Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

e-θισμός

Ολονυχτίες μπροστά στον υπολογιστή.  Εμμονή με τις επιδόσεις στο παιχνίδι.  Ανύπαρκτη κοινωνική ζωή. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που μαρτυρούν εθισμό στον απατηλό κόσμο των video games του Διαδικτύου 
Μένει ξάγρυπνος όλη τη νύχτα προκειμένου να ολοκληρώσει την... αποστολή του στο online παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκέφτεται μόνο τον εικονικό χαρακτήρα που έχει φτιάξει στο διαδραστικό παιχνίδι και μιλά γι’ αυτόν. Αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο και περιμένει πώς και πώς την ώρα που θα κάνει «κλικ» και θα μπει στον ελκυστικό χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Η περίπτωση του 22χρονου από τη Στερεά Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια ακόμη μία φορά το θέμα της εξάρτησης παιδιών, εφήβων και νέων χρηστών από το ∆ιαδίκτυο, η οποία – σύμφωνα με τους ειδικούς – είναι μια σοβαρή ασθένεια. 
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιος Παπάνης, όσοτα παιχνίδια γίνονται πιο διαδραστικά η εικονική πραγµατικότητα αντικαθιστά πολλές πλευρές της ζωής του χρήστη. «Σε αυτό συμβάλλει η εξέλιξη και τελειοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών (γραφικά, ταχύτητα Ιντερνετ), με αποτέλεσμα ο χρήστης να αισθάνεται πως ζει σε αυτό τον ελκυστικό κόσμο. Μέσα στην ασφάλεια ενός δωματίου, σε ένα περιβάλλον χωρίς το ρίσκο της επώδυνης και αγχώδους ζωής, σε έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας μπορεί να επιλέξει το φύλο, την ηλικία, το μέρος όπου θα δράσει, τα στοιχεία του χαρακτήρα του». 

Η περίπτωση του facebook είναι χαρακτηριστική. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει προφίλ. Οι εφαρμογές του μάλιστα, όπως το Farmville, είναι δημοφιλείς γιατί δημιουργούν υποχρεώσεις στον χρήστη. «Ανθρωποι που δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες και υποχρεώσεις στην πραγματική ζωή, βρίσκουν σε παιχνίδια τύπου Farmville την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο εικονικός κόσμος είναι πολύ πιο εύκολος γι’ αυτούς και τελικά τον προτιμούν, παραμερίζοντας τον πραγματικό», λέει ο κ. Παπάνης. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στα Νέα, καθώς και για τους on-line αιχμάλωτους του Δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου