Έχοντας ως οδηγό την φράση «η ισχύς εν τη ενώσει», το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια την δράση του, αγκαλιάζοντας 10 διαφορετικά σωματεία και ενώνοντας ισότιμα τς προσπάθειές τους για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε τέσσερις άξονες: την φτώχεια, την κακοποίηση, την αναπηρία και την ασθένεια, να βοηθούν 10.000 παιδιά μέσα από αυτή την «ομπρέλα» που έχουν δημιουργήσει και πάνω από 30.000 παιδιά μέσα από τα προγράμματα που έχει. Η HuffPost Greeceσυνάντησε την Αντιπρόεδρο του «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία μας μίλησε για την φιλοσοφία της Ένωσης κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα προγράμματα που έχουν δημιουργήσει, αλλά και το πως μπορεί να βοηθήσει κανείς την δράση του.
Πότε δημιουργήθηκε το «Μαζί για το Παιδί»;
Φέτος γιορτάζουμε τα 20 χρόνια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για όλα όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Πριν από 20 χρόνια, λοιπόν, ήταν ιδέα μίας φίλης, της κ. Κάρεν Μαυρίδη, να ενωθούμε 10 οργανώσεις μαζί, για να μην είναι λίγοι λίγοι. Η ιδέα της συνεργασίας ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο γενικά και ειδικά, για τα ελληνικά δεδομένα. Eνώ στην αρχή είχε ξεκινήσει με δειλά βήματα για να δούμε πω θα παέι και με κεντρική ιδέα να λειτουργήσει το «Μαζί για το Παιδί» ως μία ομπρέλα που θα αγκαλιάσει τους φορείς αυτούς, σιγά σιγά κάναμε και δικά μας προγράμματα και δραστηριότητες.
Τι άλλα προγράμματα «τρέχει» το «Μαζί για το Παιδί»;
Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση έχουμε ξεκινήσει κάποια πολύ μεγάλα προγράμματα. Το ένα από αυτά είναι η γραμμή «11525». Πρόκειται για μία γραμμή που λειτουργεί 9πμ με 9μμ και στην οποία απαντούν ψυχολόγοι και δίνουν συμβουλές, παραπομπές ή, αν χρειάζεται κάνουν και συνεδρίες. Ένας γονιός μπορεί να πάει με το παιδί του και να κάνει έως και 12 συνεδρίες δωρεάν.
Ένα ακόμα πρόγραμμα είναι το «Προσφέρω γιατί νοιάζομαι». Έχουμε δύο αποθήκες όπου μαζεύουμε τρόφιμα, παιχνίδια, σχολικά, είδη υγιεινής κλπ και τα μοιράζουμε όχι μόνο στους 10 φορείς που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του «Μαζί για το Παιδί», αλλά σε περίπου 180 σωματεία.
Το μεγάλο εγχείρημα που κάνουμε, σε συνεργασία με την εταιρεία Toms για δεύτερη χρονιά, η οποία πέρσι μας έδωσε 20.000 ζευγάρια παπούτσια και φέτος άλλα τόσα, 25.000 ζευγάρια παπούτσια, τα οποία και μοιράσαμε σε όλη την Ελλάδα. Η Toms μας έχει επιλέξει σαν συνεργάτη στην Ελλάδα για να κάνουμε αυτό το project. Πλέον δίνουμε παπούτσια και στις μονάδες που υπάρχουν με τους πρόσφυγες, και ειδικά στις μονάδες αυτές συμφώνησε η Toms και δίνουμε και στους ενήλικες, γιατί είναι τέτοιες οι ανάγκες που είναι δύσκολο να πεις ότι θα πάρει το παιδί παπούτσια και θα μείνει η μαμά ξυπόλητη.
Έχουμε ακόμα ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των παιδιών σχετικά με τον εθελοντισμό, ώστε να μαθαίνουν από μικρή ηλικία πώς γίνεται κάποιος να βοηθήσει.
Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος εθελοντικά;
Όσες φορές έχουμε ζητήσει την βοήθεια του κόσμου υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση. Μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με παλιά αλλά πάντα υπάρχει περίσσευμα για να φέρεις ένα παιχνίδι ή ένα κουτί γάλα βρεφικό ή ζάχαρη ή πάνες, που είναι βασικά αγαθά. Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η προσφορά χρόνου, όπου ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί και να βοηθήσει όσο θέλει. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος χρόνο για να έρχεται κάθε μέρα εδώ. Μπορεί να τύχει να κάνουμε μία εκδήλωση ένα Σαββατοκύριακο και να μπορεί κανείς να βοηθήσει ή να τρέξει σε έναν αγώνα. Επίσης, μία ακόμα βοήθεια που λαμβάνουμε είναι από ανθρώπους που στον γάμο ή τα βαφτίσια που κάνουν υποδεικνύουν στους καλεσμένους αντί για δώρο να καταθέσουν ένα ποσό στον δικό μας λογαριασμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσει κανείς, χωρίς να επιβαρύνεται κάποιος οικονομικά.
Από που λαμβάνετε χρηματοδότηση; Υπάρχει βοήθεια από το κράτος;
Το «Μαζί για το Παιδί» δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση. Τα χρήματά μας προέρχονται είτε από δωρεές από ιδιώτες, είτε χορηγίες από εταιρείες, είτε από μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και μαζεύουμε χρήματα. Για παράδειγμα, κάνουμε κάθε χρόνο μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο. Εκεί φροντίζουμε να είναι καλυμμένα όλα τα έξοδα από χορηγίες, ώστε όλα τα έσοδα να πάνε στο «Μαζί για το Παιδί». Εκεί μαζεύουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για εμάς κάθε χρόνο.
Έχετε κάτω από την ομπρέλα σας περίπου 10 σωματεία. Πώς είναι η συνεργασία με τους πολλούς διαφορετικούς φορείς;
Είναι πολύ καλή. Μας πήρε σχεδόν χρόνια στην αρχή μέχρι «να μπει το νερό στ' αυλάκι», να γνωριστούμε καλά, να μπουν οι βάσεις και να εδραιωθεί η φιλοσοφία του τι είναι το «Μαζί για το Παιδί». Σκεφτείτε ήρθε ο καθένας από τον χώρο του και έπρεπε και να γνωριστούμε μεταξύ μας ως άτομα και να ταυτιστεί η φιλοσοφία του κάθε σωματείου με την δική μας. Όλο αυτό πήρε λίγο χρόνο για να βγει προς τα έξω.
Με την κρίση έχουν αλλάξει οι ανάγκες του «Μαζί για το Παιδί»;
Έχουν αλλάξει οι ανάγκες από την άποψη ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που χτυπά την πόρτα ζητώντας βοήθεια και άλλα σωματεία που χρειάζονται βοήθεια. Από την άλλη μεριά έχουν μειωθεί και οι χορηγίες γιατί η κρίση έχει «χτυπήσει» και τις μεγάλες εταιρείες. Παλαιότερα παίρναμε χορηγίες της τάξης των 60-70 χιλιάδων. Πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Οι χορηγίες πλέον κυμαίνονται στις 3-4.000 ευρώ, οπότε αναγκαστικά υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα από εμάς ώστε να βρεθούν τα χρήματα και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προσπαθούμε να μαζέψουμε χρήματα και από το εξωτερικό. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η Ελληνική Πρωτοβουλία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς μας.
Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του «Μαζί για το Παιδί»;
Νομίζω είναι το άνοιγμα που έχει γίνει από το «Μαζί για το Παιδί» σε διάφορες δραστηριότητες και με τα διάφορα προγράμματα που έχουμε, αλλά και η αναγνώριση από τον κόσμο. Έχουμε πολλούς φίλους και νεότερης γενιάς που μας παρακολουθούν μέσα από τα social media, αλλά και νέα παιδιά που βοηθούν στις εκδηλώσεις ως εθελοντές.
Μιας και αναφέρατε τα social media, πώς τα χρησιμοποιείτε εσείς;
Έχουμε μία συνεχόμενη επισκεψιμότητα και στο Facebook, και στο Twitter και στο Instagram. Το βασικό με τα social media είναι ότι έχεις άμεση επαφή με τον κόσμο και μαθαίνει τα νέα μας άμεσα. Έχουμε ένα newsletter που λαμβάνουν τα 10.000 μέλη μας, αλλά το Facebook, για παράδειγμα, είναι πιο ζωντανό. Είναι πάντα καλύτερο να πατήσεις να δεις μία φωτογραφία, παρά να διαβάσεις μία παράγραφο. Επιπλέον, μέσα από τα social media, οι πρεσβευτές μας μπορούν να διαδώσουν πιο γρήγορα το μήνυμά μας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βγει προς τα έξω αυτό που κάνουμε. Εδώ και ένα χρόνο που έχουμε ξεκινήσει δυναμικά να χρησιμοποιούμε τα social media, το site μας αλλά και το newsletter, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες και δεν της φοβόμαστε και προσπαθούμε να είμαστε πάντα ενήμεροι. Νομίζω πως όταν είσαι ανοιχτό βιβλίο, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.
Να περιμένουμε στο μέλλον και άλλα προγράμματα;
Έχουμε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο «έτρεξε» μία χρονιά αλλά θα επαναληφθεί και αφορά την σχολική διαρροή. Σε μία μικρή περιφέρεια, των Αμπελοκήπων, δημιουργήθηκε μία τάξη 30 παιδιών για τους μαθητές της Β' γυμνασίου που κινδύνευαν να μείνουν στην ίδια τάξη. Εκεί πήγαιναν μετά το σχολείο, 2 φορές την εβδομάδα, σε ένα φροντιστήριο, τους δίναμε ένα κολατσιό και υπήρχαν εκεί εθελοντές-καθηγητές που τους έκαναν μαθήματα για να μπορέσουν να περάσουν την τάξη. Το δοκιμάσαμε πιλοτικά γιατί και εμείς δεν ξέραμε πολλά πράγματα και πρέπει να κάνουμε διορθώσεις στο πρόγραμμα. Η απόφαση για τη νέα σχολική χρονιά είναι να πάρουμε την καινούρια Β' γυμνασίου και να δημιουργήσουμε μία τάξη, αλλά και η παλιά Β' γυμνασίου να συνεχίσει. Περιοριζόμαστε στην περιοχή των Αμπελοκήπων λόγω κόστους, αλλά αν το πρόγραμμα πάει καλά στόχος μας είναι, σε συνεννόηση με τον χορηγό, να δούμε πόσο μπορούμε να το «ανοίξουμε». Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει και ο Δήμος Αθηναίων και το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, έχουμε ένα μικρό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες γιατί από το εξωτερικό μας στέλνουν χρήματα τα οποία θέλουν να δοθούν σε πρόσφυγες. Από τον Σεπτέμβριο θα βάλουμε μπροστά ένα πρόγραμμα όπου θα φτιάξουμε μία κουζίνα για τα ασυνόδευτα, όπου θα μαγειρεύουν και θα βοηθούν στην κουζίνα, ώστε να μην αισθάνονται τα παιδιά ότι είναι σε συσσίτιο.
Πηγή: HuffPost Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου