Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αφιέρωμα στον Augusto Boal (22-24 Απριλίου)

Το Τμήμα Θεάτρου οργανώνει, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, αφιέρωμα στον Augusto Boal, ιδρυτή του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου», ο οποίος σφράγισε με το έργο του τόσο το θέατρο όσο και την εκπαίδευση. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥΕισαγωγή στο έργο του Augusto Boal, σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Β/μιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο περιλαμβάνει μια εισήγηση και δύο παράλληλα τρίωρα βιωματικά εργαστήρια.

Το έργο του Augusto Boal, εισήγηση
Ματίνα Τσιβιτσιάρη, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου, βιωματικό εργαστήριο
Μαρία Γκούμα, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου

Η αξιοποίηση του Θεάτρου της Αγοράς (Forum theatre) στη Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, βιωματικό εργαστήριο
Γωγάκου Μάρθα, τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ
Κοτονοπούλου Ζωή, τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ
Χαντζή Ισμήνη, τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση συμμετοχής, σημειώνοντας το εργαστήριο της επιλογής τους, και να την στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jotav@thea.auth.gr.

Περίοδος εγγραφών: 12-19 Απριλίου 2010.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις για τα εργαστήρια είναι περιορισμένες και ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Πειραματικό Λύκειο (Κλεάνθους 30, τηλ.2310908700) 17.00-20.30. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Πολίτες μόνο «στα χαρτιά»-Cardboard Citizens και ο Augusto Boal, διάλεξη από τον
Adrian Jackson, ιδρυτή-σκηνοθέτη της θεατρικής ομάδας Cardboard Citizens.

Η διάλεξη, καθώς και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου, Εγνατίας 122.
Ώρα έναρξης 20.30 μ.μ.

Ο Adrian Jackson υπήρξε στενός συνεργάτης του Augusto Boal, μελετητής και μεταφραστής του έργου του. Ίδρυσε το 1992 τη θεατρική ομάδα Cardboard Citizens (Πολίτες σε χαρτοκιβώτια),της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι άστεγοι ή πρώην άστεγοι και πρόσφυγες. Είναι διακεκριμένος σκηνοθέτης και δάσκαλος του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥΒιωματικό εργαστήριο για το Θέατρο της Αγοράς (Forum theatre) με τον Adrian Jackson

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, είναι διάρκειας έξι ωρών και θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Κλειώ σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 10.00-13.00, 13.00-14.00 διάλειμμα, 14.00-17.00.
Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το εργαστήριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση συμμετοχής, και να την καταθέσουν στη γραμματεία του Τμήματος Θεάτρου. Περίοδος εγγραφών: 23-26 Μαρτίου και 12-19 Απριλίου 2010. Οι θέσεις των φοιτητών που θα συμμετέχουν είναι τριάντα (30), αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν είκοσι (20) ακόμα ως θεατές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Βιογραφικό σημείωμα του Adrian Jackson
Ο Adrian Jackson είναι ο ιδρυτής-σκηνοθέτης και γενικός συντονιστής μιας ιδιαίτερης θεατρικής ομάδας, της Cardboard Citizens, στην οποία οι περισσότεροι ηθοποιοί (performers) είναι άστεγοι ή πρώην άστεγοι, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Ιδρυμένη το 1992, η ομάδα περιοδεύει τις παραστάσεις της, κυρίως το διαδραστικό Θεάτρου Φόρουμ, σε όλων των ειδών τις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων ξενώνων, σχολείων και θεάτρων. Εκτός από τις διαδραστικές παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ , η ομάδα είναι διάσημη και για το μεγάλο αριθμό site specific παραστάσεων που έχει πραγματοποιήσει μεταξύ των οποίων The Beggar’s Opera (με την Εnglish National Opera- ENO), The Lower Depths (με τη Θεατρική Εταιρεία London Bubble), και Mincemeat. Το Σεπτέμβριο του 2003, ο Adrian σκηνοθέτησε τον ‘Περικλή’( Pericles) μια συμπαραγωγή για τη Cardboard Citizens και τη Royal Shakespeare Company (RSC). Το Νοέμβριο του 2004 συνέγραψαν με τη Sarah Woods νέο θεατρικό έργο, το Visible, το οποίο παίχτηκε στο Φεστιβάλ (New Work Festival) της RSC, και το 2006 στο Soho Theatre. Το φθινόπωρο του 2006 σκηνοθέτησε μια site-specific παραγωγή του Τίμωνα του Αθηναίου ( Timon of Athens), που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Complete Works της RSC και στο Φεστιβάλ Μπέλφαστ. Το 2007, δημιούργησε και σκηνοθέτησε το Επινοητικό Θέατρο Down/Out, μια απάντηση στο Going Going Gone του George Orwell, για την Cardboard Citizens , και το Home and Away για το Θέατρο Formaat στο Ρότερνταμ. Το 2009, σκηνοθέτησε το Mincemeat, το οποίο αποκόμισε κριτικές πέντε αστέρων και κέρδισε το Βραβείο Evening Standard για την καλύτερη σκηνογραφία (design). Έδωσε επίσης κεντρική ομιλία στο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Θεάτρου Φόρουμ στη Β. Αυστρία. Είναι πολυταξιδεμένος δάσκαλος και μεταφραστής. Έχει μεταφράσει πέντε βιβλία του Augusto Boal στα Αγγλικά και έχει διδάξει το Θέατρο του Καταπιεσμένου εκτενώς στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Αυτό τον καιρό ασχολείται με τη συγγραφή του βιβλίου του με τίτλο «Η τέχνη του Τζόκερ» (The Art of the joker)


Δηλωση συμμετοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου