συνθέτη και μία διασκευή του Διονύσιου Σολωμού. Πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρει η ακρόαση του έργου αυτού, μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των ποιημάτων και τη γνωριμία των παιδιών με τους ποιητές, τα πονήματα και τις εποχές τους.

Ακολουθεί η περιγραφή από το greekbooks

Η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, μετά από το «Χάρτινο Καράβι», το «Λούνα Παρκ» και το «Είναι Καιρός» συνεργάζεται με την Eros Music και παρουσιάζει το album «Δες τι λαμπρό φεγγάρι» που περιέχει τα πρώτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι υπέροχες παιδικές φωνές, που στην εποχή μας επιμένουν να επιλέγουν εξαιρετικό ρεπερτόριο, ερμηνεύουν τα «πρώτα» τραγούδια του μεγάλου συνθέτη που, σε τρυφερή ηλικία, έγραψε πάνω σε ποιήματα μεγάλων ποιητών. Μελοποίησε Κωστή Παλαμά («Δεν είναι μοναχά τ' αηδόνια», «Πιο πολύ κι από τα μάτια», «Δες τι λαμπρό φεγγάρι»), Γεώργιο Δροσίνη («Τι θέλω», «Εσπερινός»), Βασίλη Ρώτα («Ειρήνη»), Αριστοτέλη Βαλαωρίτη («Η Ξανθούλα», «Η Αγράμπελη»), Μιχαήλ Στασινόπουλο («Η Μαργαρίτα»), Κώστα Χατζόπουλο («Φθινόπωρο»), Αντιγόνη Μεταξά - Θεία Λένα («Στη Βιτρίνα», «Το γουρουνάκι και το γαϊδουράκι»), κ.ά. 

Συμμετέχουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που ερμηνεύει με την χορωδία τα «Τι θέλω» και «Ειρήνη» και ο Διονύσης Τσακνής που ερμηνεύει το «Φθινόπωρο». Οι δυο τραγουδιστές συμπράττουν με τα παιδιά και είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να συγκινήσουν παιδιά κάθε ηλικίας. Μια ακόμη ξεχωριστή συμμετοχή είναι αυτή του Αποστόλη Ψυχράμη «παιδιού» της χορωδίας και σήμερα τραγουδιστή και ηθοποιού. 

Οπως ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει, «Τα ηχητικά χρώματα των παιδικών φωνών, ο Ελληνικός τρόπος με τον οποίο τραγουδούν, συνδυασμένα με την ερμηνευτική αντίληψη του Τυπάλδου, έχουν αποδείξει ότι ταιριάζουν απολύτως με την μουσική μου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου