Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αναβαθμισμένο «κέντρο ασφάλειας» από το Facebook


Το μεγαλύτερο στον κόσμο κοινωνικό δίκτυο Facebook ανταποκρίθηκε στις διεθνείς πιέσεις, κυρίως από τη Βρετανία, για μεγαλύτερη online ασφάλεια, ανακοινώνοντας μια σειρά νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων ένα αναβαθμισμένο «κέντρο ασφάλειας», το οποίο παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε γονείς, εφήβους, δασκάλους και στις Αρχές για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις υπηρεσίες του.
Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το βρετανικό Τύπο, έρχεται λόγω εντεινόμενων ανησυχιών από τα αυξανόμενα κρούσματα κυβερνο-κακοποίησης διεθνώς, καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά σε ορισμένες χώρες όπου βιαστές έχουν χρησιμοποιήσει το Facebook για να «ψαρέψουν» υποψήφια θύματα, ενώ έχουν υπάρξει αρκετές άλλες περιπτώσεις online καταχρηστικών και προσβλητικών πρακτικών.
«Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Facebook», δήλωσε εκπρόσωπος του site, που έχει πλέον πάνω από 400 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Το νέο «κέντρο ασφαλείας», μεταξύ άλλων, συμβουλεύει τους χρήστες-μέλη ποτέ να μην μοιράζονται τον κωδικό τους και να ενημερώνουν κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο περιστατικό κυβερνο-κακοποίησης.
Επίσης οι χρήστες καλούνται να «μπλοκάρουν» τα κακόβουλα μέλη.
Το κέντρο συμβουλεύει τους γονείς να διδάσκουν τα παιδιά τους με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιούν σωστά το Facebook και γενικότερα το διαδίκτυο, ώστε να αποφεύγουν τις «κακοτοπιές». Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν έναν αστυνομικό τηλεφωνικό αριθμό (hotline) όλο το 24ωρο, καθώς και συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αναφορά τυχόν επικίνδυνων περιστατικών.
Όμως τα νέα μέτρα δεν περιέχουν ένα «κουμπί πανικού» που είχαν ζητήσει το βρετανικό Κέντρο Online Προστασίας και Εκμετάλλευσης Παιδιών και άλλες οργανώσεις της Βρετανίας.
Το «κουμπί» προτάθηκε, ώστε ένα παιδί που νιώθει ότι απειλείται, να μπορεί αμέσως να απευθύνεται κάπου για να ζητήσει βοήθεια (π.χ. σε κάποια τηλεφωνική γραμμή).
Η βρετανική κοινή γνώμη –αλλά και τα πολιτικά κόμματα- έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένας κατά συρροή 33χρονος βιαστής, ο Πίτερ Τσάπμαν, προσποιούμενος στο Facebook ότι είναι πολύ πιο μικρός, παρέσυρε μια 17χρονη Βρετανή και τη σκότωσε πέρυσι τον Οκτώβριο.
Το βρετανικό Κέντρο Online Προστασίας και Εκμετάλλευσης Παιδιών χαρακτήρισε «από καιρό αναμενόμενες» τις νέες πρωτοβουλίες, επεσήμανε ότι τέτοια μέτρα, όπως η αναβάθμιση του «κέντρου ασφάλειας», «δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε από οποιοδήποτε υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο» και πρόσθεσε ότι «κρίσιμα ζητήματα παραμένουν άλυτα», από τη στιγμή που το «κουμπί πανικού» δεν υιοθετήθηκε τελικά από το Facebook.
Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου ανέφερε ότι, μετά από εξέταση των λύσεων ασφαλείας που έχουν ακολουθήσει άλλα sites, κατέληξε ότι ένα «κουμπί πανικού» θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό για τους χρήστες, ενώ θα δημιουργούσε υπερβολικό φόρτο εργασίας στις Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου