Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Να σας συστήσω τη γιαγιά μου, τη Google!»

 Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα παιδιά δεν καταφεύγουν πια στους παππούδες τους για να λύσουν τις απορίες τους, αλλά στο Διαδίκτυο. 

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας Ofcom, το ποσοστό των παιδιών που προτιμά να αναζητήσει απαντήσεις στο Διαδίκτυο και όχι στον παππού και τη γιαγιά, όπως γινόταν παλιά, αγγίζει πλέον το 90%.

Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν 1.500 παππούδες, από τους οποίους το 96% δήλωσε ότι οι ίδιοι ως παιδιά έκαναν πολύ περισσότερες ερωτήσεις στους παππούδες τους, συγκριτικά με αυτές που σήμερα δέχονται από τα δικά τους εγγόνια.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι ειδικοί, μόλις 1 στα 5 εγγόνια είχε ρωτήσει τους παππούδες του πώς θα μπορούσε να βράσει ένα αυγό. Φαίνεται πως τα σημερινά παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να βρουν οδηγίες που αφορούν διάφορες δουλειές του σπιτιού, όπως είναι το σιδέρωμα, το ράψιμο ή το μεγείρεμα.

Επιπλέον, τα 2/3 των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ένιωθαν πως οπαραδοσιακός ρόλος του παππού και της γιαγιάς έχει γίνει λιγότερο σημαντικός στη σύγχρονη οικογένεια, σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, το 80% τόνισε ότι, παρ’ όλα αυτά, πιστεύει πως κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή των εγγονών του.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 και 4 χρόνων είναι τεχνολογικά «μορφωμένα», με το 10% να σερφάρει στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιεί τάμπλετ, να παίζει παιχνίδια, να παρακολουθεί βιντεάκια κ.ά. Φαίνεται πλέον πως η μηχανή αναζήτησης της Google, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και η ατελείωτη βιντεοθήκη YouTubeαποτελούν το σύγχρονο τρόπο «απόκτησης εμπειριών» για τη νέα γενιά.

Τέλος, σχεδόν 1 στα 4 παιδιά, σύμφωνα με τους παππούδες τους, έμπαιναν στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, ενώ το 3% μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Προφανώς, η εύκολη πρόσβαση στο Ίντερνετ και ηδυνατότητα αστραπιαίας αναζήτησης είναι πλέον οι αντικαταστάτες της… σοφίας του παππού και της γιαγιάς.

Από: Ζαχαρία Πηνελόπη
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου