Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Πράσινες" δραστηριότητες για παιδιά


Eco fans juniors club: Η ισχύς εν τη ενώσει
«Αλλάζουμε τον εαυτό μας προτού αλλάξουμε τη γειτονιά μας, αλλάζουμε τη γειτονιά μας προτού αλλάξουμε τον κόσμο». Μ' αυτό το μότο το οικολογικό club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης μαθαίνει στα παιδιά την παρατήρηση πριν από την επέμβαση. Φέτος, στο πλαίσιο της ενότητας «Μνημεία και φυσικό τοπίο», πραγματοποιεί όλο το χρόνο δωρεάν επισκέψεις στην πόλη (π.χ. Ακρόπολη, Δ. Αρεοπαγίτου, Εθνικός Κήπος), όπου τα παιδιά αλλά και οι γονείς ξεναγούνται, σχεδιάζουν διαδρομές και -συνδυάζοντας τις ιστορικές πληροφορίες- εντοπίζουν παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στο χώρο. Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις από το τηλ.: 2103680900.
Ναυτίλοι εν δράσει
Πόσες φορές δεν έχετε βρει στην παραλία πλαστικά μπουκάλια και άλλα άχρηστα αντικείμενα που έχει ξεβράσει το κύμα... Η θάλασσα είναι από τα πιο πολύπαθα στοιχεία της φύσης. Η οργάνωση για την προστασία της θάλασσας με την επωνυμία Helmepa ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κι έχει οργανώσει ένα δίκτυο εθελοντών μελών (ηλικίας 13-30 ετών), τους Ναυτίλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση: από εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών μέχρι συμμετοχή σε συνέδρια και δράσεις στο εξωτερικό. Αυτήν την περίοδο τα μέλη μπορούν να πάρουν μέρος και στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Ο όμορφος αλλά εύθραυστος κόσμος μας» που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος Intermepa. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 5 Μαΐου. Πληροφορίες: www.helmepacadets.gr.
Βόλτα στο πάρκο
Ξεκολλήστε από τον καναπέ, πάρτε τα παιδιά κι επισκεφθείτε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Τα σαββατοκύριακα οργανώνονται ομαδικές ξεναγήσεις (των 10 ατόμων), με βόλτα στη λίμνη, γίνεται ενημέρωση στον εκθεσιακό χώρο και παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό, ενώ όσοι θέλουν μπορούν να διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους συνεισφέροντας εθελοντικά στο πάρκο. Η είσοδος κοστίζει 1 ευρώ. Κρατήσεις: 2102316977, park@ornithologiki.gr.
Ο παράδεισος του παιδιού
Όνομα και πράγμα είναι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται η Ομάδα Κιβωτός. Ό,τι πρέπει για τις ανοιξιάτικες οικογενειακές εξορμήσεις. Βρίσκεται στις Αφίδνες, 31 χλμ. μακριά από την Αθήνα και το καυσαέριο. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος σε φυσιολατρικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και χειροτεχνίες με οικολογικά υλικά. Αν, μάλιστα, σας αρέσει η πεζοπορία, στην περιοχή υπάρχουν πολλά μονοπάτια για βόλτες στο δάσος. Μάθετε περισσότερα από το 2106041960 και το www.kivottos.gr.
Προσκοπική εμπειρία
Εκατό χρόνια εθελοντικής περιβαλλοντικής δράσης μετράει η οργάνωση των προσκόπων στη χώρα μας. Θεωρώντας τη φύση ως το καταλληλότερο περιβάλλον για να λειτουργήσει ελεύθερα ο άνθρωπος, οι προσκοπικές ομάδες οργανώνουν εκδρομές στις οποίες τα παιδιά (ηλικίας 7-18 ετών) μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο να φροντίζουν το περιβάλλον τους συμμετέχοντας σε δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλίων, δημιουργία φωλιών για πουλιά και ζώα κ.ά. Πληροφορίες: Πτολεμαίων 1, Αθήνα, 2107290046, www.sep.org.gr.
Mom Συμμαχούλης
Με μια απλή αίτηση στο site του Μοναχούλη, τα παιδιά (4-18 ετών) γίνονται μέλη της Παιδικής και Νεανικής Ομάδας της Mom για την προστασία της φώκιας, προκειμένου να λαμβάνουν τακτικά ενημερωτικό υλικό, την τριμηνιαία εφημερίδα της Mom, αλλά κι ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τους διαγωνισμούς και τις εκδρομές. Στο www.monachoulis.gr τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τις Monachus Monachus παίζοντας ένα διασκεδαστικό διαδραστικό παιχνίδι. Πληροφορίες: 2105222888.
Οικογενειακές εκδρομές με την Πύρνα
Ο σύλλογος Πύρνα έχει να περιλαμβάνει πολλές εκδρομές και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα προτείνει σαββατοκύριακο στο κτήμα Αμφίκαια με βόλτα στη φύση και στους Δελφούς (23-25/4), πεζοπορία και τοξοβολία στα βασιλικά κτήματα (17/4), πεζοπορία στην Πάρνηθα (8/5), μέχρι και ποταμοδιάσχιση στο Ρέμα Γιαννούλας στη Δυτική Πάρνηθα (Κοκκιναρά 43, Κηφισιά, 2106230913).
Δραστηριότητες στην Πάρνηθα
Το ξέρατε ότι η Πάρνηθα είναι ο μόνος εθνικός δρυμός στην Ευρώπη που βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη; Μην κάθεστε, λοιπόν. Πάρτε τα παιδιά και περπατήστε στα καταπράσινα μονοπάτια του βουνού (όπου έχουν απομείνει) και διασκεδάστε με τις έξτρα δραστηριότητες που θα σας προτείνουν οι έμπειροι συνοδοί της Trekking Hellas, η οποία μάλιστα εξασφαλίζει και δωρεάν μετακίνηση από και προς την πόλη. Πληροφορίες: 2103833168.

«ΠΡΑΣΙΝΑ» ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας
Γνωρίζατε ότι από τις 5 Ιουνίου 2008 δημιουργήθηκε ακόμη ένας χώρος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον πολύπαθο εθνικό δρυμό; Το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας είναι η αφετηρία για την επίσκεψή σας στο φυσικό χώρο του δρυμού. Ακολουθώντας την αφηγηματική διαδρομή της έκθεσης, θα μάθετε πολλά για τη χλωρίδα και την πανίδα και θα «βιώσετε την εμπειρία του δάσους» μέσα από διαδραστικά εκθέματα. Η μόνιμη έκθεση του διώροφου μουσείου αναπτύσσεται με βάση δύο θεματικούς άξονες: «'Ανθρωπος και δάσος» και «Προστασία και διαχείριση του δάσους», ενώ μια τρίτη ενότητα είναι ο «Εθελοντισμός». Λειτουργεί καθημερινά και τα σαββατοκύριακα, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στο σταθμό αφετηρίας του τελεφερίκ. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Γαία-Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Εδώ θα μάθετε τα πάντα για τη Γη, για το πώς λειτουργεί, με ποιον τρόπο παρεμβαίνει ο άνθρωπος, με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία κ.ά. Στο κέντρο Γαία, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά μέσα, τα παιδιά γνωρίζουν ουσιαστικά κι εμπεριστατωμένα τον πλανήτη, ενώ η τεράστια Γαιόσφαιρα, η ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 5 μ., προβάλλει τη Γη σε 225.000 εντυπωσιακές εικόνες. Ωραία ιδέα είναι να ενημερωθείτε αμέσως μετά την ξενάγηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται και να κάνετε μια στάση για φαγητό ή γλυκό στο εστιατόριο του μουσείου τους «Αμμωνίτες» (Λεβίδου 13, Κηφισιά, 2108015870).
Η Γη στη Θόλο
Η ψηφιακή προβολή «Η Γη είναι το σπίτι μας» του θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας του Ελληνικού Κόσμου, με πρωταγωνίστρια μια πολική αρκούδα, ξεναγεί τα παιδιά στο «σπίτι» τους, τη Γη, και τους προτείνει τρόπους για να την προστατεύουν καθημερινά. Μετά την προβολή ακολουθεί παιχνίδι περιβαλλοντικών γνώσεων. Προτού φύγετε, ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Πειραιώς 174, Ταύρος, 2122540000).

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
Η Greenpeace
χρειάζεται υποστηρικτές και ποντάρει στους εκκολαπτόμενους οικολόγους. Για να γίνετε οικογενειακώς υποστηρικτές της Greenpeace, τηλεφωνήστε στο 2103840774-5 και αφήστε μήνυμα με τα στοιχεία σας προκειμένου να λαμβάνετε όλο το χρόνο ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της οργάνωσης. 
Υιοθέτησε ένα ζώο
Φώκια, δελφίνι, πολική αρκούδα, πάντα... Τα απειλούμενα είδη είναι πολλά κι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε υιοθετώντας ένα. Θα λάβετε πιστοποιητικό υιοθεσίας, φωτογραφίες και τακτική ενημέρωση για το υιοθετημένο ζωάκι σας. Μ' αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τις οικολογικές οργανώσεις στην προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων ειδών www.mom.gr, www.wwf.gr.

Βιβλία με οικλογικό περιεχόμενο
100 ιδέες για να σώσεις τον πλανήτη πριν γίνεις 14! Το βιβλίο της Τζόαν Ο'Σάλιβαν είναι γεμάτο προτάσεις. Γραμμένο με χιούμορ, δίνει έξυπνες ιδέες για το πώς μπορείτε να σώσετε τον πλανήτη μέσα από απλά καθημερινά πράγματα. Όπως θα διαπιστώσετε, τα μόνα που χρειάζονται είναι θέληση και αποφασιστικότητα (εκδ. Μίνωας).
Πρωταθλητές κόσμου στην οικολογία Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε πληροφορίες κι έξυπνες λύσεις με χιουμοριστικά σκίτσα και παιχνιδιάρικη διάθεση (εκδ. 'Αγκυρα).
Πίσω στο δάσος μου Σ' αυτό το βιβλίο της σειράς Οικοπεριπέτειες, τα παιδιά πηγαίνουν στο δάσος μαζί με τους ήρωες των παραμυθιών και μέσα από παιχνίδια και εικόνες μαθαίνουν τη χλωρίδα και την πανίδα του, τους λόγους της καταστροφής του και τους τρόπους προστασίας του (εκδ. Παπαδόπουλος).
Με φροντίδα για το περιβάλλον Η σειρά, κατασκευασμένη εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμο χαρτί, περιλαμβάνει τη μικρή εγκυκλοπαίδεια οικολογίας «Νοιάζομαι για τη Γη» και το «Φτιάξ' το», ένα βιβλίο με έξυπνες ιδέες χειροτεχνίας από σκουπίδια (εκδ. Πατάκη).
Οικολογήματα Τέσσερα οικολογικά παραμύθια κι ένα CD με τραγούδια για το περιβάλλον και την οικολογία περιλαμβάνει η σειρά «Οικολογήματα», που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν παιχνίδια τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε την οικολογική σας συνείδηση (εκδ. Πατάκη).
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Δύο ακτιβίστριες γράφουν για τα φυσικά φαινόμενα και τις παρενέργειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη, φτιάχνοντας έτσι μια μικρή νεανική εγκυκλοπαίδεια με πολλές φωτογραφίες και λιγότερα σκίτσα (εκδ. 'Αγκυρα).
Μα πώς μπορώ να σώσω τον πλανήτη; Τι είναι η ενεργειακή κρίση και το ενεργειακό αποτύπωμα; Τι σημαίνει γενετικά μεταλλαγμένος; Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις, τα παιδιά κατανοούν τα οικολογικά προβλήματα και μαθαίνουν τρόπους για να σώσουν τον πλανήτη (εκδ. Μίνωας).
Το μικρό βιβλίο του περιβάλλοντος Πολύχρωμες εικόνες και σύντομες συμβουλές μαθαίνουν στα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον ξεκινώντας από το σπίτι τους (εκδ. Μεταίχμιο).

5 δημιουργικά εργαστήρια
Φτιάξε την πόλη που θέλεις Παιδιά όλης της πόλης, ενωθείτε! Πάρτε άχρηστα υλικά από το σπίτι και δημιουργήστε μια ολοκαίνουργια πόλη στα εργαστήρια του Ludens Labs. Στο τέλος του Μάη, μάλιστα, θα οργανωθεί κι ένα μεγάλο πάρτι. Τα εργαστήρια γίνονται κάθε Σάββατο στις 12 μ.-2 μ.μ. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (Διδότου 34, 2110108404).
Πες το μ' ένα λουλούδι Με αφορμή τις μυρωδιές της άνοιξης, το Παιδικό Μουσείο καλεί τα παιδιά (ηλικίας 3-6 ετών) να φτιάξουν το δικό τους λουλούδι με υλικάν που μπορούν να ανακυκλωθούν και χαρτιά και να το αρωματίσουν όπως θέλουν. Το σαββατοκύριακο 8-9/4 (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, 2103312995, www.hcm.gr).
Ο Νάρκισσος και τα λουλούδια Ο μύθος του Νάρκισσου ξετυλίγεται στον Ελληνικό Κόσμο και φτάνει μέχρι τον κήπο μας. Την Κυριακή 16 Μαΐου τα παιδιά ηλικίας 5-8 ετών θα ανακαλύψουν τους μύθους και τα μυστικά των λουλουδιών καθώς και την αξία του νερού μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και δραστηριότητες. Δήλωση συμμετοχής: 2102540629.
Δύο βιβλία αφορμή για παιχνίδι Δύο τρυφερά παραμύθια για το περιβάλλον, το «Λουλούδι» του Τζον Λάιτ στις 8/5 και ο «Τρυφεράκανθος» της Ελ. Πριοβόλου στις 5/6 -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-, εμπνέουν τα παιδιά να δραματοποιήσουν τις ιστορίες στην Παραμυθοχώρα (Αναπαύσεως 14 & Τυρταίου 1, Μετς). Δήλωση συμμετοχής: 2109216346.
Τα αποδημητικά πουλιά Το Κέντρο Τσίλερ, σε συνεργασία με την ορνιθολογική εταιρεία, θα ενημερώσει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για τα αποδημητικά πουλιά μέσα από θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και κατασκευές από πηλό. Την Τρίτη 13/4 και την Πέμπτη 15/4, 5.30-8 μ.μ., και το Σάββατο 17/4, 10 π.μ.-2 μ.μ. (Ελαιών 23, Ν. Κηφισιά, 2106203260).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου