Πολύτιμη η έκθεση που θα φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έως και τις 26 Ιουνίου, και για πολλούς λόγους.
Ο κυριότερος ότι τη συνθέτουν αντικείμενα που συνδέθηκαν με την ζωή των κατόχων τους, που τα παρέδωσε η μια γενεά στην επόμενη έως ότου οι ιδιοκτήτες έκριναν πως έπρεπε να δοθούν, δώρο σημαντικό, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αυτά τα κειμήλια είναι και το υλικό της έκθεσης με τίτλο “Άνθρωποι και αντικείμενα: Σχέσεις ζωής”, που συγκίνησε εκατοντάδες επισκέπτες ώς τώρα.
Η έκθεση αυτή όμως, δίνει αφορμή και για έντονο προβληματισμό επιστημόνων και λογοτεχνών. Οι μεν πρώτοι παρουσίασαν ήδη τις απόψεις τους σε ημερίδα με τίτλο “Παράκαιρες προσηλώσεις… Οι λαογραφικές συλλογές σήμερα και αύριο”, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Οι λογοτέχνες αλλά και επιστήμονες θα δώσουν τώρα και μια σειρά διαλέξεων με κεντρικό θέμα αυτή την ιδιότυπη, αλλά και γοητευτική, σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων και των αντικειμένων που κατέχουν.
Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί σήμερα στις 8 μ.μ. από τον καθηγητή φιλοσοφίας Χρήστο Γιανναρά. Τίτλος της “Άνθρωποι και αντικείμενα: Σχέση και Χρήση”. Την άλλη Τετάρτη, 21 Απριλίου, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος θα μιλήσει με θέμα “Τα αντικείμενα και εμείς”. Θα ακολουθήσουν στις 28 Απριλίου οι διαλέξεις του ιστορικού και συγγραφέα Βαγγέλη Χεκίμογλου με θέμα “Τα αντικείμενα ως εμπορεύματα: Θεσσαλονίκη, 15ος-19ος αι.” και της ποιήτριας Ρούλας Αλαβέρα με θέμα “Από την ύλη στην ποιητική αντιύλη”. Πάντα με ώρα έναρξης τις 8 μ.μ., στις 5 Μαΐου ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης θα παρουσιάσει το θέμα “Με ευχετήριες κάρτες διαδρομές στο χρόνο” και ο μοναχός Μωυσής το θέμα “Η μνημοσύνη και η λησμοσύνη στο νεοελληνικό βίο”. Ο κύκλος διαλέξεων θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου με διάλεξη του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, η οποία έχει τίτλο “Το σπίτι μας στου Φάσσα”.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου