Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παιδικές πινελιές για τα λαϊκά δρώμενα της Δράμας

Με τη ματιά ενός παιδιού και το χέρι ενός μικρού καλλιτέχνη, μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, στον νομό Δράμας, δημιούργησαν μια πρωτότυπη συλλογή των εθίμων του τόπου τους.
Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, τα παιδιά κατέγραψαν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής τους, φτιάχνοντας ένα λεύκωμα με ζωγραφιές, παιχνίδια και ποιήματα. «Στο χωριό μου το μικρό έχουμε χορευτικό, μωμόγερους τους λένε και κι είναι έθιμο παλιό». Έτσι, αρχίζει το ποίημα των μαθητών της Γ΄τάξης του δημοτικού Καλλιφύτου, οι οποίοι καλούνται να μιλήσουν για το πανάρχαιο αυτό έθιμο των Δραμινών, που «ζωντανεύει» κάθε χρόνο, στις 2 Ιανουαρίου. 
Τουλάχιστον 21 έθιμα περιγράφονται στο λεύκωμα, με χιούμορ και με την τρυφερή θεώρηση του κόσμου από την παιδική ματιά.
Για τα αναστενάρια της Μαυρολέυκης μιλούν τα παιδιά του νηπιαγωγείου: «…Χορεύουν στα κάρβουνα χωρίς παπούτσια και χωρίς κάλτσες. Δεν καίγονται. Ένας χοντρός ανέβηκε μια ώρα στα κάρβουνα με νταούλια, ήπιε και ένα ούζο και δεν κάηκε. Είναι ευλογημένοι από την Αγία Ελένη και τον Άγιο Κωνσταντίνο…».
«Πρόκειται για μια συλλογική και εθελοντική δουλειά, όπου επιχειρήσαμε να καταγράψουμε όσα περισσότερα δρώμενα μπορέσαμε», αναφέρει η εκπαιδεύτρια Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και προσθέτει: «Συνεργάστηκαν 31 σχολικές μονάδες και συνολικά 45 εκπαιδευτικοί. Το πρόγραμμα διήρκεσε περίπου 4 μήνες. Στόχος μας ήταν, εκτός των άλλων, να μπορέσουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη χρήση του ημερολογίου και τον προγραμματισμό». 
Μ' αυτήν την προσπάθεια, τα παιδιά ήρθαν ακόμη πιο κοντά στην παράδοση, με διασκεδαστικό τρόπο, και περιέγραψαν έθιμα, για τα οποία, είτε έχουν ακούσει, είτε συμμετέχουν και τα ίδια.
Η έκδοση «Παιδικές Πινελιές για τα λαϊκά δρώμενα της Δράμας» αποτελείται από 12 φύλλα (24 σελίδες), που αντιστοιχούν στους δώδεκα μήνες του χρόνου και συνοδεύεται από ένα CD, στο οποίο υπάρχουν αναλυτικά πληροφορίες και περισσότερες εργασίες των παιδιών, όπως φωτογραφικά στιγμιότυπα από εικόνες με παραδοσιακές φορεσιές των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Υπάρχουν ακόμη σχετικά αινίγματα, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες και διάφορα άλλα παιχνίδια γνώσης.
Το λεύκωμα εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου