Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η διά βίου μάθηση άρχισε στο υπουργείο Παιδείας

Και ξαφνικά χθες γύρω στις 10.30 το πρωί, τα μεγάφωνα του υπουργείου Παιδείας έσπειραν τον... πανικό με την επιτακτική ανακοίνωσή τους, σαν ένα είδος άσκησης σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: «Ολοι οι υπάλληλοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση - Ολοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση». Βέβαια, οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί από τη Δευτέρα ότι την χθεσινή εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να προσέλθουν χθες στην εργασία τους με... επίσημο ένδυμα. Αλλωστε, η εκδήλωση όπως εκτυλίχθηκε, θύμιζε events, που οργανώνονται συνήθως τα πρωινά της Κυριακής και χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια, εκνευρισμό, αμηχανία, επικολυρικούς λόγους, χωρίς να λείπουν οι αγάπες και οι ασπασμοί.

Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην άφιξη του πρωθυπουργού -έφτασε στο υπουργείο Παιδείας γύρω στις 12.00- έδωσε στα κυβερνητικά στελέχη -Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννη Πανάρετο, Αννα Νταλάρα και αρκετοί βουλευτές- την ευκαιρία για σύσφιγξη σχέσεων και κουβεντούλα. Βέβαια, όλοι εντυπωσιάστηκαν από τις αβρότητες που έκανε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος στην υπουργό κ. Διαμαντοπούλου, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι οι σχέσεις τους ήταν ψυχρές. Μάλιστα, ο κ. Πανάρετος έφτασε να πει στην ομιλία του ότι «η χώρα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όταν ο πρωθυπουργός θα χρειάζεται να μιλάει λιγότερο με τον υπουργό Οικονομικών και περισσότερο με την υπουργό Παιδείας»... Το ίδιο σχόλιο ανήρτησε ο κ. Πανάρετος αργότερα στο twitter. Πέρα από τον δημαγωγικό χαρακτήρα της δήλωσης, δύο ερμηνείες της μπορούν να γίνουν. Η πρώτη είναι ότι ο κ. Πανάρετος πιστεύει ότι η κρίση θα αποδράμει κατά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία και άρα η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει χρόνο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου αντί του κ. Παπακωνσταντίνου. Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι ο κ. Πανάρετος πιστεύει ακράδαντα στο έργο της κ. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να θεωρεί δεδομένο ότι η ίδια θα θέλει να παραμείνει υπουργός όσο θα κρατά η οικονομική κρίση. Οπως και να έχει πάντως το τελευταίο διάστημα υπουργός και υφυπουργός δείχνουν να έχουν βρει, επιτέλους, έναν κοινό βηματισμό, ίσως νιώθοντας την ανάγκη να ενισχύσουν το μέτωπο εν όψει του δύσκολου αγώνα που έχει το υπουργείο Παιδείας για να περάσει τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, χθες η κ. Διαμαντοπούλου και η κ. Χριστοφιλοπούλου αστειεύονταν με τον κ. Πανάρετο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προσεχές Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία για να συναντήσει τον ομόλογό του Ελβετό και ακαδημαϊκούς παράγοντες, αφήνοντας μόνη την υπουργό στην κρίσιμη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο στο Ναύπλιο, ενώ η υφυπουργός θα παραβρεθεί αντ’ αυτού σε εκδήλωση στην Καλαμάτα.

«Ατυχος» ο υφυπουργός
Η ατυχία είναι ότι ο κ. Πανάρετος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του δεν είχε στο ακροατήριο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έφθασε στο υπουργείο αφού η εκδήλωση είχε αρχίσει και η ομιλία του υφυπουργού είχε ολοκληρωθεί. Πάντως, ο κ. Παπανδρέου άκουσε την κ. Διαμαντοπούλου να θυμάται την πρώτη τους γνωριμία. Ηταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, όταν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) στην Κοζάνη. Ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί την περιοχή για να ζήσει την εμπειρία της... διά βίου μάθησης, η οποία, φυσικά, τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δεν μπορούσε παρά να έχει ως προμετωπίδα το «λαϊκό» στοιχείο των σχετικών δράσεων.

Ποιο ήταν το πρώτο σχόλιο τού τότε 30χρονου υιού του πρωθυπουργού, προς την κ. Διαμαντοπούλου και τις φιλενάδες της στη ΝΕΛΕ Κοζάνης; «Είστε όλες γυναίκες εδώ, γι’ αυτό και θα επιτύχετε». Αυτό το διηγήθηκε χθες η κ. Αννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας : «Εάν το έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου τότε για τη λαϊκή επιμόρφωση, αυτό ισχύει και σήμερα για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο γυναικοκρατείται. Θα επιτύχουμε!». Οι παραβρισκόμενοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα για την κορόνα της υπουργού, αλλά ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έδειχνε απασχολημένος με τις σημειώσεις του. Πώς εξηγείται η στάση του; Ισως διότι θεωρεί περιττά τα τσιτάτα, ίσως διότι η δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου δεν έχει στο πλάνο της επιτυχίας τον στενό συνεργάτη του κ. Παπανδρέου Ιωάννη Πανάρετο, ίσως διότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι σε κάθε προσπάθεια -και σίγουρα και σε αυτή του υπουργείου Παιδείας- υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου