Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ενα παιδί προς την κορυφή της Γης

Ενα 13χρονο αγόρι από την Καλιφόρνια έχει βάλει στόχο να γίνει ο πιο νέος ορειβάτης στον κόσμο που θα αναρριχηθεί στην κορυφή του Εβερεστ, σε ύψος 8.848 μέτρων. 
Ο Τζόρνταν Ρομέρο άφησε πίσω του το Νεπάλ και την πρωτεύουσά του Κατμαντού ξεκινώντας μια διαδρομή πέντε ημερών με αυτοκίνητο για να φθάσει σε βάση κατασκήνωσης στην κινεζική πλευρά του βουνού. 
Μεταξύ 15 και 25 Μαΐου θα αποπειραθεί να ξεκινήσει την αναρρίχηση μαζί με τρεις οδηγούς της φυλής Σέρπα από το Νεπάλ, τον πατέρα του Πολ, ο οποίος είναι ορειβάτης και νοσηλευτής, και τη μητριά του ΚάρενΛούντγκρεν, η οποία είναι επίσης έμπειρη ορειβάτισσα. 
Ολοι επιμένουν ότι ο νεαρός Τζόρνταν είναι σε αρκετά καλή σωματική κατάσταση και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να αναρριχηθεί στην πρώτη του κορυφή ύψους άνω των 8.000 μέτρων. Λένε ότι, αν τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα, θα τον στείλουν πίσω. 
«Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πολλές προσπάθειες που θα κάνω. Μπορεί να μου πάρει μερικά χρόνιααλλά είμαι αποφασισμένος να το κάνω. Νιώθω καλά προετοιμασμένος» είπε ο Τζόρνταν, ο οποίος έχει ήδη ανεβεί στο Κιλιμάντζαρο της Αφρικής και στο όρος Μακ Κίνλεϊ της Αλάσκας. 
Παρ΄ όλα αυτά, η αποστολή του έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον θα πρέπει να θεσπιστεί μια ελάχιστη ηλικία για όσους φιλοδοξούν να ανεβούν στο υψηλότερο βουνό του κόσμου και κατά πόσον η οικογένειά του συμπεριφέρεται υπεύθυνα. 
Ορισμένοι οδηγοί ορειβασίας του Εβερεστ λένε ότι ο Τζόρνταν ίσως να είναι ασφαλέστερος σε σχέση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο καλής φυσικής κατάστασης και λιγότερο έμπειρους ορειβάτες που πληρώνουν 10.000 ευρώ για παρόμοιες αποστολές ορειβασίας. Αλλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, εν μέρει λόγω του ότι ελάχιστη επιστημονική έρευνα έχει γίνει για τις επιδράσεις τέτοιων υψομέτρων σε παιδιά. 
Η μητέρα του φιλόδοξου νεα ρού Λέι Ανν Ντρέικ όμως φαίνεται να στηρίζει την επιλογή του γιου της. «Από τη στιγμή που φεύγει από την αγκαλιά μου ώσπου να επιστρέψει νιώθω πως δεν μπορώ να αναπνεύσω, ταυτόχρονα όμως νιώθω πολύ χαρούμενη»λέει. 

Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο
Το 2000 ο 15χρονος Τέμπα Τσέρι από το Νεπάλ έχασε πέντε δάχτυλα στην αποτυχημένη απόπειρα να κατακτήσει το Εβερεστ. 
Πέτυχε τον στόχο του τον επόμενο χρόνο αλλά έχασε το ρεκόρ από τη 15χρονη Μινγκ Κίπα της φυλής των Σέρπα από το Νεπάλ το 2003. 
Εκτοτε το Νεπάλ έχει θέσει ως ελάχιστο όριο ηλικίας των ορειβατών τα 16 χρόνια, η Κίνα όμως δεν έχει θέσει όριο. 

Τουλάχιστον 4.000 πάτησαν στα 8.848 μ.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκαρφαλώσει στο Εβερεστ από τότε που πάτησαν για πρώτη φορά την κορυφή ο σερ Εντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νόργκεϊ το 1953. «Η ζωή μας ποτέ πια δεν ήταν ίδια μετά από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτε στη γη που να συγκρίνεται με τον θρίαμβο της κορυφής» είπε χρόνια αργότερα ο Χίλαρι. 
Εκτοτε τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις κορυφές, οι περισσότεροι σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, εκεί όπου ο αέρας περιέχει μόλις το ένα τρίτο του οξυγόνου απ΄ ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας. 

Πηγή: Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου