Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Παίζουμε Bingo και εξασκούμαστε στα μαθηματικά

Έχετε σκεφτεί με πόσους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην ξεχάσουν όσα έχουν μάθει στο σχολείο; Με άπειρους… Ας δούμε μαζί μια ιδέα για να εξασκηθούμε λίγο στα μαθηματικά και συγκεκριμένα στη νοερή πρόσθεση και την αφαίρεση με αριθμούς μέχρι το 100. Τι χρειαζόμαστε; Απλά το κλασικό παιχνίδι Τόμπολα ή Λόττο ή Μπίγκο και πολλή... πολύ καλή διάθεση!

Ανάλογα με την ηλικία, το γνωστικό επίπεδο και τις δυσκολίες των παιδιών στα μαθηματικά μπορείτε να το παίξετε με διάφορους τρόπους, αλλάζοντας λίγο τις οδηγίες.

Ας δούμε πώς παίζεται κανονικά και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε, δίνοντάς του μια ακόμα πιο «μαθηματική» διάσταση.

Πώς παίζεται παραδοσιακά:

Οι παίκτες παίρνουν καρτέλες όπου αναγράφονται κάποιοι αριθμοί (μονοψήφιοι και διψήφιοι). Ένας παίκτης τραβάει από ένα σακούλι βαρελάκια/πλακίδια/ κυβάκια με αριθμούς και τους ανακοινώνει στους άλλους. Όποιος έχει στην καρτέλα του τον αριθμό που ακούγεται, τον σκεπάζει με ένα μικρό πλακίδιο. Νικητής είναι ο παίκτης που θα σκεπάσει πρώτος όλους τους αριθμούς που έχει πάνω η καρτέλα του.

Πώς μπορείτε να το παίξετε, αυξάνοντας λίγο ή πολύ τον βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού;

Προσθέτοντας ή αφαιρώντας έναν αριθμό σταθερά από το τους αριθμούς που επιλέγονται από το σακουλάκι. Αν για παράδειγμα, ο παίκτης τραβήξει τον αριθμό 46 και έχει αποφασιστεί ότι ο κανόνας είναι «αφαιρώ ένα» τότε οι παίκτες δεν αναζητούν τον αριθμό 46 για να τον καλύψουν, αλλά τον αριθμό 45. Αν τραβήξει τον αριθμό 57 και ο κανόνας είναι «προσθέτω οχτώ» τότε οι παίκτες αναζητούν τον αριθμό 65.

Προσαρμόστε το επίπεδο δυσκολίας στα χαρακτηριστικά των παιδιών σας και καλή διασκέδαση!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου