Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η «Μέλισσα» στον... αέρα

Με «λουκέτο» απειλείται το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενώ στον... αέρα φαίνεται πως βρίσκονται και τα προνοιακά επιδόματα. Αιτία η «μετάβασή» τους από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης στο δήμο, λόγω του «Καλλικράτη», και το κενό που δημιουργείται στη χρηματοδότησή τους.
Στο θέμα αναφέρθηκε προχτές στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των ανθρώπων της «Μέλισσας», που φιλοξενεί σήμερα 29 παιδιά και απασχολεί 14 άτομα. «Οι άνθρωποι έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ δήμου και περιφέρειας. Γιατί κανείς δεν τους δίνει μια υπεύθυνη απάντηση; Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά;», τόνισε ο κ. Μηταφίδης.

«Κάθε μέρα κάνουμε τρομερό αγώνα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Καύσιμα δώρισαν σχολεία της περιοχής, ενώ τα τρόφιμα έρχονται από τους σταθερούς χορηγούς μας. Οι δε εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε εθελοντές, αφού έχουν να πληρωθούν δύο μήνες», εξηγεί η πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκη Κεραμοπούλου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι η επιχορήγηση που πήρε πέρυσι το ίδρυμα ήταν κατά 32.000 ευρώ μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Το σωματείο μας έχει μεν ακίνητη περιουσία, από την οποία αντλεί περίπου 6.000 ευρώ το μήνα, αλλά αυτά δε φτάνουν φυσικά για να καλύψουν τις ανάγκες», προσθέτει.

Ουδείς υπεύθυνος

«Λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης δε γνωρίζουμε επίσημα ποιος είναι ο φορέας (δήμος ή περιφέρεια) που έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας και της επιχορήγησης των ιδρυμάτων, γεγονός το οποίο επιτείνει την ανησυχία μας για το μέλλον του ιδρύματος και την τύχη των παιδιών που φροντίζει. Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειές μας να λάβουμε μια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία είναι μάταιες. Δε δίνεται καμία ξεκάθαρη απάντηση ούτε από το δήμο Θεσσαλονίκης ούτε από την περιφέρεια και δυστυχώς ούτε από το ίδιο το υπουργείο Υγείας», εξηγεί η κ. Κεραμοπούλου.

Ο δήμος

Οπως επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων στα τέλη Μαρτίου υπεύθυνες γι' αυτά τα ιδρύματα είναι οι πρώην νομαρχίες, νυν περιφέρειες. «Δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός στον προϋπολογισμό του δήμου για να πληρώσουμε αυτά τα ιδρύματα. Η περιφέρεια πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ιδρυμάτων αυτών, όπως προβλέπει ο νόμος του ''Καλλικράτη''», επισήμανε η κ. Γούλα και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα και για τα προνοιακά επιδόματα. «Ο δήμος έχει ανοίξει αλληλογραφία με το υπουργείο, αλλά και την περιφέρεια, ενώ και ο γενικός γραμματέας του δήμου συναντήθηκε με αρμόδιους από την περιφέρεια, που επισήμαναν ότι, όταν θα έχουν χρήματα, θα φροντίσουν για το θέμα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η επιχορήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς τη νομαρχία για τα 12 φιλανθρωπικά ιδρύματα που είχε υπό την εποπτεία της ήταν μειωμένη, ενώ μικρότερο κατά 11,3 εκατ. ευρώ (από 88,5 εκατ. ευρώ, 77,2 εκατ. ευρώ) ήταν και το ποσό που δόθηκε για τα προνοιακά επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου