Η μητέρα ετοιμάζει φαγητό στην κουζίνα. Στο σαλόνι με την τηλεόραση και τον φροντισμένο διάκοσμο, η παρέα των γονιών συζητά. Λίγο πιο πάνω, στον πρώτο όροφο, το παιδικό δωμάτιο με το ξύλινο ποδοσφαιράκι, τα παιχνίδια, τα μουσικά όργανα και τους υπολογιστές θα δεχθεί τα παιδιά, το απόγευμα.
Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από ένα οποιοδήποτε ελληνικό σπίτι, δεν είναι όμως παρά μια σκηνή από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο κτίριο του συλλόγου γονέων με παιδιά με νεοπλασματικές νόσους «Φλόγα» στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται παιδιά από όλη την Ελλάδα.
Στην πρόσοψη του κτιρίου, στην οδό Αιγίου, πολύ κοντά στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», κυματίζει η ελληνική σημαία. Για να θυμίζει -τραγική ειρωνεία- πως όσοι κάποτε «χτυπηθούν από τον κεραυνό», όπως χαρακτήρισε την περιπέτεια των νεοπλασματικών ασθενειών η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τρυφωνίδη, δεν έχουν πολλά να περιμένουν από την πολιτεία.
Γιατί, όπως λέει, «μπορεί η ιατρική να έχει προοδεύσει και να σώζονται δύο στα τρία παιδιά, αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο πιο μόνοι αισθανόμαστε». Γιατί πώς να εξηγήσει κάποιος σε αυτούς τους γονείς, που συχνά θυσιάζουν δουλειά, χρόνο και (άφθονο) χρήμα, το πώς ένας αξονικός τομογράφος που αγοράστηκε το 1988, τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» το 1990 και τελικά λειτούργησε το 1992; Και πώς να φανταστεί κάποιος ότι για την προμήθεια ενός σύγχρονου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος «φωνάζαμε χρόνια ολόκληρα, αλλά μόλις το 2008, ύστερα από συνεντεύξεις Τύπου και πιέσεις ο εξοπλισμός αποκτήθηκε με χορηγία και από τότε παρέχει υψηλής ποιότητας θεραπεία;»
Ο σύλλογος υπάρχει εδώ και 27 χρόνια. Το σύγχρονο και καλαίσθητο κτίριο όμως, όπου λειτουργούν οι 30 ατομικοί (με το δικό τους μπάνιο) ξενώνες και που συνήθως είναι γεμάτοι, εγκαινιάστηκε το 2002 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δουλειά μας είναι να ενημερώσουμε τους γονείς, να τους υποστηρίξουμε ψυχολογικά, να δώσουμε ελπίδα», λέει η Μ. Τρυφωνίδη. «Παράλληλα, παρέχουμε την ειδική φροντίδα που χρειάζεται καθημερινά ένα παιδί με νεοπλασματική νόσο».
«Εχουμε ελάχιστους υπαλλήλους - όσα γίνονται εδώ οφείλονται στην εθελοντική εργασία και την αλληλοϋποστήριξη των γονέων», λέει η κ. Τρυφωνίδη. «Αν χρειαστεί, φιλοξενούνται και οι ίδιοι», προσθέτει, «κυρίως στο πρώτο στάδιο της νόσου».
Ο σύλλογος απέκτησε ακόμη ένα κτίριο, απέναντι ακριβώς από το πρώτο. Εκεί μεταφέρθηκαν τα γραφεία και σύντομα, όπως μας λέει η πρόεδρος της «Φλόγας», θα διαμορφωθούν νέοι ξενώνες. Ολα στηρίζονται στις δωρεές, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες.
«Είναι συγκινητικό το πώς κάποιοι άνθρωποι με πολλά χρήματα και μεγάλη περιουσία δωρίζουν, χωρίς να αξιώνουν προβολή, σημαντικά ποσά στον σύλλογο τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωση της ιατρικής υπηρεσίας - γιατί εκεί το Ελληνικό Δημόσιο υστερεί και ο ιδιωτικός τομέας θα απορροφήσει τις περισσότερες περιπτώσεις», λέει η Μ. Τρυφωνίδη. «Οι μικρές προσφορές όμως, όπως του συνταξιούχου των 380 ευρώ από την Κρήτη που στέλνει 20 ευρώ κάθε μήνα... αυτές είναι οι προσφορές που καίνε». *
Ιστορία από το 1984
Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Νόσους «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1984. Εχει εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και είναι ένας από τους 95 συλλόγους γονέων με παρόμοια δράση σε όλο τον κόσμο. Οι ξενώνες φιλοξενίας βρίσκονται στην οδό Αιγίου 6-8.
Οποιος επιθυμεί (και θέλει) να στηρίξει το έργο του, μπορεί να καταθέσει σε έναν από τους ακόλουθους λογαριασμούς:
* Εθνική Τράπεζα: 192/480000-10 * ALPHA ΒΑΝΚ: 112-00-2002-011686 * Αγροτική Τράπεζα: 017-01/01220138 * Τράπεζα Πειραιώς: 5015-020-641423 * Ασπίς: 10-203-0001-140 * EUROBANK: 00260063460100128261 * MAPFIN - EGNATIA: 0278039425
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου