Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά-οδηγούς σε τυφλούς




Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στους Σκυλους Θεραπείας Ελλάδας. Σήμερα δημοσιεύτηκε στο "Εθνος" ένα άρθρο για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά-οδηγούς. Με παράδειγμα τη Μέη, ένα λαμπραντορ εκπαιδευμένο στη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών "Λάρα" (και διαπιστευμένο από τη σχολή VBM), παρουσιάζεται το έργο της Σχολής, η οποία παρεχει δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, προκειμένου να τους οδηγούν παντού με ασφάλεια.
Η κάτοχος της Μέης, κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου αναφέρει χαρακτηριστικά:  "Ο σκύλος- οδηγός βοηθάει πάρα πολύ ένα άτομο με τύφλωση, εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Οφείλω να τονίσω ότι και ο τυφλός χειριστής πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος για να δουλέψει με ένα σκύλο-οδηγό. Δεν είναι GPS να εισαγάγεις μια διεύθυνση και να σε πάει αυτόματα. Ο τυφλός χειριστής πρέπει να ξέρει βήμα βήμα πού πρέπει να πάει, πρέπει να κατευθύνει το σκύλο του, πρέπει να καταλάβει αν ο σκύλος πάρει μια άλλη κατεύθυνση".

Πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε όταν πλησιάζουμε κάποιο άοτμο με προβλήματα όρασης που έχει σκύλο- οδηγό:
1. Δεν αποσπάμε ποτέ την προσοχή του σκύλου. Ο σκύλος πρέπει να είναι συγεκντρωμένος στην καθοδήγηση του ιδιοκτήτη του και η παραμικρή απόσπαση προσοχής του ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τον ιδιοκτήτη του. Αγνοείστε την ύπαρξή του, αποφεύγοντας ακόμη και την οπτική επαφή.
2. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου επικοινωνεί με το σκύλο μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις με τον οδηγό και το λουρί.
3. Σε περίπτωση που το άτομο έχει στα αριστερά του το σκύλο-οδηγό κι επιθυμεί να το  προσανατολίσετε (ή οτιδήποτε), επιτρέψτε του να κρατηθεί από το αριστερό σας χέρι.
4. Μη δίνετε ποτέ εντολές στο σκύλο-οδηγό. Μόνο ο ιδιοκτήτης του πρέπει να του δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις.
5. Μην ταϊζετε ποτέ ένα σκύλο-οδηγό, καθώς ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και πρέπει να ταΐζονται μόνο από τον ιδιοκτήτη του.

Σχετικά βίντεο για τους σκύλους-οδηγούς μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ, ενώ μπορείτε να δείτε και το αφιέρωμα της εκπομπής "Έκτη Αίσθηση" στο θέμα.

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το σπουδαίο υλικό που αναρτάται. Πάρα πολλές φορές έχω κάνει αναδημοσίευση και σήμερα σας χαρίζω ένα βραβείο για αυτή τη δουλειά σας.
    καλή δύναμη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή