Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου ΕΣΑμεΑ: Για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Στο φως της δημοσιότητας βρέθηκε και πάλι το γνωστό ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε αυτό. Συνθήκες, οι οποίες έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως από την Ε.Σ.ΑμεΑ, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ» και τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠ και επιβεβαιώνουν την εκπεφρασμένη θέση της, σύμφωνα με την οποία τα ιδρύματα τύπου ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού που παραβιάζουν κατάφορα τα συνταγματικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. 


Μόλις πριν τρεις μήνες, το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης του προνοιακού συστήματος της χώρας μας ήταν στην κορυφή της ατζέντας της μεγαλειώδους πορείας του αναπηρικού κινήματος στις 3 Δεκέμβρη 2010, στην Πλατεία Συντάγματος. Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης προνοιακών δομών και ενίσχυσής τους σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων μας στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Χώρας. Η Ε.Σ.Α.μεΑ έχει θέσει, πολλάκις, το θέμα της σταδιακής κατάρρευσης των προνοιακών δομών της χώρας στα αρμόδια Υπουργεία και έχει καταθέσει γόνιμες προτάσεις για την διευθέτησή του με πρώτη και κύρια: 

• την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του τομέα της Πρόνοιας, 
• την κατάργηση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις σε ότι αφορά στις προσλήψεις στους προνοιακούς φορείς, 

υπενθυμίζοντας ότι ο τομέας της Πρόνοιας αποτελεί διαχρονικά το «φτωχό συγγενή» του τομέα της Υγείας. 

Τα «κλουβιά φυλακές» και οι «φυλακές ψυχών» δεν εμφανίζονται λόγω οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Υπήρχαν και σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους. Η απογύμνωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό συντελείται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Η διαμόρφωση νέων δομών προστατευμένης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία κάτω από τον έλεγχο της τοπική κοινωνίας, για να μην διαιωνίζονται τα ιδρύματα – αποθήκες ψυχών, αποτελεί αίτημα του αναπηρικού κινήματος, δικαίωμα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες - των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους - και υποχρέωση της Πολιτείας και της Κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από ψιθύρους και ανέξοδες ευαισθησίες. 

Απαιτούνται, εδώ και τώρα, συγκεκριμένες δράσεις για να μπει φρένο στην κατάρρευση του προνοιακού συστήματος, το οποίο καθρεφτίζεται στις τραγικές και άθλιες συνθήκες που χαρακτηρίζουν το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Για να αναβαθμιστούν οι δημόσιοι οργανισμοί και τα κέντρα κοινωνικής φροντίδας και να στελεχωθούν με επαρκή προσωπικό. 

Πάρα ταύτα, η Πολιτεία σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια τα «Special Olympics», χωρίς να έχει ανταποκριθεί στην πρώτη και βασική της υποχρέωση, η οποία απαιτεί μια συνολική δημόσια κοινωνική πολιτική. Κωφεύει μπροστά στη θέση της Ε.Σ.ΑμεΑ. η οποία θεωρεί ότι η ανάληψη διοργάνωσης των Παγκοσμίων Αγώνων «Special Olympics» στην Ελλάδα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και της επικρατούσας λογικής των γενικών περικοπών ακόμη και των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων!

Η κατάσταση που επικρατεί στα προγράμματα και στις υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία παρέχει στα άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης δεν επιτρέπουν την κατασπατάληση πόρων στη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Πώς μπορεί κανείς να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει τη διοργάνωση αυτή όταν οι προνοιακές δομές στήριξης τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση; 

Απαιτείται τώρα ο καθένας από όποια μεριά και να προέρχεται πολιτική ή κοινωνική να αναλάβει τις ευθύνες του και να πορευτεί με γνώμονα το όφελος των φτωχότερων και πιο αποκλεισμένων αυτής της χώρας. Δεν επιτρέπεται ως Κοινωνία να ξαναζήσουμε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα τα οποία παραπέμπουν σε εποχές ακόμα και πιο φρικτές από αυτές του Μεσαίωνα. 

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου