Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τηλε-γυμνάσιο για τα παιδιά της Ψερίμου

Στον πράσινο πίνακα του μονοθέσιου σχολείου της ακριτικής Ψερίμου είναι ακόμα γραμμένο το μήνυμα της τελευταίας δασκάλας, της Χαράς: «Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει μέσα σε αυτή την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του... Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία, που ελπίζω να μην ξεχαστεί», υπογραφή Χαρά και δίπλα το τηλέφωνό της.
Το κουδούνι δεν ξαναχτύπησε με την αποφοίτηση της τελευταίας μαθήτριας του Δημοτικού, της Αννας Μαύρου. Η δασκάλα διορίστηκε στην Κέρκυρα και τα 3 από τα 7 παιδιά της οικογένειας Μαύρου έμειναν ορφανά από εκπαίδευση. Τα 4 μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας δουλεύουν.
Η Αννα, ο Παντελής και η Σεβαστή με τη μάνα στο χωριό. Διψούν για μάθηση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος. Το μήνυμα της δασκάλας, και την επιθυμία των μαθητών, καθώς και των ενηλίκων της Ψερίμου να παρακολουθήσουν γυμνασιακές σπουδές, υιοθέτησαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφουνιού. Ετσι προχθές αντιπροσωπεία του Επαρχείου Καλύμνου μετέβη στην Ψέριμο και τοποθέτησε εξοπλισμό τηλεμάθησης. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό για τα παιδιά και τους πολίτες της Ψερίμου. Θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Οι μαθητές θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Γυμνάσιο της Καλύμνου, από όπου και θα πάρουν απολυτήριο.
Ηδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επεξεργάζεται το πρόγραμμα για την κατάρτιση των παιδιών και των εκπαιδευτικών επί της τηλεμάθησης. Οσο για το κουδούνι της σχολικής περιόδου 2010 -2011, αυτό θα ηχήσει μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου