Ανθρωποι απάγονται και εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ, αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη ξαποστέλνονται στις πατρίδες τους, όπου είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τα πάνδεινα και ενδεχομένως να χάσουν και τη ζωή τους, βίαια επαναπατριζόμενοι υποχρεούνται να ζουν σε μολυσμένα από μόλυβδο στρατόπεδα, παιδιά κλείνονται σε ιδρύματα γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να τα θρέψουν και μειονότητες, όπως οι Ρομά, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Αυτή την εικόνα καταρράκωσης κάθε έννοιας προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντίκρισε στις ευρωπαϊκές χώρες που επισκέφθηκε, το 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, και αυτή την εικόνα «μετέφερε» με έκθεσή του, προχθές, στην Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού.
Ο ανθρωπισμός... εξέλιπε και οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζονται ασύστολα, διαπιστώνει ο επίτροπος, προφητεύοντας ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, όπου ακολουθείται μια ακούσια, μαζική επιστροφή προσφύγων στις πατρίδες τους, αγνοήθηκαν ακόμη και αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον μη «επαναπατρισμό» προσφύγων στην Τυνησία, όπου τα φριχτά βασανιστήρια είναι στην ημερήσια διάταξη.
ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, οι δολοφονίες των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδέχονται η μία την άλλη και οι έρευνες, που έγιναν, δεν στάθηκε δυνατό να βρουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι πάνω από 3.000 άτομα εξαφανίστηκαν μεταξύ 2000 και 2009, ενώ στην Τσετσενία ανακαλύφθηκαν 60 τάφοι, όπου έχουν θαφτεί περισσότεροι από 2.000, αγνώστου ταυτότητας, άνθρωποι.
ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, κυρίως έφηβοι και ανήλικοι εξακολουθούν να κρατούνται, χωρίς κατηγορίες, στις φυλακές από τον Νοέμβριο του 2009 και στη Μολδαβία βρίσκονται ακόμη στα κρατητήρια, άγρια ξυλοκοπημένοι από την αστυνομία, αρκετοί απ' όσους συμμετείχαν στα γεγονότα του Απριλίου 2009 στο Κισινάου.
ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, όπου είναι ανεξέλεγκτη η διαφθορά στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία, οι αναγκαστικά επαναπατριζόμενοι από χώρες της Δ. Ευρώπης υποχρεούνται να μένουν σε μολυσμένα από μόλυβδο στρατόπεδα.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Κούρδοι υποχρεούνται να ζήσουν κοντά σε «μη εκκαθαρισμένα» ναρκοπέδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ από το 2008 έχει ξεκινήσει εκστρατεία μαζικών επιστροφών σε Ιράκ και Ιράν ολόκληρων οικογενειών που ζήτησαν άσυλο στη γειτονική χώρα.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στην πολιτική ασύλου, στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαίτερα των Ρομά, ενώ οι τελευταίοι βρίσκονται στο στόχαστρο ρατσιστικών πράξεων στη Σλοβενία και στην Ουγγαρία όπου, εκτός των άλλων, διαπιστώνεται και ανησυχητική έξαρση του ρατσισμού και εναντίον των Εβραίων.
ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ γίνονται... ακόμη έρευνες για την ύπαρξη μυστικού κέντρου κράτησης της CIA υπόπτων για την τρομοκρατία, ενώ δεν υπάρχει νόμος για την προστασία των ανηλίκων από τις βλαβερές συνέπειες του Διαδικτύου.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ υπάρχει το πρόβλημα με τα εκατοντάδες παιδιά που κλείνονται από τους ίδιους τους γονείς τους στα ιδρύματα διότι δεν μπορούν να τα θρέψουν, δεν αναγνωρίζονται εθνικές και εθνοτικές μειονότητες και εκδηλώνεται αυξανόμενη ισλαμοφοβία.
ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, τέλος, απογοητευτική είναι η κατάσταση με τις μειονότητες, δεν υπάρχει πολιτικό σθένος για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την επίλυση των προβλημάτων των μεταναστών.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου