Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΔΕΠΥ και διακοπές

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται αξιόπιστες καθημερινές ρουτίνες – ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Οι καλύτερες διακοπές είναι αυτές στις οποίες υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις νέες περιπέτειες και στα προβλέψιμα προγράμματα/ρουτίνες. Δείτε πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία αυτή. 

Επιτέλους διακοπές!
Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Οι διακοπές που τόσο απεγνωσμένα ελπίζαμε ότι θα αποτελέσουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα καθημερινά άγχη και προβλήματα μετατρέπεται σε μια δύσκολη εβδομάδα με ξεσπάσματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Ο ένοχος; Η μετάβαση από ένα δομημένο περιβάλλον σε μια νέα κατάσταση όπου τηρούνται ελάχιστες από τις ρουτίνες δυσκολεύει πάρα πολύ τα παιδιά μας με ΔΕΠΥ. Δείτε μερικές στρατηγικές προκειμένου να προγραμματίσετε σωστά τις διακοπές σας για να μην καταστραφούν. 

Κάντε ένα πρόγραμμα

Οι ανοργάνωτες διακοπές μπορεί να αποσυντονίσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Καθώς πολλά παιδιά δεν τα πηγαίνουν καλά όταν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο (μη οργανωμένο), προγραμματίστε μερικές δραστηριότητες εκ των προτέρων. Μπορείτε να το γράψετε σε μαθήματα κολύμβησης; Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα θαλάσσιο πάρκο, έναν ζωολογικό κήπο ή ένα μουσείο; Τέτοιου είδους δραστηριότητες θα κρατήσουν το παιδί σας απασχολημένο με κάτι που το ενδιαφέρει. 

Προετοιμάστε το παιδί σας νοητικά. 

Θυμηθείτε ότι δεν είναι αρκετό να σχεδιάσετε και να στείλετε το παιδί σας να κάνει διακοπές στην παραλία με τα πεθερικά σας. Μιλήστε στο παιδί σας για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Εξηγήστε του πώς θα φύγει, πώς θα ταξιδέψε, πού θα πάει, ποιος θα είναι εκεί, τι θα κάνουν μαζί κτλ. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρετε στο παιδί σας ένα βαθμό προβλεψιμότητας – κρατώντας τις εκπλήξεις όσο το δυνατό λιγότερες- και θα το βοηθήσετε να είναι ήρεμο. 

Οι κανόνες είναι κανόνες. 

Οι καλοκαιρινοί μήνες φωνάζουν για ευελιξία. Αλλά κανείς δεν θέλει να χάσει τους βασικούς κανόνες και τις ρουτίνες της οικογένειας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις καθημερινές σας συμπεριφορές. Μια ολόκληρη μέρα μπροστά στην τηλεόραση, για παράδειγμα, θα πρέπει να παραμένει ταμπού ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών. 

Επιβραβεύετε τη θετική συμπεριφορά. 

Βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε και ενισχύετε την καλή συμπεριφορά με ένα σύστημα ανταμοιβών, ακόμα και στις διακοπές. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αστεράκια σε ένα διάγραμμα ή να τους δώσετε ένα ιδιαίτερο προνόμιο όπως πχ να παίξουν ηλεκτρονικό για μισή ώρα παραπάνω ή να δείτε όλοι μαζί μια ταινία το βράδυ.

Αφήστε τα να κοιμηθούν αρκετά.

Είναι δελεαστικό το να αφήνουμε τα παιδιά να ξενυχτάνε το καλοκαίρι και μέχρι ένα σημείο δεν είναι πρόβλημα. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και μια μικρή έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις βασικές συνήθειες ύπνου σταθερές προκειμένου να κρατήσετε το σωμα και το μυαλό του παιδιού ξεκούραστα. 

Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά. 

Η ύπαρξη δομής κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι σημαντική, αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η έλλειψή της. Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργικά στην εύρεση τρόπων για να διασκεδάζουν. Οι γονείς δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουν συνέχεια τον ρόλο των διευθυντών ψυχαγωγίας. Δείξτε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των παιδιών να είναι δημιουργικά και εφευρετικά. Προγραμματίστε κάποιες δραστηριότητες, αλλά μετά αφήστε τα παιδιά μόνα τους να κάνουν ό,τι τους έρχεται φυσικά. 

Απόδοση του κειμένου Summer Schedule Gone Haywire: ADHD on Vacation

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου