Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

«Οαση» για τα παιδιά με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Μια «όαση» για τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τα προγράμματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Καλαμαριάς. Περισσότερα από 120 άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικίας από 14 έως και 54 ετών, συναντιούνται καθημερινά στο φιλόξενο χώρο του Οργανισμού, στο Φοίνικα, όχι μόνο για να απασχοληθούν, αλλά κυρίως για να μάθουν να είναι αυτόνομα, αλλά και να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους.
Το πρόγραμμα, που κλείνει φέτος τέσσερα χρόνια λειτουργίας, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή δημιουργική απασχόληση. «Τα παιδιά έχουν μάθει πια να είναι μια παρέα, μια ομάδα. Στόχος μας δεν είναι απλώς να έρθουν εδώ και να περάσουν την ώρα τους. Αντίθετα, φροντίζουμε να έρχονται σε επαφή με κόσμο και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούμε διάφορες επισκέψεις, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις, συμμετέχουμε σε δράσεις», εξηγεί η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, Κυριακή Μπαλτατζή - Φοροπούλου. Παράδειγμα των δεξιοτήτων και της οργάνωσης, στην οποία συνηθίζουν τα παιδιά μέσω του προγράμματος, είναι η... μεταπασχαλινή γιορτή που διοργάνωσαν προχτές, παρουσία και του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη.
Το πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά από τις 4.30 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στο πρόγραμμα αυτονομίας και επικοινωνίας είναι να είναι δημότες Καλαμαριάς.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, άλλωστε, προσπάθεια των ανθρώπων του Οργανισμού να ανοίξουν ένα αναψυκτήριο, πάντα υπό το δήμο Καλαμαριάς και σε χώρο που θα υποδειχτεί. Στο αναψυκτήριο αυτό θα απασχολούνται τα άτομα με αναπηρίες, προκειμένου να δουν στην πράξη και υπό κανονικές συνθήκες το πώς είναι να συναναστρέφονται και να συναλλάσσονται με τον κόσμο χωρίς πρόβλημα. «Προετοιμάζουμε τα παιδιά να βγουν στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της αυτονομίας που θέλουμε να τους διδάξουμε», τονίζει η κ. Φοροπούλου.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου για τα άτομα με αναπηρία, ο δήμος διοργανώνει κάθε καλοκαίρι και μια κατασκήνωση στην Καβάλα, στην οποία πέρυσι συμμετείχαν συνολικά 87 παιδιά.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα ειδικά σχολεία κλείνουν, ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας ξεκινά ένα θερινό πρόγραμμα απασχόλησης, για παιδιά με αναπηρία κάτω των 14 ετών, προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς που δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου